ΡΑΤΣΙΣΜΌΣ ΣΕ ΒΑΘΜΟ...ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ!!!

            Παρά τις συνεχής προσπάθειες της πολιτείας, των επίσημων φορέων και υπηρεσιών του κράτους, των Αρχών, πολιτικών προσώπων και απλών ανθρώπων της περιοχής μας για την ενοποίηση και αποδοχή των πολιτών της ορεινής περιοχής από τους υπόλοιπους συμπολίτες μας της ευρύτερης περιοχής, δυστυχώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συμπεριφορές αλλάζουν.

            Τα μέλη του συλλόγου μας ως μόνιμοι κάτοικοι της ορεινής περιοχής και ταυτόχρονα μέλη της αρχαιότερης ομάδας κατοίκων της χώρας μας, παρακολουθούμε και καταγράφουμε εδώ και χρόνια τις εξελίξεις που σηματοδοτούν την καθημερινότητα των κατοίκων της ορεινής περιοχής.

            Στην προσπάθεια μας να αναδείξουμε τα προβλήματα της περιοχής μας, έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στον ρατσισμό και στις διακρίσεις που δέχονται σε καθημερινή βάση οι πολίτες της ορεινής περιοχής στις καθημερινές τους δραστηριότητες από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για την πατρίδα μας, δεν σέβονται το λειτούργημα που επιτελούν, δεν τους αρέσει να εργάζονται και να προσφέρουν, παραπονιούνται συνεχώς και παρεξηγούν ότι κινείται.

            Το τελευταίο διάστημα έχουμε συγκεντρώσει δεκάδες καταγγελίες από περιστατικά ασθενών για το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Σε κάποια απ' αυτά έγιναν μάρτυρες και πολλά μέλη του συλλόγου μας, επειδή έτυχε να βρίσκονται εκεί και συγκεκριμένα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που πάντα η συνεννόηση ήταν πολύ δύσκολη όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλονται.

            Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η πλειοψηφία του προσωπικού του Νοσοκομείου Ξάνθης δεν γνωρίζει καν την επίσημη γλώσσα της χώρας μας κι αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση των περιστατικών. Μη έχοντας ποτέ διάθεση για εργασία, ξεσπάνε την οργή και τα παράπονα τους στους ασθενείς που ήδη είναι σε άσχημη κατάσταση και τους συνοδούς τους.

            Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού της ορεινής περιοχής, εργάζεται στο εξωτερικό με αποτέλεσμα οι γυναίκες που παραμένουν στην περιοχή μας να είναι αναγκασμένες να φροντίζουν για όλα.

            Οι περισσότερες έχουν επωμισθεί την φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων της οικογένειας. Επόμενο είναι να βρίσκονται συχνά, αντιμέτωπες και με πολλά έκτακτα περιστατικά, ασθενειών ή παθήσεων είτε αυτά αφορούν τα παιδιά τους, είτε του ηλικιωμένους της οικογένειας τους.

            Μεταβαίνοντας τελικά, με χίλιες δυσκολίες στο Νοσοκομείο Ξάνθης, είναι υποχρεωμένες να έρχονται αντιμέτωπες και με την ωμή ρατσιστική συμπεριφορά των υπαλλήλων του Νοσοκομείου. Σημειώνουμε ότι η διακομιδή με ασθενοφόρο του Ε.Κ.Α.Β. γίνεται μόνο μετά από παρέμβαση εκλεγμένου πολιτικού προσώπου του τόπου και μετά από συνεννόηση με τους συνεργάτες ή ψηφοφόρους του.

            Κατά το διάστημα της ιατρικής εξέτασης από ''ειδικευμένους'' γιατρούς και νοσοκόμους ή καθαρίστριες τα πράγματα χειροτερεύουν. Φωνές, παρατηρήσεις, νεύρα, γκρίνιες και διάφορες ιατρικές ορολογίες που είναι αδύνατο να γνωρίζει κάποιος και ιδιαίτερα μια γυναίκα από την ορεινή περιοχή, φέρνουν σε δύσκολη θέση τον κάθε πολίτη μιας ευρωπαϊκής χώρας εν έτη 2019.

            Να μην ξεχνάμε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει την ιστορία του και τις δυσκολίες του. Οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής, με τα χαρακτηριστικά που τους διακρίνουν έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν όλους τους ανθρώπους με σεβασμό και εκτίμηση, ανεξάρτητα από που προέρχονται. Φέρονται ευγενικά και κομψά σ' όλους τους ανθρώπους, σύμφωνα με τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους.

            Η ευγένεια είναι κάτι που διδάσκεται, ενώ η αγένεια είναι επιλογή του κάθε ατόμου. Ο ρατσισμός που δέχονται καθημερινά οι πολίτες της ορεινής περιοχής εδώ και αρκετά χρόνια, είναι μια κατάσταση που ποτέ δεν εκδήλωσαν οι ίδιοι. Αν κάποιες φορές παραφέρονται, είναι επειδή δεν ενημερώθηκαν σωστά θεωρώντας τους κατώτερης κατηγορίας πολίτες της χώρας μας.

            Το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους αν δεν ξέρουμε σε τι μάχες πολεμάνε! Μέσα σ' όλη αυτήν την αρνητική κατάσταση υπάρχουν και οι λιγοστοί άνθρωποι που τιμάνε και ασκούν το λειτούργημα τους με επαγγελματισμό και συνέπεια. Σχετικά μ' αυτούς δεν χρειάζονται πολλά λόγια και εξηγήσεις.

            Ως σύλλογος της ορεινής περιοχής αλλά και ως άνθρωποι νιώθουμε την ανάγκη να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και την βαθιά εκτίμηση προς το πρόσωπο τους για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά οι ελάχιστοι ευσυνείδητοι γιατροί που έχουν απομείνει στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης για να απαλύνουν τον πόνο των ασθενών και την ταλαιπωρία των συνοδών τους.

            Όσο για την πλειοψηφία του υπόλοιπου νοσοκομειακού προσωπικού, ακούγεται ότι πολύ πιθανόν να τους επισκεφθεί μια ομάδα δικηγόρων το επόμενο διάστημα με δεκάδες καταγγελίες και καταγραφές από συνανθρώπους μας που δέχτηκαν ρατσιστικές συμπεριφορές, απειλές ή εκφοβισμούς κατά την επίσκεψη τους στο Νοσοκομείο Ξάνθης.               

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)