ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΑ... ΡΕΑΛΙΣΤΕΣ...!

          Η λανθασμένη πολιτική που εφαρμόζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στην ορεινή περιοχή και τους κατοίκους της που στηρίζεται σε παρωχημένα πρωτόκολλα, έχει ξεπεραστεί σήμερα από την ίδια την πραγματικότητα και αποτελεί ένα απαρχαιωμένο πλέον σύστημα αλλοίωσης του πολιτισμού της ορεινής περιοχής. Παρά τα μεμονωμένα σημαντικά βήματα που είχαν γίνει στο παρελθόν για την βελτίωση της εικόνας της ορεινής περιοχής, τα τελευταία χρόνια τα προβλήματα αντί να επιλυθούν, αυξήθηκαν ραγδαία.

            Σημαντικά προβλήματα όπως, στην εκπαίδευση, στην ενημέρωση, στην νομιμότητα ενώ ο εκφοβισμός και οι απειλές παραμένουν έντονα. Τα περισσότερα προβλήματα και οι δυσκολίες εντοπίζονται στην ορεινή περιοχή και συχνά οφείλονται στην εγκατάλειψη από την πολιτεία και στις ρατσιστικές συμπεριφορές από τους υπόλοιπους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του τόπου.

            Η περιορισμένη εκπαίδευση και η ανύπαρκτη παιδεία οδηγούν πολλές φορές σε επικίνδυνα αποτελέσματα. Ο σύλλογος μας από την πρώτη ημέρα της ίδρυσης του προσπαθεί να εντοπίσει και να αναδείξει αυτά τα προβλήματα και έχει αναφερθεί εκτενώς στο θέμα της εκπαίδευσης στην ορεινή περιοχή.

            Σίγουρα μια δεύτερη και μια τρίτη ξένη γλώσσα - κατά τα λεγόμενα από την εποχή των δεινοσαύρων - ''μειονοτικά'' σχολεία ανοίγει νέες ευκαιρίες για τους κατοίκους της ορεινής περιοχής και εμπλουτίζει τις επιλογές των μαθητών της.

            Δεν είναι μυστικό ότι οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής μιλούν, χρησιμοποιούν και γνωρίζουν άριστα την γλώσσα της γειτονικής χώρας, παρά οι κάτοικοι της πεδινής περιοχής που με δυσκολία μπορούν να συνεννοηθούν χρησιμοποιώντας την διάλεκτο του πεζοδρομίου προσβάλλοντας πολλές φορές και την δήθεν ξεκάθαρη καταγωγή τους.

            Συνεπώς, το πρόβλημα δεν οφείλεται στις διδασκόμενες γλώσσες και στην καταγωγή, αλλά στην ορθή εκμάθηση της επίσημης γλώσσας της χώρας μας. Οι τρόποι και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν σχετικά με την εκμάθηση της επίσημης γλώσσας της χώρας μας στην ορεινή περιοχή δεν επέτρεψαν ποτέ την ένταξη και την ενσωμάτωση των ανθρώπων της ορεινής περιοχής στο υπόλοιπο σύνολο της χώρας μας.

            Η περιορισμένη χρήση της επίσημης γλώσσας της χώρας μας οδήγησε τελικά στην δημιουργία μιας κοινωνίας - γκέτο που μοναδικό αποτέλεσμα ήταν η άνιση και ρατσιστική πολλές φορές αντιμετώπιση των κατοίκων της ορεινής περιοχής από τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας μας.

            Ο σύλλογος μας, σε παλαιότερες αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην επίσημη ιστοσελίδα του, έχει καταθέσει ορισμένες απλές και υλοποιήσιμες προτάσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ενοποίηση των κατοίκων της ορεινής περιοχής με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας μας.

            Η περιβόητη ''μειονότητα'' της περιοχής μας ήταν τελικά, απλά ένας μύθος που ήρθε ο καιρός πλέον να καταρριφθεί. Καταγωγές, φυλές, συνιστώσες, εθνοτικές ταυτότητες και φυλετικές ομάδες δεν έχουν θέση πλέον σε μια σύγχρονη κοινωνία με ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και των επιστημών.

            Ο καταλληλότερος προσδιορισμός της εποχής μας που θα πρέπει να επικρατήσει είναι, μόνο ως άνθρωποι και όχι κάτι άλλο που μοναδικό σκοπό θα έχει να διχάσει, να διαιρέσει και να σπείρει το μίσος και τη διχόνοια. Μόνο και μόνο για να αισθάνονται κάποιοι ανώτεροι και κάποιοι άλλοι μειονεξία και κατωτερότητα.

            Ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις από τη μια, κάποια ''μειονότητα'' και ''μειονοτική εκπαίδευση'' στα σχολεία της ορεινής περιοχής από την άλλη. Αυτό είναι και το κυριότερο θέμα στις συζητήσεις των κατοίκων της ορεινής περιοχής. Η άριστη εκμάθηση της επίσημης γλώσσας της χώρας μας όπως σ' όλα τα υπόλοιπα σχολεία.

            Ίσες ευκαιρίες και για τα παιδιά της ορεινής περιοχής, ίση αντιμετώπιση των κατοίκων της ορεινής περιοχής από τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας μας και όχι ως ξένοι κάτω από την ίδια στέγη, χρήσιμοι μόνο ως βοηθητικό προσωπικό και διαθέσιμοι στις εκλογικές αναμετρήσεις.        

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)