Η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ...

          Εδώ και λίγους μήνες δημιουργήθηκε και η ομάδα αιμοδοσίας του συλλόγου μας για την καλύτερη και έγκαιρη εξυπηρέτηση των κατοίκων της ορεινής περιοχής. Ήδη αρκετοί συμπολίτες μας έχουν ανταποκριθεί και έχουν συγκεντρωθεί αρκετές φιάλες αίματος. Το αίμα, πάντα χρειάζεται και κάποιοι το έχουν ανάγκη.

            Δυστυχώς η έλλειψη και η ανεπάρκεια αίματος είναι μια κατάσταση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή όλων όσων χρειάζονται το αίμα ως θεραπευτικό μέσο και όχι μόνο. Την έλλειψη αυτή όμως την αντιλαμβανόμαστε όλοι, όταν εμείς οι ίδιοι ή οι κοντινοί μας άνθρωποι το χρειαστούν. Το να δώσει κανείς αίμα είναι σημαντικό, γιατί η φιάλη αίματος που θα προσφέρει θα σώσει τη ζωή περισσότερων του ενός ανθρώπου. Η έλλειψη και η ανεπάρκεια σε αίμα οφείλεται κυρίως στη μη ευαισθητοποίηση των ανθρώπων εκείνων που εντελώς ανώδυνα γι' αυτούς μπορούν να προσφέρουν το πολυτιμότερο για όσους το χρειάζονται.

            Η εθελοντική αιμοδοσία είναι απόλυτα ασφαλής και ο δότης δεν διατρέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο, επειδή το αίμα συλλέγεται πάντα χρησιμοποιώντας αποστειρωμένο εξοπλισμό. Η κάθε βελόνα είναι αποστειρωμένη, μιας χρήσης και καταστρέφεται αμέσως μετά την αιμοδοσία. Ο δότης μπορεί να είναι από 18 έως 60 ετών. Η αιμοδοσία δεν διαρκεί πολύ. Αρκούν περίπου 8 με 10 λεπτά και στους αιμοδότες χορηγείται άδεια δύο ημερών από την εργασία τους. Ο αιμοδότης πρέπει να είναι υγιής κι ελεύθερος συμπτωμάτων, ακόμα κι από απλό κρυολόγημα και δεν πρέπει να έχει λάβει κάποιο αντιβιοτικό τις τελευταίες 7 ημέρες. Εννοείται ότι δεν πρέπει να έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Επίσης, ο αιμοδότης δεν πρέπει να έχει κάνει κάποιο μεγάλο χειρουργείο τους τελευταίους έξι μήνες και τέλος, να μην έχει κάνει κάποιο τατουάζ τους τελευταίου έξι μήνες.

            Πρέπει να έχουν περάσει το λιγότερο τρείς μήνες από την τελευταία αιμοδότηση για να μπορεί να ξαναδώσει αίμα κάποιος. Η ποσότητα του αίματος που δίνει κάποιος είναι 450ml και το αίμα στον οργανισμό του αιμοδότη αναπληρώνεται μέσα σε 24 ώρες. Συνολικά η αιμοδοσία διαρκεί 20 με 30 λεπτά μαζί με την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου. Το αίμα διατηρείται 35 ή 42 ημέρες κι ελέγχεται για ορισμένες μολυσματικές ασθένειες και σε περίπτωση θετικών ή αμφίβολων αποτελεσμάτων ενημερώνεται εμπιστευτικά ο αιμοδότης για επανέλεγχο, μέσω ταχυδρομείου ή στον αριθμό τηλεφώνου που έχει αφήσει ο ίδιος για επικοινωνία.

            Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα τελευταία χρόνια το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί αίμα, ενώ οι αιμοδότες είναι μόλις 1,5%.

            Δίνοντας αίμα λοιπόν, μπορούμε να σώσουμε τρείς ζωές. Για ασφαλέστερη αιμοδοσία ο σύλλογος μας έχει αποφασίσει οι αιμοδότες να μεταβαίνουν στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης και συγκεκριμένα στο τμήμα Αιμοδοσίας, δίνοντας μια υπογεγραμμένη από τους ίδιους υπεύθυνη δήλωση, ότι δέχονται να δώσουν τα στοιχεία τους κατά την αιμοδοσία. Το τμήμα Αιμοδοσίας λειτουργεί καθημερινά έως τις 13:00.        

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)