ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ;;;

          Δυστυχώς, για ακόμη μια φορά, παρακολουθώντας τις εξελίξεις παρατηρούμε ότι από τη μια οι ''ειδικοί'' στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνονται καθημερινά και από την άλλη ότι αρκετός κόσμος δεν έχει καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης. Ο εκφοβισμός των πολιτών τείνει να γίνει επάγγελμα κατά το τελευταίο διάστημα από ορισμένους ''επιστήμονες'' που άλλα διαβάζουν ή ακούνε, άλλα καταλαβαίνουν και άλλα διαδίδουν.

            Οι πολίτες πέφτουν θύματα συνεχούς παραπληροφόρησης και ενημερώσεων που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο πιο σωστός τρόπος αντιμετώπισης κάθε δύσκολης και συγχρόνως κρίσιμης κατάστασης είναι η ορθή και έγκυρη ενημέρωση από τους υπεύθυνους επιστήμονες και ερευνητές που έχουν οριστεί για να μας ενημερώνουν. Τηρούμε τα μέτρα που λαμβάνονται, προστατευόμαστε και προστατεύουμε τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας.

            Το να αγοράσει κανείς όλα τα τρόφιμα, τα αντισηπτικά και τις μάσκες από τα καταστήματα της περιοχής του, δεν σημαίνει ότι δεν θα αρρωστήσει ποτέ. Για να μην αρρωστήσει πρέπει να δώσει την ευκαιρία να απολυμανθούν και οι υπόλοιποι συνάνθρωποι του. Αυτή ακριβώς είναι η υπευθυνότητα που σημαίνει να συμπεριφέρεσαι σαν να έχεις ήδη τον ιό και φοβάσαι μήπως τον μεταδώσεις. Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και μάλλον θα συνεχίσουν να είναι έτσι.

            Τα κρούσματα στην χώρα μας αυξάνονται διαρκώς, επειδή δεν τηρούνται τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Αρκετοί συμπολίτες μας δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα την σοβαρότητα της κατάστασης και κατά κάποιο τρόπο δυσκολεύονται να κατανοήσουν τη σημασία και την έννοια της ατομικής ευθύνης.

            Κανείς δεν είπε ότι θα πεθάνουμε αν βγούμε έξω, κάνουμε χειραψίες, πηγαίνουμε σε σπίτια φίλων ή μαζεύουμε όλα τα παιδιά της γειτονιάς μας σε ένα σπίτι. Απλά, έτσι μεταδίδουμε όλο και περισσότερο τον ιό. Τονίζουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουμε αρρωστήσει εμείς οι ίδιοι από τον κορονοϊό για να τον μεταδώσουμε. Μπορεί να είμαστε φορείς και να μην το γνωρίζουμε.

            Παρακολουθούμε λοιπόν, συνεχώς τις συστάσεις και τις οδηγίες των ειδικών, αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις και ιδιαίτερα τις άσκοπες επισκέψεις στο νοσοκομείο και στα ιδιωτικά ιατρεία για προληπτικές εξετάσεις ή προβλήματα υγείας που μπορούν να περιμένουν. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προσβληθούμε ή να μεταδώσουμε τον ιό.

            Για την καλύτερη ενημέρωση των συμπολιτών μας, παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία σχετικά με τα συμπτώματα του κορονοϊού σε σύγκριση με τα συμπτώματα των υπόλοιπων ιώσεων.

Συμπτώματα:             Κορονοϊός:                 Κρυολόγημα:             Γρίπη:

Πυρετός                       Συχνά                                     Σπάνια                                   Συχνά

Κούραση                      Μερικές φορές                      Μερικές φορές                      Συχνά

Βήχας                           Συχνά(ξηρός)                        Ήπιος                                     Συχνά(ξηρός)

Φτέρνισμα                   Όχι                                          Συχνά                                     Όχι

Μυικοί πόνοι               Μερικές φορές                      Συχνά                                     Συχνά

Καταρροή                    Σπάνια                                   Συχνά                                     Μερικές φορές

Πονόλαιμος                 Μερικές φορές                      Συχνά                                     Μερικές φορές

Διάρροια                      Σπάνια                                   Όχι                                          Μερικές φορές

                                                                                                                                                (για παιδιά)

Πονοκέφαλος              Μερικές φορές                      Σπάνια                                   Συχνά      

Δυσκολία                     Μερικές φορές                      Όχι                                          Όχι

στην αναπνοή                         

            Γιατροί και ειδικοί επιστήμονες δεν είμαστε βέβαια, βλέπουμε όμως ότι τα συμπτώματα του κορονοϊού είναι αρκετά ήπια σε σύγκριση με το κρυολόγημα και την κοινή γρίπη. Μια ακόμα σημαντική ενημέρωση από τους ειδικούς, είναι ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό, παραμένουν χωρίς συμπτώματα για πέντε μέρες κατά μέσο όρο. Δηλαδή δεν εμφανίζουν αμέσως συμπτώματα. Ενώ άλλες πέντε μέρες διαρκεί και η επώαση του.

            Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν εμφανίσει τα συμπτώματα τους μέσα σε 12 μέρες, πράγμα που δικαιολογεί την έως τώρα καραντίνα των 14'ων ημερών. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανίσει κάποιος συμπτώματα μετά τις 14 ημέρες. Ο μέσος όρος επώασης του είναι πέντε ημέρες, ενώ τα κοινά κρυολογήματα έχουν μέση περίοδο επώασης 3 ημέρες. Τέλος, οι ειδικοί τονίζουν ότι σε περίπτωση που κάποιος ''κολλήσει'' τον ιό και κάνει πυρετό, το καλύτερο που μπορεί να κάνει, ρωτώντας τον γιατρό που τον παρακολουθεί βέβαια για τυχόν επιπλοκές και παρενέργειες, είναι να λαμβάνει μόνο φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη, όπως το Depon και Panadol.

            Όχι όμως τα υπόλοιπα αντιπυρετικά όπως Ponstan, Brufen και Algofren, επειδή περιέχουν άλλες ουσίες που μπορεί να ενισχύουν την δράση του κορονοϊού. Ακολουθούμε μόνο τις συμβουλές των ειδικών, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την άσκοπη χρήση μάσκας και γαντιών. Τα δύο πιο ισχυρά όπλα κατά του κορωνοϊού είναι το πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου μας.

            Δεν έχει νόημα να φοράμε μάσκα όταν είμαστε μόνοι μας, παρά μόνο όταν είμαστε πολύ κοντά σε άλλους. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ιός δεν κυκλοφορεί στον αέρα, δεν είναι αεροπλάνο ή ελικόπτερο. Μεταδίδεται από τα σταγονίδια, όπως το σάλιο, τα δάκρυα ή ο ιδρώτας ενός συνανθρώπου μας που νοσεί που ακόμη κι αν βήχει και φταρνίζεται, τα σταγονίδια ταξιδεύουν μάξιμουμ ένα μέτρο από το στόμα ή την μύτη του.

            Οπότε δεν έχει νόημα να φοράμε μάσκα, δεν μας προστατεύει από κάτι. Το ίδιο συμβαίνει και με τα γάντια. Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους που φοράνε γάντια και πηγαίνουν στα μάρκετ. Πιάνουν διάφορα αντικείμενα, μετά πιάνουν το πορτοφόλι τους, το ανοίγουν και πιάνουν την κάρτα πληρωμής ή τα χρήματα τους. Άρα ότι πιάσανε μέχρι εκείνη την ώρα φορώντας γάντια, θα το βάλουν στη τσέπη τους και θα το πάρουν στο σπίτι τους.

            Αν ήταν να μας προστατεύσουν τα γάντια και οι μάσκες, το κράτος απλά θα μας έλεγε να φοράμε όλοι μάσκες και γάντια κι έτσι θα το λύναμε το πρόβλημα. Καταρχάς, για να μας προστατεύσουν τα γάντια, πρέπει να ξέρουμε και πως να τα βγάλουμε. Όταν βγάλουμε το πρώτο γάντι, χρειάζεται ειδικός τρόπος για να βγάλουμε το δεύτερο, για να μην μολύνουμε το χέρι μας.

            Οι πιθανότητες λοιπόν για να κολλήσει ή να μεταδώσει αν τον έχει κάποιος τον ιό είναι μηδαμινές, αν κάνουμε δύο απλά πράγματα. Δύο μέτρα απόσταση από τον οποιονδήποτε και δεν βάζουμε ποτέ τα χέρια στο πρόσωπο, εκτός αν τα έχουμε πλύνει πολύ καλά με άφθονο σαπούνι και νερό. Επειδή είναι δύσκολο να ακολουθήσει κανείς τα παραπάνω η οδηγία είναι σαφώς να μείνουμε στο σπίτι.

            Ίσως με το να μένουμε σπίτι για τόσες μέρες να μας φαίνεται ή να μας ακούγεται δύσκολο ή αδύνατο. Ειδικά για τους κατοίκους της ορεινής περιοχής που είναι άνθρωποι της εξοχής και της εργασίας στα χωράφια. Τρόποι, όπως έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μας, υπάρχουν για να κάνουν τις εργασίες τους. Όχι όμως για άσκοπες μετακινήσεις και συγκεντρώσεις. Πρόκειται για την υγεία των δικών μας ανθρώπων, για την δημόσια υγεία. Είμαστε υποχρεωμένοι λοιπόν, να τηρήσουμε πιστά κάθε οδηγία που μας δίνεται, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και ατομική ευθύνη καθώς και να ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις εξελίξεις.            

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)