ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

          Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διανύουμε μια περίοδο τρομερής κρίσης. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα μας και πρόκειται να αλλάξει ακόμα πολλά. Το θέμα όμως είναι πως αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι την δύσκολη αυτή κατάσταση. Τα περισσότερα προβλήματα που έχουν προκύψει σχετικά μ' αυτό το θέμα τα έχουμε αναφέρει και εξηγήσει αναλυτικά στις προηγούμενες δημοσιεύσεις μας.

            Συνεχίζοντας προς αυτή τη κατεύθυνση και για ακόμη μια φορά, θα σταθούμε στις λάθος αποφάσεις των πολιτών να μην τηρήσουνε τους περιορισμούς που ανακοινώνονται, κάτι που οδηγεί σε λανθασμένες κινήσεις και συμπεριφορές ανθρώπων, ιδιαίτερα των κατοίκων της ορεινής περιοχής και γενικότερα της Θράκης, σχετικά με τα μέτρα που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση του ιού.

            Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, έφερε στο φως όλες τις αδυναμίες και τους κρυφούς χαρακτήρες ανθρώπων που τόσα χρόνια είχαν κάνει επάγγελμα την παραπληροφόρηση, την ειρωνεία του στενού τους περιβάλλοντος του τύπου ''θέλουμε να παίξουμε με το μυαλό του κόσμου, αλλά δεν έχει'' και την δημιουργία ψευδαισθήσεων στους κατοίκους της περιοχής μας, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν να διαχειριστούν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν το τελευταίο διάστημα.  

            Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, πολλοί ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα δύσκολα ξεκινάνε τώρα, ενώ κάποιοι άλλοι ''ειδήμονες'' της διπλανής πόρτας διέδιδαν ότι ο ιός θα εξαφανιστεί την περίοδο του καλοκαιριού λόγω της ζέστης. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

             Προηγούμενες αντίστοιχες πανδημίες δεν έδειξαν αντίστοιχη συμπεριφορά στο παρελθόν και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τέτοιου τύπου ιοί ακολουθούν τις μεταβολές του καιρού. Κι αν ίσχυε κάτι τέτοιο, αν το βόρειο ημισφαίριο είχε καλοκαίρι, στο νότιο θα υπάρχει χειμώνας, άρα απλά θα πληγούν κάποιες άλλες περιοχές. Τη στιγμή μάλιστα που μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, δεν έχει αντιληφθεί καν την σοβαρότητα της κατάστασης, εκφράζοντας γελοίες απόψεις του τύπου ''δεν με πειράζει, ας αρρωστήσω'' ή ''ας πεθάνω''. Δεν έχει τύχει προς το παρόν όμως, να αρρωστήσουν οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους άνθρωπος!

            Ίσως τότε να είναι αργά για να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, αν και το ζήτημα δεν είναι αν θα αρρωστήσουν αυτοί ή αν θα πεθάνουν, όπως θέλουν να λένε, αλλά οι τριγύρω τους και ο υπόλοιπος κόσμος. Άλλοι του ίδιου μήκους κύματος, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσουν περισσότερο τον κόσμο απ' ότι ήδη είναι και παριστάνοντας τους έξυπνους που φαίνονται τρελοί στα μάτια των χαζών, διαδίδουν ότι ο ιός θα εξαπλωθεί το καλοκαίρι λόγω των κουνουπιών.

             Κάτι που επίσης δεν ισχύει, επειδή ο ιός είναι αερόβιος και δεν μεταδίδεται με άλλο τρόπο εκτός την επαφή με το στόμα ή την μύτη. Οπότε τα κουνούπια δεν μεταφέρουν την ασθένεια. Ή αν μπορεί κάποιος να κρατήσει την αναπνοή του για δέκα δευτερόλεπτα χωρίς δυσφορία, τότε δεν έχει μολυνθεί. Αυτό μπορούν να το κάνουν πολλά άτομα νεαρής ηλικίας, ακόμη και αν έχουν προσβληθεί. Τα άτομα τρίτης ηλικίας όμως, δεν είναι σε θέση να το κάνουν έτσι κι αλλιώς.

