ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

          Σε συνέχεια των ενημερώσεων μας για τον κορωνοϊό, θα θέλαμε να εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας της ορεινής περιοχής, τι ακριβώς είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας, γιατί έγινε, τι χρειάζεται για να βγει από το σπίτι του κάποιος και ποιές μετακινήσεις επιτρέπονται. Στην προσπάθεια μας να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν πιο σωστά, τους κατοίκους της περιοχής μας, διασταυρώνοντας όλες τις πληροφορίες για τα μέτρα που λαμβάνονται κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, εξηγούμε όσο μπορούμε πιο απλά την κατάσταση για να συμβάλλουμε στην καλύτερη κατανόηση της.

            Μέχρι τώρα η απερισκεψία και η ανοησία μερικών ήταν απλά ενοχλητική, τώρα πλέον είναι θανατηφόρα. Ας μην ξεχνάμε, ότι όταν τελειώσει όλο αυτό το βάσανο και μετρηθούμε, να μην λείπει κανείς. Με λιγότερα μπορούμε, με λιγότερους δεν μπορούμε. Για πρώτη φορά στην ιστορία μας δίνεται η ευκαιρία να προστατεύσουμε ή ακόμη και να σώσουμε τους συμπολίτες μας, καθισμένοι στον καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση και χωρίς να κάνουμε τίποτα απολύτως. Δεν είναι ανάγκη να τα κάνουμε μαντάρα και σ' αυτό.

          Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών και ενημερωνόμαστε μόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες ή από επιστημονικούς φορείς. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας έγινε για να αποφευχθεί η εύκολη μετάδοση και διασπορά του ιού που βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τη υγεία αυτών που εύκολα μπορούν να αρρωστήσουν, των ευπαθών ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό αρρώστων. Βλέπουμε τι γίνεται στα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα.

            Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών με αυστηρούς περιορισμούς σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας, ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες, ήταν αναγκαίο να γίνει τώρα. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει από τις 23/3/2020, ώρα 06:00 το πρωί έως τις 6/4/2020 ώρα 06:00 το πρωί και αφορά όλη την ελληνική επικράτεια χωρίς καμία εξαίρεση. Εξαίρεση αποτελούν μόνο αυτοί που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας, όπως οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, το λιμενικό και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο μόνο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την άσκηση των καθηκόντων τους. Η κυκλοφορία των πολιτών μπορεί να γίνεται μόνο με τρείς πολύ απλούς τρόπους και για συγκεκριμένους πολύ σοβαρούς έξι λόγους.

            Ο πρώτος τρόπος είναι να έχουν πάντα μαζί τους οι πολίτες μία από τις δύο βεβαιώσεις κίνησης που έχουν δημιουργηθεί γι' αυτόν τον λόγο. Η μία είναι η βεβαίωση τύπου Α που αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Δηλαδή αυτούς που δουλεύουν σε μια υπηρεσία ή σε ένα κατάστημα που παραμένει νόμιμα ανοιχτό. Συμπληρώνεται μόνο μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του εργοδότη ή του νόμιμου εκπροσώπου του ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου που την υπογράφει ο ίδιος. Στην βεβαίωση αυτή θα αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, ο τόπος κατοικίας και ο τόπος εργασίας του εργαζόμενου καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης του. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να την έχει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

            Η δεύτερη βεβαίωση κίνησης είναι η τύπου Β που αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών για συγκεκριμένους λόγους που θα εξηγήσουμε παρακάτω. Στην βεβαίωση αυτή θα αναγράφεται πάλι το ονοματεπώνυμο, ο τόπος κατοικίας, ο τόπος προορισμού και ο λόγος της μετακίνησης. Οι βεβαιώσεις αυτές υπάρχουν στην ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και συμπληρώνονται από τους πολίτες.

