Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Ένα θέμα ταμπού που απαγορεύεται κάθε συζήτηση του, μυστήριο και παράξενο συγχρόνως εξακολουθεί να παρουσιάζεται το θέμα της θρησκείας στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης. Ρητή εντολή των Θρησκευτικών ''ηγετών'' της περιοχής μας να μην συζητιέται ή να μην γράφεται ούτε λέξη σχετικά με αυτό το θέμα. Όπως είναι γνωστό σε παγκόσμια κλίμακα και κοινά αποδεκτό, οι κάτοικοι της περιοχής μας, στο σύνολο τους είναι μουσουλμάνοι, πιστοί και περήφανοι για την θρησκεία τους.
Ιερό βιβλίο του μωαμεθανισμού είναι το Κοράνι, που σχεδόν σε κάθε εδάφιο του αναφέρεται στην αλήθεια, στην μόρφωση, στην ειρήνη και ιδιαίτερα στις βλαβερές για τους πιστούς επιρροές. Εξηγεί λεπτομερώς την ελευθερία των πιστών στις επιλογές τους και δεν απαγορεύει την ελευθερία των σκέψεων, των κινήσεων τους ή οποιεσδήποτε συζητήσεις περί της θρησκείας των πιστών.
Το Κοράνι μεταδόθηκε στον προφήτη σε μια περίοδο 23 χρόνων, από το 609 έως το 632, την χρονιά του θανάτου του προφήτη των πιστών της ορεινής περιοχής. Ήταν το μεγαλύτερο θαύμα του προφήτη και η απόδειξη ότι ήταν αληθινός προφήτης. Το Κοράνι αποτελείται από 114 κεφάλαια και συνολικά 6236 στίχους. Το κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει από 3 έως 286 στίχους. Εξυμνεί τον μονοθεϊσμό και τον προφήτη, ενώ αφιερώνει αρκετά εδάφια στους όρους πίστης και τους κανόνες της ελευθερίας της συνείδησης. Επιτρέπει την ελεύθερη βούληση των πιστών, αλλά αναφέρει και τις συνέπειες των κακόβουλων επιθυμιών. Απαγορεύει δε ορισμένες ανήθικες ενέργειες, για συγκεκριμένους πάντοτε λόγους κι όχι αυθαίρετα επειδή το δήλωσε κάποιος, όπως επικρατεί εδώ και χρόνια στην περιοχή μας. Για λόγους καθαρά, ηθικής και υγιεινής. Παρακαταθήκες που αν εφαρμόζονταν δεν θα υπήρχε ποτέ αυτό το χάος που επικρατεί στην περιοχή μας.
Το Κοράνι είναι γραμμένο στην αραβική και απαγορεύεται αυστηρά η μετάφραση του. Κάτι που δεν τηρήθηκε ποτέ από τους επαγγελματίες θρησκευτικούς λειτουργούς της περιοχής μας. Ο λόγος που δεν έπρεπε να μεταφραστεί ήταν απλός. Επειδή πολλές από τις σημαντικότατες έννοιες του θα χανόταν στην μετάφραση. Όλες οι γλώσσες διαφέρουν η μια από την άλλη. Είναι αδύνατο να υπάρχουν εντελώς ίδιες λέξεις για κάθε αραβική έννοια. Για την πιο εύκολη χρήση του λοιπόν μεταφράστηκε, στην πραγματικότητα όμως παραφράστηκε εξ ολοκλήρου και οι αρχικές έννοιες του έχουν πλέον χαθεί. Αρκετά αποσπάσματα του έχουν αλλαχθεί εντελώς. Μήπως αυτό όμως έγινε σκόπιμα;;;
Για να μην γνωρίζουν οι πιστοί την αλήθεια και να τους χειραγωγούν οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν οι επαγγελματίες θρησκευτικοί λειτουργοί; Ή μήπως για να γίνει νόμιμο επάγγελμα το προσωπικό συμφέρον κάποιων που ελάχιστη σχέση είχαν με την θρησκεία της περιοχής μας; Σίγουρα υπήρχαν αρκετοί λόγοι.
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή όμως, ίσως προκύπτουν και οι απαντήσεις σ' όλα αυτά τα ερωτήματα. Πριν από κάποιες δεκαετίες διδάσκονταν η αραβική, στα σχολεία της περιοχής μας, ως μοναδική γλώσσα που υποχρεωτικά έπρεπε να διδάσκεται. Για να μπορούν οι πιστοί και οι μαθητές να κατανοούν το Κοράνι. Κάποια στιγμή όμως αυτό άλλαξε και μάλιστα μέσα σε μια νύχτα. Η αραβική ''κόπηκε'' ξαφνικά από τα σχολεία της περιοχής μας και αντικαταστάθηκε με μια άλλη που ήταν ξένη. Οι όποιες αντιδράσεις και αντιρρήσεις σταμάτησαν σύντομα, λόγω του καθεστώτος της εποχής εκείνης. Ποτέ όμως δεν εξηγήθηκε στους πιστούς ανθρώπους αυτή η αλλαγή και τελικά το θέμα αυτό μετατράπηκε εσκεμμένα σε ταμπού. Διαδόθηκαν παραπλανητικά γνωμικά, ρήσεις και παροιμίες που ούτε λίγο, ούτε πολύ απαγόρευαν κάθε είδους συζήτηση περί της θρησκείας.
