Δεύτερο Κεφάλαιο: 26/3/2019

            ''ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ'' ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ!!!

            Θα πρέπει να ενημερωθούν πρώτα αυτοί οι ίδιοι οι υπουργοί, ότι πλέον δεν ζούμε στο 1980. Οι κίνδυνοι που προσπαθούν να προλάβουν δεν θα προκύψουν από τους νομοταγής πολίτες της ορεινής περιοχής, αλλά από τους ίδιους και την συμπεριφορά τους απέναντι μας.

            Ο σύλλογος μας με όλο το θάρρος και τον σεβασμό προς τα πρόσωπα τους, εξηγεί και αναδεικνύει τα προβλήματα της περιοχής μας για να μην επαναλαμβάνονται συνέχεια τα λάθη του παρελθόντος. Δεν είμαστε εμείς που διεκδικούμε γη, ουρανό και θάλασσα. Διεκδικούμε απλά την κανονικότητα και να είμαστε άνθρωποι όπως όλοι.

            Μετά απ' όλα αυτά ήρθε ο διχασμός και η διαίρεση της κοινωνίας μας. Πομάκοι, τούρκοι, τσιγγάνοι. Ελληνική πλευρά και τούρκικη πλευρά. Με την ανοχή και την στήριξη φυσικά της πολιτείας. Επικράτησε πανικός με τους προσδιορισμούς. Ο κόσμος σάστισε, δεν ήξερε τι να πιστέψει, κι έτσι βρήκαν την ευκαιρία δεκάδες ''ειδικοί'' επί του θέματος των μειονοτήτων και τελικά τα ισοπέδωσαν όλα στον βωμό του προσωπικού τους συμφέροντος. Χιλιάδες ήταν και τα θύματα που έπεσαν στην καλοστημένη παγίδα τους. Κανείς όμως, δεν πρόσεξε τα κενά και τη ζημιά που προκλήθηκε στην εκπαίδευση, στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, στην κοινωνικοποίηση και στην ιστορία του τόπου μας.

            Όλοι έτρεξαν γρήγορα να προσδιορίσουν τους κατοίκους της ορεινής περιοχής σε ποιά φυλετική ομάδα ανήκουν. Ή μάλλον να τους βοηθήσουν να αυτοπροσδιοριστούν. Σαν να ήταν αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα, λες και θα σταματούσε να γυρίζει ο πλανήτης.

            Μετά από τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής μας, ως στρατιωτικής ζώνης, εμφανίστηκε ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα. Αν ήμασταν πλέον προσδιορισμένοι ή όχι. Τα θλιβερά προβλήματα όμως που είχαν προκληθεί έως τότε, παρέμειναν, αυξήθηκαν και συνεχίζουν να αυξάνονται. Κάποιες φορές εμφανίζονται σε χωριά της ορεινής περιοχής ορισμένοι ευαισθητοποιημένοι εκείνης της εποχής, που μας λυπήθηκαν κάποτε, για να φωτογραφήσουν ανθρώπους, φορεσιές, φαγητά και τοπία. Σαν να ήμασταν αξιοθέατα δηλαδή ή κάποια απολιθωμένα ζώα. Κι όλα αυτά μετά από τόσα χρόνια ρατσισμού, αδικίας και παραμέλησης....συνεχίζεται

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)