            Ο δεύτερος τρόπος μετακίνησης είναι η αποστολή μηνύματος από το κινητό στον ειδικό αριθμό 13033 κάθε φορά που ο πολίτης βγαίνει από το σπίτι του. Στο μήνυμα αυτό θα πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του πολίτη, η διεύθυνση κατοικίας του και ο λόγος που βγαίνει από το σπίτι του. Δηλαδή, ο λόγος, κενό, όνομα, κενό, επίθετο, κενό, διεύθυνση κατοικίας. Ο λόγος εξόδου από το σπίτι θα είναι ένας αριθμός που αντιστοιχεί στους παρακάτω λόγους μετακίνησης:

            1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό, εφόσον είναι ανάγκη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία. 2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όταν δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. 3) Μετάβαση στην τράπεζα, όταν δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή τους. 4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπου που βρίσκονται σε ανάγκη. 5) Μετάβαση σε τελετή, όπως κηδεία ή γάμος με ανώτερο αριθμό τα 10 άτομα και μετάβαση χωρισμένων γονέων για την αναγκαία διασφάλιση της επικοινωνίας τους με τα παιδιά τους. 6) Κίνηση για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα. Τονίζουμε ότι σε κάθε μετακίνηση μας θα πρέπει να τηρείται η απαραίτητη απόσταση ασφαλείας του 1,5 μέτρου. Μετά την αποστολή του μηνύματος, θα έρχεται η εξής απάντηση: Μετακίνηση, κενό, ο λόγος, κενό, όνομα, επίθετο, κενό, διεύθυνση κατοικίας.

            Ο τρίτος τρόπος που είναι και ο πιο απλός, είναι η συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης στην οποία θα πρέπει να αναγράφονται το όνομα και το επίθετο, η διεύθυνση κατοικίας, ο λόγος της μετακίνησης, η διεύθυνση προορισμού, ημερομηνία, ώρα και υπογραφή. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, ο τρόπος μετακίνησης που αφορά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι ο πιο απλός.       

            Αρκεί μια άδεια σελίδα που θα αναγράφουν το όνομα, το επίθετο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον λόγο μετακίνησης, δηλαδή εργασίες στο χωράφι, διεύθυνση προορισμού, ημερομηνία, ώρα και υπογραφή ή την βεβαίωση τύπου Α, υπογεγραμμένη από τους ίδιους, αναγράφοντας τα παραπάνω στοιχεία. Σε όλους τους τρόπους μετακίνησης θα πρέπει να έχουμε μαζί μας την αστυνομική μας ταυτότητα.

            Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής συχνά πρέπει να μετακινούνται προς την πόλη της Ξάνθης για τις απαραίτητες υποχρεώσεις τους, καλό θα ήταν να έχουν μαζί τους και μια βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, η οποία υπάρχει στο taxis και μπορεί ο καθένας να την κατεβάσει με τους κωδικούς του.

            Ελέγχους στην κίνηση των πολιτών θα πραγματοποιούν η ελληνική αστυνομία, η δημοτική αστυνομία, οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας όπου χρειάζεται. Για όσους δεν συμμορφώνονται με την απαγόρευση της κυκλοφορίας θα υπάρχει πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

            Τέλος, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δηλαδή τα λεωφορεία και τα αστικά λειτουργούν με μειωμένα δρομολόγια. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους που προβλέπονται παραπάνω, μόνο με τον οδηγό και μέχρι έναν επιβάτη. Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνονται κάθε φορά υπό το αυστηρό πλαίσιο των κανόνων που βάζουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας.

            Δεν ξεχνάμε επίσης, ότι ο κόσμος αλλάζει πάντα μετά από τέτοια συνταρακτικά γεγονότα που σηματοδοτούν πολλές μελλοντικές κρίσιμες καταστάσεις. Δεν επιτρέπεται επίσης να ξεχάσουμε τους ηρωικούς φύλακες των συνόρων μας που μάχονται μέρα και νύχτα στον Έβρο, αποτρέποντας επικίνδυνες εισβολές ενώ εμείς είμαστε σε καραντίνα και ''Μένουμε Σπίτι''!

                     

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)