Πλάνο στήριξης των ανθρώπων της ορεινής περιοχής από την πολιτεία:

            Σκοπός: Όχι να κατευθύνουμε πολιτικά τον κόσμο της περιοχής, αλλά να κάνουμε λίγο καλύτερο τον τόπο. Χωρίς την συνηθισμένη κατήχηση. Μια ήπια μορφή ανάπτυξης της περιοχής με εναλλακτικές πηγές θα ήταν ότι καλύτερο απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα των άτυπων δήθεν ''μειονοτικών'' οργανώσεων.

            Ο κόσμος πρέπει να συνηθίσει να ακούει και να πειστεί άμεσα για τις καλές προθέσεις της πολιτείας, πέρα από θρησκείες, προκαταλήψεις, στερεότυπα, ήθη, έθιμα και συνήθειες Προτάσεις: 1) Εκτεταμένη προβολή των προβλημάτων της περιοχής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

α) Προβλήματα στην εκπαίδευση: Απαρχαιωμένο σχολικό υλικό, κατώτερα των περιστάσεων και κατώτερης κατηγορίας βιβλία ελληνικών μαθημάτων και ανύπαρκτο σχεδόν εξοπλισμό. Προτάσεις: 2) Να αναβαθμιστούν τα βιβλία των ελληνικών μαθημάτων όπως στα σχολεία όλης της χώρας και να καταργηθούν αυτά που υπάρχουν τώρα, τα οποία προσφέρουν κατώτερης κατηγορίας εκπαίδευση.

            Να δοθεί έμφαση στην σωστή κοινωνικοποίηση των μαθητών με την συχνή διοργάνωση ημερίδων ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν την σύγχρονη κοινωνία (ναρκωτικά, κάπνισμα, αλκοόλ, διαδίκτυο, τεχνολογία, οδική συμπεριφορά και ασφάλεια) και τις επιστήμες.

β) Προβλήματα στα τοπικά επαγγέλματα: Η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι τα κυρίως επαγγέλματα της περιοχής μας εδώ και αιώνες, τα τελευταία χρόνια όμως βρίσκονται σε μια πρωτόγνωρη παρακμή.

            Όχι μόνο από οικονομικής άποψης, αλλά από τις πολλές απάτες εις βάρος των αγροτών που διαπράχθηκαν την τελευταία πενταετία κυρίως, από απατεώνες καπνέμπορους και τις τοπικές αγροτικές ενώσεις που δεν πλήρωσαν ποτέ τις σοδειές που παρέλαβαν, επεξεργάστηκαν και πούλησαν στη συνέχεια. Χωρίς φυσικά να ενδιαφερθούν ποτέ οι Αρχές και η δικαιοσύνη για την τύχη των αγροτών της περιοχής.  

Προτάσεις 3): Να ενημερώνονται συχνά οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής για τα προγράμματα που τρέχουν και αφορούν αγροτικές περιοχές, επειδή με την παρούσα κατάσταση οι περισσότεροι κάτοικοι δεν γνωρίζουν καν την ύπαρξη τους.

            Να διοργανώνονται συχνές ημερίδες και επισκέψεις αρμοδίων αγροτικών και κτηνοτροφικών φορέων, με σκοπό την σαφή ενημέρωση των πολιτών για εναλλακτικές καλλιέργειες και αγροτοτουριστικά επαγγέλματα που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή και θα ωφελήσουν τον τόπο, χωρίς να έχουν τον χαρακτήρα του σημερινού καρτέλ.

            Εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχής με εξορμήσεις στη φύση από τοπικούς και ξένους επισκέπτες. Να υπάρξει η δυνατότητα να δημιουργηθούν μονοπάτια πεζοπορίας και ορεινής ποδηλασίας, ώστε να ενδιαφερθεί ο ανάλογος κόσμος και τελικά να υπάρχει μια σταθερή τουριστική ροή, να γίνει ευρύτερα γνωστή η περιοχή και να πάψει να έχει τον χαρακτήρα του σημερινού γκέτο.

            Εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της περιοχής με εγκαταστάσεις αιολικών και ηλιακών πάρκων από ιδιωτικές εταιρείες που μπορούν να έχουν τον χαρακτήρα χορηγίας, με σκοπό την ευρύτερη προβολή τους, αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής κα την δημιουργία θέσεων εργασίας επίσης. Εγκαταστάσεις χώρων διαμονής, ακόμα και με λυόμενα δωμάτια από εταιρείες τουριστικού ενδιαφέροντος.

            Εγκατάσταση ενός σύγχρονα εξοπλισμένου μετεωρολογικού σταθμού, με επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό στην περιοχή, για την λήψη έγκαιρων προγνώσεων των επικείμενων καιρικών συνθηκών και την λήψη των ανάλογων μέτρων στη συνέχεια από τους κατοίκους και τις τοπικές Αρχές της περιοχής.

            Δραστηριοποίηση των πολιτών της περιοχής σε επαγγέλματα και ασχολίες άγνωστες προς αυτούς, με σκοπό την κοινωνική και οικονομική τους ανάπτυξη και να γνωρίσουν τρόπους που θα μπορούν να τους βοηθήσουν να ξεφύγουν μόνοι τους από την οικονομική κρίση που βρίσκεται η χώρα.

            γ) Προβλήματα στην παιδεία των πολιτών της περιοχής: Εύκολα θύματα του κοινωνικού εκφοβισμού, ρατσισμού και εκφοβισμού από την πλευρά των αυθαίρετων και παράνομων δραστηριοτήτων των τοπικών ''μειονοτικών'' παραγόντων.

            Προτάσεις 4): Προώθηση και τελικά έγκριση των αιτημάτων για Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. με σκοπό την απόκτηση των στοιχειωδών έστω γνώσεων και από τους ενηλίκους της περιοχής για την βελτίωση και του βιοτικού τους επιπέδου, αλλά και την αποφυγή της εύκολης χειραγώγησης και ελέγχου τους από τα ''μειονοτικά'' οργανωμένα συμφέροντα της περιοχής.

            Την παροχή ορθής ενημέρωσης των πολιτών από αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σε θέματα υγείας, περίθαλψης, νομοθεσίας, ασφάλειας, εθελοντισμού, αλληλεγγύης, λογιστικών και νομικών θεμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες.

            Διοργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων από αρμόδιες υπηρεσίες και τοπικές Αρχές σε θέματα πρώτων βοηθειών, πυρασφάλειας, πυρόσβεσης, διάσωσης και γενικότερα προστασίας από φωτιές σεισμούς και πλημμύρες.

            δ) Προβλήματα κατά την φοιτητική και στρατιωτική θητεία των πολιτών της περιοχής: Δυσκολίες στις λήψεις δωματίων στις φοιτητικές εστίες της χώρας και μεταθέσεων ή αποσπάσεων κατά την στρατιωτική τους θητεία, αν και κατάγονται από αγροτική και ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, τα κριτήρια παραμένουν σκληρά.

            Προτάσεις 5): Εξυπηρετήσεις κατ' επιλογή, ορισμένων πολιτών όμως, όπως η διευκόλυνση τους σε θέματα μεταθέσεων ή αποσπάσεων κατά την στρατιωτική τους θητεία και παραχώρηση δωματίων σε φοιτητικές εστίες με πιο χαλαρά κριτήρια κατά την περίοδο φοίτησης τους με σκοπό να στηρίξουν μελλοντικά την περιοχή μας και συγχρόνως την πολιτεία και όχι τις αυθαίρετες δραστηριότητες των τοπικών παράνομων οργανώσεων.      

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)