ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕ...ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ

          Ενώ οι προσπάθειες μας για ορθή ενημέρωση και στήριξη των κατοίκων της ορεινής περιοχής έχουν αρχίσει να αποδίδουν το τελευταίο διάστημα, τα προβλήματα και τα εμπόδια που συναντάμε σε πολλά θέματα, εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο. Αναζητώντας λύσεις και διεξόδους στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων της περιοχής μας, βρίσκουμε και ανακαλύπτουμε συνεχώς τις αιτίες και τους λόγους της αδικίας και της εγκατάλειψης που επικρατεί στην ορεινή περιοχή εδώ και αρκετές δεκαετίες.

            Σε παλαιότερες δημοσιεύσεις μας έχουμε αναφέρει εκτενώς τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών της περιοχής μας, έχουμε σταθεί στα πιο σημαντικά και ορισμένα ή έχουν επιλυθεί ή έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους. Δυστυχώς όλα, οφείλονται και πάλι στην έλλειψη ενημέρωσης και στις αλήθειες που αποκρύφτηκαν συστηματικά και οδήγησαν τους πολίτες της ορεινής περιοχής στο περιθώριο και στην εγκατάλειψη.

            Για να γίνει ένα παιχνίδι όμως, χρειάζονται δύο παίκτες. Άρα, ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής που με την αθωότητα που τους διακρίνει, έπαιξαν και αρκετοί απ' αυτούς συνεχίζουν να παίζουν ένα σκοτεινό παιχνίδι αποπροσανατολισμού εις βάρος των υπολοίπων.

            Δεν είναι τυχαίο, ότι κανένας πλέον πολίτης της περιοχής μας, δεν μπορεί να εκφράσει την προσωπική του άποψη και τα πιστεύω του δημόσια, παρά μόνο τις απόψεις που επιβάλλουν οι λεγόμενες παράλληλες δομές που δραστηριοποιούνται στην ορεινή περιοχή και ταυτόχρονα αποτελούν και μια σκιώδη κυβέρνηση από αυτόκλητους παράγοντες που προωθούν κάθε στιγμή διεκδικήσεις και βλέψεις ξένων χωρών προς τους ανθρώπους της ορεινής περιοχής.

            Τονίζουμε δε, ότι οι περισσότερες από τις διεκδικήσεις των ''ηγετών'' αυτών που δήθεν εκπροσωπούν τους κατοίκους της περιοχής μας, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από την πολιτεία τα τελευταία χρόνια και πολλές ατασθαλίες έχουν διορθωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.

            Συνεπώς, δεν συντρέχει και κανένας λόγος ύπαρξης των ''ηγετών'' αυτών που μοναδικός τους σκοπός, είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τα πραγματικά γεγονότα και να σταματήσουν κάθε είδους προσπάθεια στήριξης και ανάπτυξης των κατοίκων της ορεινής περιοχής.

            Στα πλαίσια των δράσεων που διοργανώνει ο σύλλογος μας για ορθή ενημέρωση των κατοίκων της ορεινής περιοχής, το τελευταίο διάστημα μας προέκυψαν δύο εντελώς άγνωστα προς εμάς προβλήματα σχετικά με τον εθελοντισμό. Ένα θέμα που έχει προβληθεί άπειρες φορές στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης με αποτέλεσμα να έχουμε μια εντελώς διαφορετική αντίληψη γι' αυτό.

            Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι όπως μας τα παρουσιάζουν ορισμένοι μεγαλο-εθελοντές και ''ευεργέτες'' του τόπου μας. Σε συνέχεια των δράσεων μας λοιπόν, εκδηλώσαμε ενδιαφέρον για να διοργανωθεί μια ημερίδα Πρώτων βοηθειών στην περιοχή μας, για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών τραυματισμών και τεχνικών διαχείρισης τους...συνεχίζεται

...συνέχεια

Δευτέρα 21/10/2019

            Η αντιμετώπιση που τύχαμε από τον αρμόδιο φορέα της περιοχής ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα μέλη του συλλόγου μας. Αρχικά μας ζητήθηκαν χρήματα ως έξοδα μετακίνησης και στη συνέχεια εμφανίστηκαν χιλιάδες υποχρεώσεις που δεν τους άφηναν ένα κενό δίωρο σε βάθος δεκαετίας.

