ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

          Μετά από αρκετές δεκαετίες εμπειρίας στην ορεινή περιοχή και χιλιάδες μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, μόνο μια λέξη μπορεί να περιγράψει το σύστημα υγείας της περιοχής, τραγική, με όλη τη σημασία της λέξης.

            Ένα μόνο Κέντρο Υγείας, δύο διαλυμένα και πάντα ακινητοποιημένα ασθενοφόρα και μόνο δύο ή τρεις αγροτικοί γιατροί, προσπαθούν δήθεν να εξυπηρετήσουν τους πολίτες 80 απομακρυσμένων χωριών της ορεινής περιοχής. Θα ξεκινήσουμε την περιγραφή μας με το Κέντρο Υγείας που βρίσκεται στην περιοχή μας, το οποίο λειτουργεί κανονικά όλο το 24ωρο, όλη την εβδομάδα, αλλά μόνο στα χαρτιά. Δεν υπάρχει ποτέ ειδικευμένο προσωπικό, είναι μονίμως αδειούχοι κι αν ποτέ υπήρξε, ήταν απλοί νοσοκόμοι, ανατολικού μπλοκ που ήξεραν λίγες πρώτες βοήθειες και τίποτα παραπάνω.

            Οι ειδικευμένοι γιατροί βρίσκονται πάντα κάπου αλλού, ποτέ στις θέσεις τους και για να κατορθώσει κανείς να κλείσει ένα ραντεβού μαζί τους, θα πρέπει να γνωρίζουν άριστα τι ψηφίζει ο ασθενής, η οικογένεια του και ο φιλικός του κύκλος. Τα ραντεβού κανονίζονται από τις καθαρίστριες που γνωρίζουν πρόσωπα και πολιτικό φρόνημα, επειδή εργάζονται στο συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας για αρκετές δεκαετίες και έχουν επωμισθεί με επιπλέον αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της περιοχής μας. Όπως επίσης, επιτελούν και τον ρόλο του διπλωμάτη, του αστυνομικού, του συνοδού και ορισμένες φορές εξετάζουν και δίνουν φάρμακα στους ασθενείς.

            Συνεχίζουμε με τα ασθενοφόρα που έχουν να κινηθούν από την ημέρα που τα φέρανε στην περιοχή μας. Εδώ υπάρχουν δύο καυτά ζητήματα, η έλλειψη οδηγών και οι βλάβες των οχημάτων λόγω συντήρησης. Οδηγοί υπάρχουν δύο, ο ένας είναι μονίμως σε άδεια και ο άλλος που απομένει εκτελεί καθήκοντα και για τους δύο, κάνοντας μια 48ωρη εξουθενωτική βάρδια βλέποντας τηλεόραση και μετά το πέρας της βάρδιας του, εξαφανίζεται κι αυτός για μια εβδομάδα για να ξεκουραστεί.

            Σίγουρα δεν φέρει καμία ευθύνη ο οδηγός, για δύο πολύ απλούς λόγους. Επειδή και να ήθελε να μεταφέρει έναν ασθενή δεν θα μπορούσε, διότι όπως προαναφέραμε, τα ασθενοφόρα δεν λειτουργούν κι επειδή καλύπτει και την βάρδια του δεύτερου οδηγού που λείπει και πρέπει να είναι σε επιφυλακή για να απαντάει στις τηλεφωνικές κλήσεις του Κέντρου Υγείας.

            Αν όλα αυτά συνέβαιναν σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας μας, θα είχαν πέσει όλοι με τα μούτρα για να επιλυθεί το θέμα, αλλά ευτυχώς συμβαίνει στην περιοχή μας και δεν τρέχει τίποτα. Σίγουρα πολλοί θα αναρωτηθούν τι γίνεται με τους ασθενείς που καταλήγουν στο Κέντρο Υγείας της περιοχής μας. Πολύ απλά μεταβαίνουν μόνοι τους στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ή μένουν στο σπίτι τους, μέχρι τελικής πτώσεως.

            Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τους αγροτικούς γιατρούς. Εξετάζουν και συνταγογραφούν επιλεκτικά, τους ασθενείς που γνωρίζουν χρόνια και έχουν συνεργαστεί σε κάποια προεκλογική περίοδο. Με λίγα λόγια και το σύστημα της υγείας στην περιοχή μας έχει να κάνει με την ψηφοθηρία. Αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της περιοχής μας ότι, κανείς δεν πρέπει να αρρωστήσει αν πρώτα δεν έχει ψηφίσει τα στελέχη του Κέντρου Υγείας ή τα συγγενικά τους πρόσωπα σε κάποια εκλογική αναμέτρηση. Όχι ότι δεν θα εξυπηρετηθεί, αλλά δεν θα λειτουργεί κανένα από τα μηχανήματα που διαθέτει το Κέντρο Υγείας. Ούτε καν νερό θα έχει ο συγκεκριμένος χώρος για κάποιο χρονικό διάστημα.

            Μια περιοχή με πολίτες κατώτερης κατηγορίας πρέπει να έχει και την ανάλογη μεταχείριση μας έχουν δηλώσει κατά καιρούς ορισμένοι συμπολίτες μας που έτυχαν τέτοιας αντιμετώπισης. Οι υπόλοιποι ''ειδήμονες'' και ''ηγεμόνες'' της περιοχής μας, μάλλον δεν γνωρίζουν τέτοια περιστατικά ή τα καλύπτουν για προσωπικό τους όφελος.

            Κανείς δεν κατηγορεί και δεν κρίνει το καθεστώς που επικρατεί στην ορεινή περιοχή του νομού Ξάνθης, επειδή όλοι προσπαθούν να φέρουν σε πέρας την αποστολή που τους έχουν διατάξει οι τοπικοί ''παντογνώστες''. Με μια χούφτα ψήφους όλα λύνονται στη στιγμή και όλα τα περιστατικά αντιμετωπίζονται άριστα. Οι κάτοικοι της περιοχής μας, απλά συμβιβάζονται λόγω εκφοβισμού και αποφεύγουν να συζητάνε τέτοιου είδους ζητήματα για να μη βρεθούν προ εκπλήξεων σε κάποια ανύποπτη στιγμή.

            Αρκετές μαρτυρίες πολιτών, εξηγούν ότι στην περιοχή μας λειτουργεί άψογα, μόνο το φακελάκι με τα ψηφοδέλτια και όχι το απλό ''φακελάκι''. Υγεία άλλου επιπέδου, περίθαλψη με φόντο μόνο την κάλπη και γιατροί με πολλά σύνορα, είναι οι μόνοι χαρακτηρισμοί που μπορούν να εξηγήσουν την εικόνα της υγείας και της περίθαλψης στην περιοχή μας. Δεν μιλάμε για καμιά άλλη χώρα, μιλάμε για την χώρα μας, την ευρωπαϊκή και προοδευτική πατρίδα μας.      

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)