ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝOΪΟ

          Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας για την αποφυγή και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού Covid-19 ή Corona όπως αποκαλείται στην περιοχή μας, λόγω ξενόφερτων νοοτροπιών, είναι τα εξής: 1) Προσωρινή αναστολή και  απαγόρευση της λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της χώρας. 2) Προσωρινή αναστολή και απαγόρευση λειτουργίας πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών (ακόμα και παράλληλων).

            3) Προσωρινή αναστολή και απαγόρευση της λειτουργίας χώρων θρησκευτικής λατρείας. 4) Προσωρινή αναστολή και απαγόρευση των μετακινήσεων για οποιοδήποτε λόγο, εκπαιδευτικών, μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών. 5) Προσωρινή αναστολή και απαγόρευση της λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφενεία, σνακ-μπαρ, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία.

            Με λίγα λόγια η απαγόρευση ισχύει για όπου συγκεντρώνεται κόσμος, είτε για εκπαιδευτικό σκοπό, είτε για διασκέδαση. Ίσως τα μέτρα που επιβλήθηκαν να φαίνονται σκληρά, είναι όμως σωστά και έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να συμμορφωθούμε και να πειθαρχήσουμε ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διάδοσης του κορονοϊού.

            Το κλείσιμο των σχολείων δεν θα έχει κανένα νόημα αν δεν τηρήσουμε τα παραπάνω μέτρα και ο κάθε πολίτης ή γονέας δεν επιδείξει ατομική ευθύνη, κυκλοφορώντας ελεύθερα έξω, αντί να παραμένει στο σπίτι του, μαζί με την οικογένεια του το κρίσιμο αυτό διάστημα. Δυστυχώς, οι επόμενες μέρες θα είναι τρομερά δύσκολες!

            Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, υπάρχει το ενδεχόμενο τα σχολεία να μην ανοίξουν και καθόλου για την φετινή σχολική χρονιά, αν δεν τηρηθούν άμεσα τα μέτρα προστασίας που έχουν ανακοινωθεί ή πρόκειται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και δεν τεθεί υπό έλεγχο η διάδοση του κορονοϊού. Προς το παρόν, μελετώνται τρόποι ώστε να μην χαθεί η χρονιά για τους μαθητές. Χωρίς να θέλουμε να τρομοκρατήσουμε τους συμπολίτες μας, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις των ημερών, οι επόμενοι δύο μήνες είναι οι πιο κρίσιμοι.

            Δεν χρειάζεται πανικός, αλλά ούτε και αδιαφορία. Αυτό που προέχει, την δύσκολη αυτή περίοδο είναι να προσέξουμε και να περιορίσουμε τις κινήσεις μας, ώστε να μην γίνουμε εμείς η αιτία για την ανεξέλεγκτη μετάδοση του ιού. Δυστυχώς, όλα αυτά που είχαμε προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

             Αυτά που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε είναι πολύ απλά: 1) Να μειώσουμε στο ελάχιστο τις συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους όπως καφετέριες, μάρκετ και εμπορικά κέντρα. Θα πρέπει να αποφεύγονται επίσης, οι συναντήσεις σε σπίτια φίλων και οι ομαδικές δραστηριότητες Τις μετακινήσεις μας και τις χειραψίες. Να μένουμε στο σπίτι και να αποφεύγουμε τις επαφές ή επισκέψεις σε οικίες ανθρώπων που έχουν επιστρέψει με κάποιο τρόπο από το εξωτερικό ή από άλλες πόλεις της χώρας μας.

             2) Αν είμαστε και υπάρχει ανάγκη να βγούμε έξω, θα πρέπει οπωσδήποτε να φορέσουμε ιατρική μάσκα για να προστατεύσουμε τους άλλους. Να αποφεύγουμε τις επαφές με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Δηλαδή τους ηλικιωμένους και ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικούς και διάφορες κακοήθειες.

             3) Αν είμαστε άρρωστοι με συμπτώματα γρίπης, θα πρέπει να μείνουμε στο σπίτι, να επικοινωνήσουμε με γιατρό και σε καμία περίπτωση να μην πάμε στο νοσοκομείο, ώστε να μείνει χώρος για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Ακόμη κι αν είναι κορονοϊός δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε κάποια ειδική φροντίδα που μπορεί να μας παρέχει το νοσοκομείο.

             Πρέπει να αφήσουμε τα κρεβάτια ελεύθερα για εκείνους που χρειάζονται οξυγόνο και συσκευές αναπνοής. 4) Αντιμετωπίζουμε όλα τα πράγματα μας σαν να είναι μολυσμένα, πλένουμε συχνά τα χέρια μας και αγγίζουμε όσο λιγότερο μπορούμε το πρόσωπο μας. 5) Αντιμετωπίζουμε το κινητό μας σαν να είναι και αυτό μολυσμένο, το απολυμαίνουμε συχνά με αντισηπτικό ή υγρά μαντηλάκια.

             Αν όλοι μας, με ατομική μας ευθύνη τηρήσουμε τα παραπάνω μέτρα και οδηγίες, τότε σίγουρα έχουμε πολλές πιθανότητες να αποφύγουμε να θυμόμαστε με τρόμο τις περιπέτειες που μόλις άρχισαν. Με λίγα λόγια, τα σχολεία δεν έκλεισαν για να μαζεύονται τα παιδιά αλλού. Όλα αυτά που κάναμε μέχρι τώρα στην καθημερινή μας ζωή θα πρέπει να αλλάξουν, οι καθημερινές μας συνήθειες και δραστηριότητες να προσαρμόζονται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών και των αρμόδιων υπηρεσιών.

            Κι επειδή όλα εξαρτώνται από την υγεία, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και να δείξουμε μεγάλη προσοχή σ' αυτήν. Είναι ώρα ευθύνης για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού. Τονίζουμε ότι το κλείσιμο των σχολείων και των υπηρεσιών, αυτή τη φορά δεν είναι διακοπές και καλοπέραση. Ακολουθούν πολύ δύσκολες μέρες. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή!      

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)