            Στην πρώτη περίπτωση που αφορά τα χρήματα, προτείναμε στον τοπικό αρμόδιο φορέα και τους υπευθύνους του, η μετακίνηση τους να γίνει με δικό μας όχημα και παρακαλέσαμε να ενημερωθούμε για την ακριβή ημερομηνία της επίσκεψης τους δύο με τρείς ημέρες νωρίτερα, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να ενημερώσουμε έγκαιρα τους κατοίκους της περιοχής μας...συνεχίζεται

...συνέχεια

Τρίτη 22/10/2019

            Η απάντηση που λάβαμε δεν ήταν αρνητική και προσωρινά κλείστηκε μια ημερομηνία. Επιβεβαίωση όμως δεν υπήρξε ποτέ και μια ημέρα πριν την προσωρινά ορισμένη ημερομηνία, επικράτησε το απόλυτο χάος. Μετά από δεκάδες προσπάθειες να έρθουμε σε επαφή μαζί τους, πηγαίνοντας ακόμα και στα υποτιθέμενα γραφεία τους που πάντα είναι κλειδαμπαρωμένα και άδεια, κατορθώσαμε τελικά να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά μαζί τους.

            Η απάντηση της τελευταίας στιγμής που λάβαμε ήταν αποστομωτική και σε συνδυασμό με την χαλασμένη τηλεφωνική συσκευή τους που απαντάει και σε fax ταυτόχρονα προκάλεσε την οργή των πολιτών της περιοχής μας που σχεδόν ήξεραν ότι η ημερίδα θα γινόταν στην ώρα της. Ακόμα και την τελευταία στιγμή δεν είχε καταστεί δυνατό να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία της επίσκεψης τους, μη μπορώντας να βρουν λίγα λεπτά για να συνεννοηθούν...συνεχίζεται

...συνέχεια

Τετάρτη 23/10/2019

            Με λίγα λόγια, όλο αυτό το διάστημα που τους είχαμε καταθέσει το αίτημα μας, προτίμησαν να κάνουν βόλτες άπραγοι στα στενά της πόλης μας και στα πανηγύρια παρά να δείξουν μερικά χρήσιμα πράγματα σε πολίτες που τα έχουν ανάγκη. Συμπέρασμα όλου αυτού του παρασκηνίου θα μπορούσε να είναι ότι δεν τους άρεσε η πρόταση της μετακίνησης τους από την πλευρά μας, αποφεύγοντας έτσι να δώσουμε χρήματα.

            Η ηλεκτρονική τους σελίδα λειτουργεί περισσότερο ως διαφήμιση ιδιωτικού σχολείου παρά ως φορέα εθελοντισμού. Φροντιστηριακά μαθήματα πρώτων βοηθειών με τιμοκατάλογο και ωράρια που προκαλούν απορίες για τις δραστηριότητες τους που δήθεν είναι εθελοντικές και χρήσιμες.

            Το δεύτερο θέμα μας, προέκυψε κι αυτό το τελευταίο διάστημα και έχει να κάνει κι αυτό με τον εθελοντισμό. Αιτία αυτή τη φορά, για να πάρουμε ακόμα ένα γερό μάθημα για την έννοια του εθελοντισμού, στάθηκε ένα θέμα που ''παίζει'' πολύ στα κοινωνικά δίκτυα τον τελευταίο καιρό, με αποτέλεσμα να παρασυρθούμε κι εμείς από την υπερ-ευαισθησία που εκδηλώνεται για τα ζώα και ιδιαίτερα για τα αδέσποτα ή όπως αλλιώς χαρακτηρίζονται, τα ζώα συντροφιάς.

            Ένα πολύ σοβαρό και λεπτό θέμα που εδώ και μερικά χρόνια εξελίσσεται σε εφιάλτη στους οικισμούς της ορεινής περιοχής. Χιλιάδες αδέσποτα σκυλιά σκορπούν τον τρόμο ολόκληρο το εικοσιτετράωρο, ειδικά τα πρωινά που τα μικρά παιδιά πηγαίνουν σχολείο ή στα λεωφορεία για να μεταβούν σε σχολεία της πόλης.

