''ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ'' ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ!!!
Ένα ακόμη θέμα που προκύπτει από την έλλειψη της ορθής ενημέρωσης προς τους κατοίκους της ορεινής περιοχής είναι και αυτό του εθελοντισμού και ιδιαίτερα της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ο σύλλογος μας και τα μέλη του, σε μια προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων αυτών, έχουν αναλάβει από την πρώτη στιγμή, την πρωτοβουλία να ενημερώσουν τους πολίτες της ορεινής περιοχής σε θέματα πρώτης ανάγκης και καθημερινότητας που σ' αυτά ανήκει και η αιμοδοσία.
Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες ορισμένων περίεργων γεγονότων στην περιοχή μας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Κάθε χρόνο, κατά τους θερινούς μήνες διοργανώνονται ημέρες εθελοντικής αιμοδοσίας στους οικισμούς της ορεινής περιοχής, χωρίς όμως να εξηγηθεί ποτέ από τους διοργανωτές τι ακριβώς σημαίνει ο όρος ''εθελοντική αιμοδοσία''.
Σκόπιμα ίσως, ως αποτέλεσμα του τρόπου αντιμετώπισης των κατοίκων της ορεινής περιοχής από τους υπόλοιπους χριστιανούς συμπολίτες μας. Είναι ευρέως γνωστό ότι συχνά, οι πολίτες της ορεινής περιοχής αντιμετωπίζονται ως οπισθοδρομικοί, περίεργοι και αμόρφωτοι από τους υπόλοιπους πολίτες της ευρύτερης περιοχής μας. Επομένως, δεν αξίζουν ισότιμη μεταχείριση και συμπεριφορά όπως οι υπόλοιποι.
Με την λογική αυτή λοιπόν, εμφανίζονται διάφοροι στους οικισμούς της ορεινής περιοχής και εκμεταλλεύονται την φιλοξενία ή την ευαισθησία που διακρίνει τους ανθρώπους της περιοχής μας. Με μισόλογα, απειλές, ψέματα και εκβιασμούς επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, μόνο για την δική τους προβολή και όφελος.
Κανείς δεν μπήκε στον κόπο τόσα χρόνια να εξηγήσει στους πολίτες της ορεινής περιοχής τι ακριβώς είναι ο εθελοντισμός με αποτέλεσμα να υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη σε τέτοιου είδους θέματα. Τα εισαγωγικά στην επικεφαλίδα του κειμένου μας δεν είναι τυχαία και ίσως δημιουργούν ερωτήματα και απορίες. Δυστυχώς η αλήθεια είναι πικρή, αλλά πρέπει να λέγεται κι εμείς ως σύλλογος ενημερωτικού χαρακτήρα οφείλουμε να ενημερώνουμε και να προειδοποιούμε τους πολίτες της ορεινής περιοχής.
Όπως έχουμε ήδη προαναφέρει, εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνονται ημέρες αιμοδοσίας στους οικισμούς της περιοχής μας, με μια απλή ανάρτηση ενός πανό ή μια ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς ποτέ να προηγηθεί μια ενημερωτική ημερίδα ή κάποια διευκρίνηση έστω, γι το τι ακριβώς συμβαίνει.
Πραγματοποιούν αιμοληψίες σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, τεμένη, καφενεία και υπόστεγα, χωρίς να υπάρχουν έστω τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για την προστασία της υγείας των αιμοδοτών. Χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό, χωρίς να διαθέτουν έναν αποστειρωμένο και οργανωμένο χώρο, χωρίς κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό παρά μόνο κάποιων υπέργηρων κυριών κάποιων αγνώστων στοιχείων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή ΜΚΟ, που για έναν ολόκληρο μήνα δεσμεύουν ασθενοφόρα και οδηγούς από νοσοκομεία που νοσηλεύονται παιδιά, σπαταλώντας χρήματα και χρόνο ενώ τα παιδιά με προβλήματα υγείας νοσηλεύονται κάτω από άθλιες συνθήκες και δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε για την απαραίτητη σίτιση τους.
