ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Στα πλαίσια της ορθής ενημέρωσης που λείπει εδώ και αρκετές δεκαετίες από την περιοχή μας, ο σύλλογος μας αναλαμβάνοντας την πρωτοβουλία, ενημερώνει τους φετινούς τελειόφοιτους μαθητές και τους γονείς τους, των δημοτικών σχολείων της ορεινής περιοχής για την κατανομή των γυμνασίων και λυκείου που θα δέχονται μαθητές από τους οικισμούς της περιοχής μας.
1) Το γυμνάσιο Σμίνθης θα δέχεται μαθητές από τους οικισμούς: Σμίνθη, Κύκνο, Μάνταινα, Ωραίο, Κούλα, Αιώρα, Άλμα, Ισαία, Ζουμπούλι, Σούλα, Χρυσό, Μύκη, Κίρρα, Κότινο, Αρναούτι, Στήριγμα, Προσήλιο, Θεοτόκο, Ρεύμα, Σιρόκο και Γοργόνα.
2) Το γυμνάσιο Γλαύκης θα δέχεται μαθητές από τους οικισμούς: Γλαύκη, Πάχνη και Κένταυρο.
3) Το γυμνάσιο Εχίνου θα δέχεται μαθητές από τους οικισμούς: Εχίνο, Δημάριο, Κοτύλη, Αιμόνιο, Ποταμοχώρι, Σάτρες, Ρεματιά, Τέμενος, Θέρμες, Άνω Θέρμες, Μέσες Θέρμες, Διάσπαρτο, Κίδαρι, Μέδουσα, Κοττάνη και Κούνδουρο.
Όσον αφορά το θέμα του λυκείου υπάρχει μόνο το Γενικό Λύκειο της Γλαύκης που θα δέχεται μαθητές από τους εξής οικισμούς: Γλαύκη, Πάχνη, Κένταυρο, Σμίνθη, Κούλα, Χρυσό, Κίρρα, Ισαία, Προσήλιο, Αιώρα, Άλμα, Σούλα, Ζουμπούλι, Κότινο, Ωραίο, Μάνταινα, Κύκνο, Εχίνο, Μελίβοια, Αιμόνιο, Κοτύλη, Δημάριο, Σάτρες, Τέμενος, Άνω Θέρμες, Κάτω Θέρμες, Μέσες Θέρμες και Μέδουσα.
Οι εγγραφές στα γυμνάσια και λύκειο της περιοχής μας, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 28/06/2019.
Υπάρχουν βέβαια και τα γυμνάσια και λύκεια της πόλης της Ξάνθης τα οποία μπορούν να δέχονται μαθητές σύμφωνα με την περιοχή που διαμένουν μόνιμα. Συνεπώς για τους μαθητές της ορεινής περιοχής που κατοικούν μόνιμα στους οικισμούς τους είναι δύσκολη η εγγραφή τους σε γυμνάσια και λύκεια της πόλης της Ξάνθης, εκτός αν πρόκειται να μετακομίσουν οικογενειακά ή φιλοξενηθούν από κάποιους συγγενείς τους που κατοικούν μόνιμα σε κάποια περιοχή της Ξάνθης.
Ιδανική λύση για τους μαθητές της ορεινής περιοχής θα μπορούσε να αποτελέσει και το Ιεροσπουδαστήριο Ξάνθης, το οποίο έχει αναβαθμιστεί σε όλους τους τομείς του. Καταρχήν, εδώ και δύο χρόνια έχει μεταφερθεί από τον Εχίνο στην πόλη της Ξάνθης σε ένα ολοκαίνουριο και υπερσύγχρονο κτίριο στο κέντρο της πόλης. Είναι εξαετούς φοίτησης πλέον, γυμνάσιο και λύκειο και οι τελειόφοιτοι του έχουν τριπλό πλεονέκτημα στη συνέχεια. Μπορούν να συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, σε εξετάσεις της γειτονικής χώρας και σε εξετάσεις αραβικών χωρών της αρεσκείας τους.
Διαθέτει επίσης χώρους εστίασης και ύπνου, γλυτώνοντας έτσι τους μαθητές από την ταλαιπωρία της καθημερινής μετακίνησης που δυστυχώς είναι πολύ δύσκολη κατά τους χειμερινούς μήνες. Με λίγα λόγια προσφέρει μια ολοκληρωμένη επιλογή στους μαθητές της ορεινής περιοχής που ακόμα δεν έχουν αποφασίσει την πορεία που θα ακολουθήσουν το επόμενο σχολικό έτος.
Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι μοιρασμένο σε ελληνόφωνο και τουρκόφωνο ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε μαθήματα θρησκευτικών και αφιερώνονται περισσότερες διδακτικές ώρες προς την κατεύθυνση αυτή.
Τέλος ακόμη μια εφικτή λύση για τους μαθητές της ορεινής περιοχής αποτελεί και το ''μειονοτικό'' γυμνάσιο και λύκειο που επίσης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Ξάνθης. Το γνωστό και ως ''Μουζαφέρ Σαλήχογλού'' το οποίο όμως, προσφέρει τις μισές ευκαιρίες απ' ότι το Ιεροσπουδαστήριο. Καταρχήν οι μαθητές υποχρεούνται να πληρώνουν 300 ευρώ δίδακτρα για την φοίτηση τους, δεν διαθέτει γεύματα και χώρους διαμονής, το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι μεν μοιρασμένο σε ελληνόφωνο και τουρκόφωνο, αλλά αφιερώνονται ελάχιστες ώρες σε μαθήματα θρησκευτικών.
Τελεί υπό το καθεστώς της επίσημης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ισχύει σ' όλη τη χώρα, ανήκει στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δεν έχει καμία διαφορά από τα υπόλοιπα γυμνάσια και λύκεια της χώρας μας. Εν ολίγοις, ο λόγος ύπαρξης του είναι μονάχα τυπικός και ο ρόλος του διχαστικός.
Σίγουρα προσφέρει διπλή ευκαιρία στους μαθητές του, οι οποίοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και σε εξετάσεις της χώρας μας, κάνοντας βέβαια χρήση της περιβόητης ποσόστωσης επιείκειας που κατέχουν μόνο οι μαθητές της περιοχής μας. Το πολύ γνωστό στους κύκλους των ''ευεργετών'' του τόπου μας, 0,5, όπου οι υποψήφιοι φοιτητές εισάγονται πολύ εύκολα, γράφοντας μόνο τα στοιχεία τους ορισμένες φορές, σε σχολές της αρεσκείας τους, αλλά δεν αποφοιτούν σχεδόν ποτέ λόγω έλλειψης βάσεων στην επίσημη γλώσσα της χώρας μας.
Τέλος, μπορούν να συμμετέχουν και σε εξεταστικές της γειτονικής χώρας, σε συγκεκριμένες σχολές που αποφασίζουν οι τοπικοί ''ηγέτες'' και όχι σε σχολές που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές. Στις εξετάσεις δεν ανταγωνίζονται με τους υπόλοιπους υπηκόους της γειτονικής χώρας, αλλά μεταξύ τους. Μόνο υποψήφιοι της περιοχής μας. Προσφέρονται μάλιστα και υποτροφίες, οικονομικές ενισχύσεις προς της οικογένειες των μαθητών, εισιτήρια διαδρομών και φροντιστηριακά μαθήματα για τους μαθητές που δυσκολεύονται...κάπως.