Με λίγα λόγια απαγορεύτηκε πλήρως η κατανόηση του Κορανίου, αλλά όχι η ανάγνωση του. Οι πιστοί θα διάβαζαν μόνο το Κοράνι, αλλά δεν έπρεπε να καταλαβαίνουν το νόημα του. Κρατήθηκαν μόνο κάποια προσχήματα, όπως οι θεμελιώδεις όροι της πίστης και ορισμένα μικρότερης σημασίας αποσπάσματα ή δεήσεις. Για ποιόν ακριβώς λόγο έγιναν όμως όλα αυτά; Κανείς θρησκευτικός ηγέτης του ψεύδους δεν έδωσε ποτέ κάποια εξήγηση, φοβούμενος δήθεν, μήπως τον κάψει ο θεός αν αναφερθεί στη θρησκεία. Τελικά και αυτή η θεωρία εδραιώθηκε, διαδόθηκε και οι πιστοί έπαψαν να ζητάνε απαντήσεις, φοβούμενοι κι αυτοί ότι ο θεός θα τους κάψει.
Συνέχισαν όμως να προσεύχονται πέντε φορές την ημέρα και να διαβάζουν το Κοράνι, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Δεν έχασαν την πίστη τους ποτέ. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν πολύ άσχημα στην πορεία. Τα τεμένη από χώροι λατρείας που ήταν, έγιναν προεκλογικά κέντρα, εστιατόρια, παζάρια, γραφεία, χώροι συνεδριάσεων μέχρι και χώροι συναυλιών. Φωτίστηκαν με χρωματιστούς φωτισμούς από άκρη σε άκρη σαν να ήταν λούνα παρκ. Επίσης μέσα στα τεμένη γίνονται ψηφοφορίες, μετατράπηκαν σε λογιστήρια ακόμα και σε κέντρα αιμοδοσίας. Καμία απολύτως σχέση με το θρησκευτικό περιεχόμενο ενός χώρου λατρείας. Κανέναν όμως δε θα έκαιγε ο θεός, επειδή έτσι δήλωσαν οι θρησκευτικοί λειτουργοί του αέρα της περιοχής μας κι έτσι οι πιστοί δεν είχαν να φοβηθούν τίποτα πλέον και συμμετείχαν συνειδητά σ' όλα αυτά.
Δεν είναι τυχαίο ότι στους κύκλους των ''λόγιων'' θρησκευτικών ηγετών της περιοχής μας, υιοθετείται επίμονα η άποψη ότι η πραγματικότητα δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Τότε γιατί υπάρχουν οι πιστοί και γιατί προσεύχονται;
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι αρκετοί τα τελευταία χρόνια, πραγματικοί θρησκευτικοί ηγέτες από άλλες χώρες υποστηρίζουν την άποψη ότι όσο δεν μαθαίνουμε το Κοράνι, τόσο θα θησαυρίζουν οι ''παντογνώστες'' της θρησκείας μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας. Με τις φήμες και τις θεωρίες που προωθούν οι κύκλοι των ιερών ''ηρώων'' της περιοχής, έχουν μετατρέψει τους πιστούς σε υποχείρια τους για τον εύκολο έλεγχο τους, που ως πολύ αρνητικό αποτέλεσμα έχει να εκμηδενίζει την προσωπικότητα και την θέληση των πιστών.
Στην πλειοψηφία τους οι θρησκευτικοί ''ήρωες'', κρύβονται πίσω από τον έντιμο χαρακτηρισμό του μουσουλμάνου, ενώ στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν λέξη για την μουσουλμανική θρησκεία. Δεν γνωρίζουν και δεν τους ενδιαφέρει καν τι ακριβώς περιλαμβάνει και σε τι αναφέρεται. Οποιοσδήποτε πιστός που μέσα στην ατυχία του είχε το θάρρος να ρωτήσει κάποιον θρησκευτικό ''λόγιο'' της περιοχής μας για κάτι σχετικά απλό ή δεν πήρε ποτέ απάντηση ή περίμενε με τις ώρες να βρεθεί κάτι στο διαδίκτυο.
Εξάλλου αυτός ήταν και ο τρόπος πριν από μερικά χρόνια που πολλαπλασιάστηκαν οι αργόμισθοι θρησκευτικοί ''επιστήμονες'' της περιοχής μας. Αν κάποιος τραγουδούσε όμορφα στο παρελθόν και είχε καλή φωνή, αμέσως προσλήφθηκε και τοποθετήθηκε ως ''λειτουργός'' σε κάποιο τέμενος της περιοχής μας, χωρίς να του ζητηθεί και κάποιο άλλο κριτήριο.
Βασικός στόχος για ακόμη μια φορά η χειραγώγηση των πιστών της περιοχής μας που ακόμα δεν έχουν αντιληφθεί την ασέβεια εις βάρος της θρησκείας και ακόμα νομίζουν ότι τους διδάσκεται ο λόγος του θεού.