Με πρόσχημα ότι οι αιμοδοτήσεις προορίζονται για παιδιά με μεσογειακή αναιμία, πετυχαίνουν ακόμα και πολιτικά αξιώματα ή πολιτικές συνεργασίες για προσωπικό τους όφελος. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση των νοσοκομείων όπου νοσηλεύονται αυτά τα παιδιά φυσικά, απαιτούνε κάθε χρόνο, εκβιάζοντας και απειλώντας να τους παραχωρηθούν προσωπικό και ασθενοφόρα για έναν μήνα γυρίζοντας ολόκληρη την χώρα.
Αποτέλεσμα όλης αυτής της κατάστασης και της ελλιπέστατης ενημέρωσης είναι, οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής που τυχόν έχουν αιμοδοτήσει να νομίζουν ότι έχουν ''δανείσει'' το αίμα τους στους κυρίους και κυρίες αυτές, ώστε κάποια στιγμή που θα το χρειαστούν οι ίδιοι, να το πάρουν πίσω.
Είναι συχνό φαινόμενο στην ορεινή περιοχή να ακούγονται συζητήσεις του τύπου ''έχω δώσει δέκα φορές αίμα, άρα έχω να παίρνω δέκα μονάδες αίμα'' ή ''που πήγε το αίμα μου;'' Χωρίς κανένας να σκεφτεί όμως, ότι μπορεί να χρειαστούν και περισσότερες μονάδες αίματος απ' αυτές που έχει δώσει. Ευχή μας είναι να μην χρειαστούν ποτέ, όποτε όμως χρειάστηκαν κάποιες μονάδες, βρέθηκαν αντιμέτωποι με εσωτερικούς κανονισμούς που θα μπορούσαν να ισχύουν στο Λονδίνο, το Μόναχο, τη Νέα Υόρκη ή το Πεκίνο και όχι στην περιοχή μας.
Κανονισμοί όπως, ότι ο κάθε αιμοδότης δικαιούται μόνο δύο μονάδες αίματος και μόνο για συγγενείς Α' βαθμού που και αυτοί ορίζονται από τους ίδιους κανονισμούς που κατά έναν περίεργο τρόπο, δεν αναφέρονται ποτέ κατά την διάρκεια της αιμοληψίας, αλλά ούτε και πριν ή μετά απ' αυτή. Κατά τον παράξενο εσωτερικό κανονισμό επίσης, συγγενείς Α' βαθμού ορίζονται μόνο οι γονείς και η/ο σύζυγος, ούτε τα παιδιά της οικογένειας, ούτε τα αδέρφια του αιμοδότη.
Μια άλλη συχνή περίπτωση του συστήματος αυτού είναι οι πολύ συχνές τηλεφωνικές ενοχλήσεις προς υπενθύμιση των αιμοδοτών ότι συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος χρόνος που κι αυτός επίσης ορίζεται από του ίδιους εσωτερικούς κανονισμούς, ώστε να μεταβούν επειγόντως να αιμοδοτήσουν. Χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση της υγείας των αιμοδοτών που ίσως γι' αυτό παρέλειψαν να παρουσιαστούν ενώπιων τους.
Χωρίς να ερωτηθούν αν είναι σε θέση να αιμοδοτήσουν, υπενθυμίζοντας τους μόνο με καταπιεστικό τρόπο ότι είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν, επειδή κάποτε ίσως έλαβαν τις δύο μονάδες που προβλέπονται από τους εσωτερικούς τους κανονισμούς.
Ευτυχώς όμως, η εθελοντική αιμοδοσία είναι ένα εντελώς διαφορετικό πράγμα απ' αυτό που παρουσιάζουν τα παραπάνω γεγονότα. Πληροφορίες που οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής αγνοούν επειδή, για ακόμη μια φορά δεν ενημερώθηκαν σωστά. Επειδή κάποιοι παρέλειψαν σκόπιμα να τους εξηγήσουν, θεωρώντας τους πολίτες κατώτερης κατηγορίας και δεν θα καταλάβαιναν την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Οφείλουμε λοιπόν, να εξηγήσουμε την σημασία και την αξία αυτή στους ανθρώπους της περιοχής μας που ποτέ δεν άφησαν κάποιον αβοήθητο όταν χρειάστηκε, ανεξάρτητα από ρατσισμούς, διχασμούς και διαχωρισμούς που οι ίδιοι εισπράττουν σε καθημερινή βάση από οργανωμένα συστήματα που επιβιώνουν εις βάρος των άλλων.
