Τελευταίο Κεφάλαιο: 22/3/2019

              ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (ΙΝΤΕΡΝΕΤ)

            Τα παιδιά στην εποχή μας χρειάζονται σωστή καθοδήγηση και σωστή επικοινωνία κι όχι μόνο παρατηρήσεις και απαγορεύσεις. Σωστές συμβουλές, όπως να μην μιλάνε με αγνώστους και επαλήθευση των φίλων τους στο διαδίκτυο. Μια απλή διαδικτυακή φιλία, μπορεί να εξελιχτεί σε υπόθεση εκφοβισμού, εκβιασμού και απειλής, όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για τους γονείς του. Να μην ξεχνάμε ότι όλα μπορούν να ξεκινήσουν με το πάτημα ενός πλήκτρου και στο τέλος να μετατραπεί σε θανατηφόρο περιστατικό.

            Πρέπει οι γονείς να βάλουν όρια διαδικτυακής χρήσης. Θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το διαδίκτυο δεν είναι τρόπος απασχόλησης ή ψηφιακός κηδεμόνας του ατόμου. Να μπούνε συγκεκριμένα χρονικά όρια και ποιές σελίδες μπορούν να επισκέπτονται τα παιδιά. Να ενεργοποιηθούν οι γονικοί έλεγχοι στις συσκευές και να μη δίνονται προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Να υπάρχει συνεννόηση για το τι πρέπει να ανεβαίνει και να λέγεται στο διαδίκτυο. Δεν θα πρέπει το διαδίκτυο να αποτελεί απάντηση σε όλα τα ζητήματα των παιδιών. Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά τους τι ακριβώς σημαίνει εμπιστοσύνη και πως με αυτή τη λέξη στήνονται όλες οι παγίδες στο διαδίκτυο.

            Οι περισσότεροι άνθρωποι της περιοχής μας, ακόμα και τα ανυποψίαστα παιδιά, πιστεύουν ότι το διαδίκτυο είναι μόνο ψυχαγωγία, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει τα πάντα στην καθημερινή ζωή. Υπάρχει πληθώρα πληροφοριών από διάφορες πηγές μάθησης, όπως εγκυκλοπαίδειες, βιβλιοθήκες, ειδησεογραφικά πρακτορεία και πολλούς άλλους οργανισμούς. Υπάρχουν οφέλη που παλαιότερα δεν μπορούσε να αποκτήσει κάποιος, με τόση άνεση. Η φύση του διαδικτύου είναι τέτοια που ελκύει όλους τους ανθρώπους, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά.

            Είναι ανώφελο λοιπόν, να ξοδεύονται τόσες ώρες στο διαδίκτυο οι άνθρωποι, παραμελώντας τις υπόλοιπες δραστηριότητες τους. Να αποφεύγουμε λοιπόν, την παραπλάνηση του διαδικτύου και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα, κλείνοντας ακόμα και τον υπολογιστή, όταν δούμε ότι κάτι μας ενόχλησε.

            Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε το διαδίκτυο για αγορές, απευθυνόμαστε πρώτα στις εμπορικές τράπεζες, για να αποφεύγεται έτσι ο κίνδυνος ηλεκτρονικής κλοπής. Το διαδίκτυο είναι απλά ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια μας....  

                      

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)