            Οι δρόμοι γίνονται απροσπέλαστοι από ορδές αδέσποτων σκυλιών, ενώ έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά επιθέσεων από αδέσποτα, ακόμα και σε ηλικιωμένους με προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να προφυλαχθούν, χωρίς ποτέ να ενδιαφερθεί κανείς σοβαρά γι' αυτό το ζήτημα.

            Τα μέλη του συλλόγου μας, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να ασχοληθούν με το θέμα αυτό, δίχως να γνωρίζουν με τι ακριβώς έχουν να κάνουν και βρέθηκαν αντιμέτωποι με φαντάσματα. Επισκέφτηκαν όλες τις Φιλοζωικές Εταιρείες, συλλόγους, ομίλους και συνδέσμους της πόλης μας έστω για μια καθοδήγηση ή κάποιες οδηγίες επί του θέματος, αλλά βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Παντού κατεβασμένα ρολά, λουκέτα και ερειπωμένα κτίρια.

            Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρέθηκαν δεκάδες τηλέφωνα επικοινωνίας, κινητά και σταθερά, χωρίς όμως να απαντήσει κάποιος σε όσες προσπάθειες κι αν έγιναν. Ηλεκτρονικά ταχυδρομεία που απ' ότι φαίνεται, δεν ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια. Ιστοσελίδες με διαφημίσεις σχετικών φορέων που στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν.

            Με λίγα λόγια, όλοι επιλέγουν τις εύκολες λύσεις, μοιράζοντας ευθύνες και πρόστιμα στους πολίτες για κακοποίηση ζώων, αλλά αποφεύγουν με ύποπτο τρόπο να ενημερώσουν και να καθοδηγήσουν τους ανθρώπους για το τι πρέπει να γίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

            Συζητώντας με απλούς πολίτες που δραστηριοποιούνται προσωπικά και ατομικά στον τομέα αυτόν, ξοδεύοντας χρόνο και χρήμα χωρίς καμία απολύτως στήριξη από κανέναν, πληροφορηθήκαμε ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς που δήθεν σχετίζονται με τον εθελοντισμό έχουν μετατραπεί ή είναι σε φάση μεταβολής σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, τις γνωστές ΜΚΟ. Απορροφώντας μόνο κονδύλια , χωρίς να παρουσιάζουν κάποιο έργο στην πραγματικότητα.

            Προβάλλουν εκατοντάδες δράσεις, όπως αυτή των στειρώσεων που έγινε κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή μας, αλλά τελικά την είχε διοργανώσει και εκτελέσει μια γαλλική εταιρεία χωρίς τη συμμετοχή κανενός φορέα της πόλης μας. Κοινοποιούν ένα σωρό φωτογραφίες και εικόνες αδέσποτων που υποφέρουν και φροντίζονται από απλούς περαστικούς χωρίς καμία δικιά τους μέριμνα.

            Επομένως, εύκολα μπορούμε να υιοθετήσουμε την άποψη αρκετών συμπολιτών μας που λένε ότι ''οι στειρώσεις που κάνανε, έγιναν σε λάθος ζώα''. Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής είναι οι περισσότερο εθελοντές απ' όλους, μιας και δεν έχουν αφήσει ποτέ κανέναν άνθρωπο, ζώο ή υπηρεσία αβοήθητη όταν χρειάστηκε η συνδρομή τους. Κάθε φορά όμως, που χρειάζονται οι ίδιοι κάτι, βρίσκουν κλειστές πόρτες ή δέχονται ρατσισμό με σκοπό την περιθωριοποίηση τους.

            Επόμενο είναι να στρέφονται για βοήθεια ''αλλού''. Ως πολίτες κατώτερης κατηγορίας, όπως χαρακτηρίζονται συνήθως, κάτι πρέπει να κάνουν κι αυτοί για να προστατευτούν από τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος.            

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)