ΠΟΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ;

          Σίγουρα, πολλοί από εμάς θα αναρωτιόμαστε γιατί οι άνθρωποι της ορεινής περιοχής προτιμάνε πάντοτε τα βουνά ως τόπο κατοικίας και δεν μεταναστεύουν ποτέ, αφού όλα είναι τόσο δύσκολα, παραμελημένα, κατώτερα και ξεχασμένα από την πολιτεία; Γιατί πάντοτε αποφεύγουν να κατοικήσουν σε πόλεις ή σε πεδινές περιοχές; Τι είναι αυτό που τους κρατάει τόσο δυνατά στην ορεινή περιοχή;

            Αυτά ίσως είναι μερικά από τα ερωτήματα που δημιουργούνται στο μυαλό των ελάχιστων σκεπτόμενων ανθρώπων της εποχής μας. Στο κείμενο μας αυτό, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ορισμένες απαντήσεις, ως μόνιμοι κάτοικοι και γνώστες των πραγμάτων της ορεινής περιοχής, ώστε να αποδείξουμε ότι η μετανάστευση δεν είναι η λύση που θα μπορούσε να δοθεί στα προβλήματα των κατοίκων της ορεινής περιοχής.

            Πιστεύουμε ότι οι λόγοι είναι πολλοί, θα αναφερθούμε όμως στους πιο σημαντικούς για να λυθούν οι όποιες απορίες των αναγνωστών μας και να γίνει αντιληπτό απ' όλους τους συμπολίτες μας ότι οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής της Ξάνθης δεν είναι και τόσο κατώτεροι ή καθυστερημένοι όπως θέλουν να πιστεύουν κάποιοι ή έτσι τους βολεύει να τους παρουσιάζουν στα κέντρα των αποφάσεων.

            Ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος λοιπόν, είναι η εργατικότητα και η εξυπνάδα τους που ανέκαθεν ήταν χαρακτηριστικά των ανθρώπων της ορεινής περιοχής. Δεκάδες παραδείγματα του παρελθόντος μπορούν να αιτιολογήσουν την παραπάνω θεωρία, ξεκινώντας από την αρμονική, ειρηνική και δημιουργική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση, την μοναδικότητα και την ομορφιά της, αλλά και τις συγκεκριμένες δυνατότητες και τους αντικειμενικούς περιορισμούς της.

            Οι ανοιχτοί ορίζοντες, οι δυσκολίες της επιβίωσης, η συνεχής προσπάθεια ικανοποίησης μόνο των απολύτως πραγματικών αναγκών τους. Η ευρηματική αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων και καταστροφών δικαιολογούν απόλυτα την απόφαση τους για τις τοποθεσίες που επέλεγαν να χτίσουν τους οικισμούς τους.

            Οι δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν καθημερινά, διαμόρφωσαν χαρακτήρες απλούς και υπερήφανους, ελεύθερα πνεύματα και ανυπότακτες συνειδήσεις. Δημιούργησαν και διέσωσαν πολιτισμούς, συγκρότησαν τους όρους ανάπτυξης μιας πρωτότυπης γνώσης, κατάλληλης τεχνολογίας και αυτόχθονης σοφίας. Έθρεψαν μύθους, θρύλους, πεποιθήσεις και δοξασίες μιας ιδιαίτερης σχέσης των κατοίκων της ορεινής περιοχής με το υπερφυσικό και το ιερό.

            Το ιδιαίτερο νόημα της ζωής στην ορεινή περιοχή έχει ξεχωριστή σημασία και σηματοδοτεί σχέσεις, άτυπους θεσμούς και συμπεριφορές κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης στις δύσκολες στιγμές κάθε κατοίκου της ορεινής περιοχής, από τους συμπατριώτες του. Με όλα τα παραπάνω, πολλοί θα πρέπει κάποια στιγμή να αναθεωρήσουν τις απαρχαιωμένες απόψεις τους για τους ανθρώπους της ορεινής περιοχής.

            Ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας που οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής, προτίμησαν τα βουνά για να χτίσουν τα σπίτια τους, ήταν η προστασία που τους παρείχαν από διάφορους εισβολείς που διαχρονικά είχαν και ακόμα έχουν βλέψεις προς την χώρα μας. Ουδέποτε κάποιος κατακτητής, εισβολέας ή πειρατής είχε στόχο την ορεινή περιοχή. Ουδέποτε πόδι κατακτητή πάτησε την ορεινή περιοχή, απλά την θεωρούσαν πέρασμα προς την θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή κι έτσι οι κάτοικοι της ζούσαν πάντοτε ειρηνικά, βοηθώντας φυσικά την πατρίδα μας σε κάθε δυσκολία που αντιμετώπιζε.

            Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε με μεγάλο ενδιαφέρον να αυξάνονται ραγδαία οι ''καλοθελητές'' που γίνονται υποχείρια γειτονικών και ξένων προς την περιοχή μας χωρών, οι οποίες διατηρούν ακόμα τις σκοτεινές βλέψεις των προϊστορικών ιδεολογιών τους. Παρουσιάζουν τους ανθρώπους της ορεινής περιοχής καθυστερημένους, αγράμματους και κατώτερους σε κάθε ευκαιρία για να πετύχουν μια αργομισθία.

            Διεκδικούν θέσεις σε τεμένη, παρασχολεία που λειτουργούν παράνομα και αντιπαιδαγωγικά κάτω από την μύτη των αρχών εδώ και δεκαετίες, γραφεία παράνομων συλλόγων και τοπική αυτοδιοίκηση που κι αυτή είναι πάντοτε ελεγχόμενη από παρακρατικές δομές και σταματούν κάθε κίνηση της πολιτείας για μια υποτυπώδη ανάπτυξη της ορεινής περιοχής. Μπλοκάρουν κάθε ιδέα μόρφωσης και εκπαίδευσης των κατοίκων της ορεινής περιοχής, μόνο και μόνο για να μπορούν να τους καθοδηγούν όποτε χρειάζεται.

            Εφαρμόζουν κατά γράμμα τις οδηγίες που τους δίνονται από τα αφεντικά τους και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να κρατήσουν ανημέρωτους τους πολίτες της ορεινής περιοχής. Διότι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αν ενημερωθούν και μορφωθούν σωστά θα αρχίσουν να κάνουν ερωτήσεις, να ψάχνουν και στο τέλος θα μάθουν την αλήθεια ζητώντας τους εξηγήσεις.

            Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι όλοι οι διαθέσιμοι ''υπάλληλοι'' που εκτελούν τις παραπάνω αποστολές δεν έχουν κάποιον τίτλο σπουδών στα χέρια τους. Ίσως κάποιοι απ' αυτούς έχουν παρακολουθήσει ορισμένες θρησκευτικές σχολές για λίγους μήνες, αλλά δεν αποφοίτησαν ποτέ. Από παιδαγωγικές σπουδές ή ικανότητες, ας μην το αναφέρουμε καθόλου καλύτερα.

            Φυσικά δεν είχαν καμία αξία ή προσωπικότητα στην τοπική κοινωνία κι έτσι βρήκαν μια διέξοδο στις αυθαίρετες δραστηριότητες για να αποδείξουν την ύπαρξη τους. Το σίγουρο είναι ότι κανένας μορφωμένος άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα δεν θα αναλάμβανε ποτέ τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες, γνωρίζοντας τις συνέπειες και τους νόμους του κράτους.

            Ο μοναδικός λόγος για να καταλήξει κάποιος να γίνει ''καλοθελητής'' και φερέφωνο κάποιου ξένου κράτους, είναι επειδή δεν έχει διάθεση για να εργαστεί, να προσφέρει στην κοινωνία και να σταθεί στους συνανθρώπους του που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Με λίγα λόγια, προτιμούν να εκθέτουν το κύρος, την ειλικρίνεια και όλες τις αξίες των κατοίκων της ορεινής περιοχής, παρά να εργαστούν για τα προς το ζην.

            Προφανώς, αυτό δεν τιμά τους παλαιότερους κατοίκους της ορεινής περιοχής που αγωνίστηκαν για χρόνια να κρατήσουν μακριά τέτοιου είδους ''κυρίους'' και υπέστησαν τα πάνδεινα για να υπερασπιστούν την περιοχή μας και της ιστορικές της αξίες από ανθρώπους ''μαριονέτες''.

            Η πλειοψηφία των πολιτών της ορεινής περιοχής, το τελευταίο διάστημα υιοθετεί και εκφράζει την άποψη ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα αν οι πιστοί ''υπάλληλοι'' αυτοί, ακολουθώντας τα οποιαδήποτε πιστεύω τους, μετανάστευαν κάποια στιγμή στις γειτονικές χώρες που υπηρετούν τυφλά και ''εκλιπαρούν'' γι' αυτούς. Υποθετικά μιλώντας, πιστεύουμε ότι είναι κάπως δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, επειδή ούτε πίστη έχουν σ' αυτό που κάνουν, ούτε και τους ενδιαφέρει. Απλά ακολουθούν το χρώμα και το άρωμα του χρήματος. Δυστυχώς, μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν!        

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)