Η εθελοντική αιμοδοσία δεν σημαίνει ότι ''δανείζουμε'' το αίμα μας για να μας το κρατήσουν μέχρι να το χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι. Δίνουμε αίμα επειδή το θέλουμε, δεν μας υποχρεώνει κανείς. Η εθελοντική αιμοδοσία σώζει ζωές και η έλλειψη ή η ανεπάρκεια αίματος είναι μια κατάσταση που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ζωή όσων χρειάζονται το αίμα ως θεραπευτικό μέσο. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια χειρονομία καλής θέλησης, φροντίδας και αγάπης προς τον συνάνθρωπο μας.
Δεν υπάρχει πολυτιμότερο δώρο από την εθελοντική αιμοδοσία, αφού στην πραγματικότητα είναι ένα δώρο ζωής γι' αυτόν που το δέχεται. Το αίμα δεν μπορεί να διατηρηθεί για απεριόριστο χρονικό διάστημα, 36 ημέρες μόνο και γι' αυτό η ανάγκη για τακτική εθελοντική αιμοδοσία γίνεται απαραίτητη. Αιμοδότης μπορεί να γίνει κάθε υγιείς άνθρωπος, ενώ υποψήφιοι δέκτες είμαστε όλοι μας.
Να μην ξεχνάμε ότι το 70% των ανθρώπων χρειάζεται αίμα σε κάποιο στάδιο της ζωής του και μόνο το 1,5% είναι εθελοντές αιμοδότες. Δίνοντας αίμα, προσφέρουμε ανεκτίμητη βοήθεια στον συνάνθρωπο μας που το έχει ανάγκη. Ο σύλλογος μας, ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ορεινής Περιοχής Νομού Ξάνθης, εκτός από τις υπόλοιπες δραστηριότητες του που προβλέπονται από το καταστατικό του, διαθέτει και οργανωμένη ομάδα αιμοδοσίας με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση των κατοίκων της ορεινής περιοχής.
Η ομάδα αιμοδοσίας του συλλόγου μας είναι δηλωμένη στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοσίας ή ΕΜΑ από τον Οκτώβριο του 2018 και ήδη έχει φανεί χρήσιμη σε αρκετές περιπτώσεις που χρειάστηκε αίμα. Τα μέλη και οι υποψήφιοι αιμοδότες της ομάδας αιμοδοσίας του συλλόγου μας, μπορούν να δίνουν αίμα μόνο στο Νοσοκομείο Ξάνθης χωρίς περιορισμούς και εσωτερικούς κανονισμούς για τους αιμοδότες.
Μπορούν να δίνουν δύο φορές τον χρόνο, κάθε έξι μήνες και μπορούν να εξυπηρετούνται ανά πάσα στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υπόλοιποι που δεν μπορούν να δώσουν αίμα δεν θα εξυπηρετηθούν. Η μετάβαση στο Νοσοκομείο Ξάνθης δεν είναι πλέον δύσκολη για κανέναν κάτοικο της ορεινής περιοχής και μπορεί να συνδυαστεί με κάποια άλλη επίσκεψη ή υποχρέωση και παράλληλα να δώσει και αίμα, αρκεί να είναι στα πλαίσια του ωραρίου αιμοδοσίας, δηλαδή 09:00 το πρωί έως τις 14:00 το μεσημέρι. Τονίζουμε ότι οι αιμοδοτήσεις γίνονται μόνο στο Νοσοκομείο Ξάνθης, επειδή είναι το καταλληλότερο περιβάλλον για την υγεία και την ασφάλεια των αιμοδοτών.