Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Μιλώντας για μεγάλη αλλαγή στην ορεινή περιοχή, αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην αλλαγή της συμπεριφοράς των κατοίκων της ορεινής περιοχής και ιδιαίτερα αρκετών νέων που σχεδόν ισοπεδώνουν καθημερινά τις αξίες μιας φιλήσυχης άλλοτε κοινωνίας. Λέξεις όπως σεβασμός, εξυπηρέτηση, αλληλεγγύη, βοήθεια, στήριξη, συμπαράσταση και εθελοντισμός δεν υπάρχουν πια στο λεξιλόγιο των περισσότερων νέων της ορεινής περιοχής.
Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της αγένειας παρατηρείται ακόμα και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας που συμπεριφέρονται επιθετικά ή είναι ανάγωγα γενικότερα. Οι μεγαλύτερης ηλικίας κάτοικοι της ορεινής περιοχής, συχνά αναρωτιούνται και ψάχνουν να βρουν τις αιτίες και τρόπους αντιμετώπισης των συμπεριφορών αυτών που πολύ πιθανόν να καταλήξουν σε επικίνδυνες και εγκληματικές καταστάσεις, οι οποίες ουδέποτε ήταν χαρακτηριστικά της ορεινής περιοχής και των πολιτών της.
Η αγένεια πλέον συναντάται καθημερινά στην ορεινή περιοχή, στους δρόμους, στους χώρους εργασίας, στα καφενεία, στις παρέες, ακόμη και μέσα στην οικογένεια. Συνήθως εκδηλώνεται με λεκτική επίθεση, με άσχημες συμπεριφορές, με χειρονομίες και άλλα διάφορα μέσα εξίσου αποτελεσματικά. Εκφράζεται με άρνηση εξυπηρέτησης, με απότομη συμπεριφορά, απειλές, εκφοβισμό, εξύβριση και υποτίμηση.
Πολλές φορές, παρατηρούνται περιστατικά όπως η παραβίαση σειράς προτεραιότητας, η διακοπή του συνομιλητή και παράβλεψη του πληθυντικού μεταξύ αγνώστων και αναγνωρισμένων προσωπικοτήτων ή επισήμων. Για να μην δημιουργούνται συνεχώς εντάσεις και αντιπαλότητες, κατά κύριο λόγο χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε τις αιτίες που οδηγούν σε αγενής συμπεριφορές και ορισμένους τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων ατόμων.
Οι ειδικοί πιστεύουν, ότι αρχικά πρέπει να διαπιστωθεί ο λόγος που κάποιος φέρεται με αγένεια που τις περισσότερες φορές είναι η άμυνα του ατόμου αυτού για να καλύψει την ανασφάλεια που νιώθει και την χαμηλή του αυτοεκτίμηση. Η αγένεια είναι μια μορφή κακίας, πολλές φορές οφείλεται στην ανωτερότητα που θέλει να δείξει κάποιος και σε έναν φόβο ανεπάρκειας εκείνου που φέρεται έτσι.
Δηλαδή, κάποιος γίνεται αγενής επειδή, φοβάται πως είναι ανεπαρκής και με την αγένεια γίνεται ''σημαντικός'' και ανώτερος από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αντίθετο της αγένειας είναι η ευγένεια, η οποία διδάσκεται. Πολλοί άνθρωποι είναι αγενής επειδή πολύ απλά δεν διδάχτηκαν κάτι άλλο. Ακόμα κι αν τους είπαν πως πρέπει να φέρονται καλά στους άλλους, οι ίδιοι που το είπαν ήταν αγενής στο περιβάλλον τους.
Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι μαθαίνουν όχι από τα λόγια, αλλά από τα παραδείγματα των άλλων. Άλλες αιτίες αγενούς συμπεριφοράς είναι οι τηλεοπτικές σειρές όλα αυτά τα χρόνια. Για κάποιον άγνωστο λόγο η αγένεια συνδέθηκε με την ευφυία. Πολλές φορές, οι άνθρωποι ως τηλεθεατές αρχίζουν και μιμούνται συμπεριφορές άλλων ανθρώπων που έχουν μια άσχημη κουβέντα για όλους και κάνουν τους γύρω τους να νιώθουν άσχημα χωρίς καμία αιτία.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημιουργήθηκαν χιλιάδες πρότυπα που όσο βρίζουν και επιτίθενται λεκτικά στους άλλους, τόσο αυξάνεται η δημοτικότητα τους. Δυστυχώς, η αγένεια έγινε της μόδας, ενώ οι χρήστες με αγενή συμπεριφορά πολλαπλασιάζονται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο. Τα υβριστικά σχόλια σε ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση μ' αυτά έγιναν μια καθημερινή συνήθεια.
Τα προσωπικά προβλήματα ευτυχώς, δεν αποτελούν αιτία αγενών συμπεριφορών, επειδή στην εποχή μας δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Κι αυτό δεν τους έχει κάνει αγενείς στην καθημερινότητα τους. Η αγένεια δεν είναι κάτι που αποκτάς, είναι συνειδητή επιλογή και ζήτημα χαρακτήρα. Οι τρόποι αντιμετώπισης αγενών συμπεριφορών είναι σύντομοι και απλοί.
Καταρχήν, απαραίτητη είναι η ψυχραιμία για να μην δημιουργηθεί καυγάς και χάσετε το δίκιο σας. Σε δεύτερο χρόνο, πρέπει να εξηγούμε σε κλίμα ήρεμης συζήτησης, ότι δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους συμπεριφορές μέσα σε μια κοινωνία. Χωρίς προσβολές και υπαινιγμούς φυσικά, προσπαθούμε να βρούμε κατάλληλους τρόπους προσέγγισης, καθώς όλοι γνωρίζουμε, ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν μια θετική πλευρά.
Ένας καλός και ώριμος τρόπος αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών είναι το χιούμορ, επειδή συνήθως είναι αφοπλιστικό, ειλικρινές και μπορεί να αποφορτίσει μια αρνητική κατάσταση. Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται σε κανέναν να προσβάλλει και να αναγκάζει τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας να γίνονται εξίσου αγενής.
Τέλος, αν οι προσπάθειες μας δεν οδηγούν πουθενά, θα πρέπει να αποχωρούμε δείχνοντας ανωτερότητα, επειδή τις περισσότερες φορές, είναι καλύτερη η πλάγια και όχι η ευθεία αντιμετώπιση. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε έναν αγενή άνθρωπο με το να γίνουμε κι εμείς αγενής. Αυτό θα τον κάνει να πιστέψει ότι κέρδισε, ότι μας ανάγκασε να χάσουμε τον έλεγχο.
Δεν έχει νόημα να παλεύουμε χρησιμοποιώντας την ίδια συμπεριφορά με τον αγενή. Αν πάλι αρκεστούμε να χαμογελάμε και να ακούμε μόνο, τότε επιβραβεύουμε την συμπεριφορά του και συμβάλλουμε στην διατήρηση της. Ο αγενής θεωρεί πως αφού δεν αντιδράσαμε καθόλου, έχει το περιθώριο και την άδεια μας, να μας φέρεται πάντα έτσι.
Το να απομακρύνεται κάποιος από αρνητικούς και αγενείς ανθρώπους είναι ευτυχία. Πολλοί άνθρωποι φέρνουν ευτυχία όταν έρχονται στη ζωή μας, οι αγενείς άνθρωποι την φέρνουν όταν φεύγουν. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε ποτέ έναν αγενή άνθρωπο, διότι δεν το κάνει κατά λάθος. Απλά είναι απόφαση και επιλογή του να φέρεται έτσι.
Δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τέλος, την αγένεια με την ειλικρίνεια. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα, πάντα μπορεί κάποιος να είναι ειλικρινής χωρίς να προσβάλει τους υπόλοιπους. Δεν έχει καμία βάση να μπερδεύουμε την αγένεια με την υψηλή νοημοσύνη επίσης. Δεν έχει νόημα να θεωρούμαι πως κάποιος που είναι αγενής, δικαιολογείται γιατί μπορεί να περνάει άσχημα.
Η αγένεια είναι θέμα ανθρώπου, είναι θέμα χαρακτήρα, είναι θέμα παιδείας. Σε ανθρώπους με αγενής συμπεριφορά δεν λέμε ποτέ πόσο έξυπνοι ή πόσο ειλικρινής είναι. Προσπαθούμε πάντα, χρησιμοποιώντας τους παραπάνω τρόπους, να τους εξηγούμε ότι είναι αγενής και να τους κρατάμε συνεχώς σε απόσταση.