             Στη συνέχεια της διασποράς ψευδών ειδήσεων παρατηρούμε και κάτι που αποτελεί βασική αρχή του συλλόγου μας. Η αιμοδοσία, την οποία πολλοί, εξίσου ''ειδικοί'' έχουν παρεξηγήσει και καταλήγουν στο εξής θλιβερό συμπέρασμα λέγοντας ότι αφού τα τεστ δεν είναι αρκετά, ας δώσουμε αίμα. Τα νοσοκομεία έτσι κι αλλιώς, θα το ελέγξουν. Δυστυχώς γι' αυτούς όμως, οι μονάδες αιμοδοσίας δεν πραγματοποιούν τέτοιου τύπου ελέγχους. Οπότε, αν κάποιος αποφασίσει να γίνει εθελοντής αιμοδότης, καλύτερα να το κάνει για τους σωστούς ανθρωπιστικούς λόγους.

            Η επόμενη ''εξειδικευμένη'' άποψη έχει να κάνει με την θεραπεία του ιού που υποστηρίζει το γεγονός ότι ο ιός ζει στον λαιμό, άρα αν πίνουν πολύ νερό μπορούμε να τον καταπολεμήσουμε, οδηγώντας τον στο στομάχι όπου θα τον σκοτώσουν τα γαστρικά υγρά. Μπορεί ο ιός να εισέρχεται στον λαιμό, αλλά προσβάλλει τα κύτταρα και δεν αράζει στην επιφάνεια. Το πολύ νερό δεν οδηγεί κανέναν πουθενά, εκτός απ' αυτόν που το καταναλώνει...στην τουαλέτα.

            Πολλοί είναι αυτοί επίσης, που δηλώνουν ανεξέλεγκτα ότι η απομόνωση, η καραντίνα και η απαγόρευση συγκεντρώσεων είναι υπερβολικά μέτρα και ότι η εξάπλωση του ιού δεν είναι τόσο μεγάλη. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι ακριβώς γι' αυτό έχει συγκρατηθεί η εξάπλωση. Επειδή λαμβάνονται τέτοια μέτρα. Το αντίθετο θα προκαλούσε περισσότερα θύματα.

            Υπάρχουν βέβαια και οι περισσότερο ''σοφοί'' οι οποίοι προσπαθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους με διαφορετικό τρόπο λέγοντας ότι περισσότερος κόσμος πεθαίνει κάθε χρόνο από τροχαία και ότι ο ιός δεν είναι κάτι χειρότερο. Μπορεί να έχουν και κάποιο δίκιο. Με τη μόνη διαφορά, ότι τα τροχαία ατυχήματα δεν είναι μεταδοτικά.

             Η άποψη ορισμένων ''ψαγμένων'' ότι τα αντισηπτικά είναι καλύτερα από το σαπούνι και το νερό πέφτει κι αυτή στο κενό, επειδή το νερό σε συνδυασμό με το απλό σαπούνι σκοτώνει τον ιό. Επιπλέον καθαρίζει και τα βρώμικα χέρια. Δηλαδή, δύο σε ένα. Λύση πιο αποτελεσματική και πιο φθηνή.

             Παρακολουθούμε επίσης, κάποιες δηλώσεις ορισμένων που υποστηρίζουν ότι για να καταπολεμηθεί ο ιός, πρέπει να απολυμαίνονται τα πόμολα και κάθε επιφάνεια με χλώριο και αντισηπτικά. Ενώ, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η διατήρηση των αποστάσεων αρκούν. Η συνεχής απολύμανση επιφανειών χρειάζεται μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ασθενής στον χώρο.

             Πολλοί είναι επίσης και αυτοί που διαδίδουν άτοπες ειδήσεις περί συνωμοσιών σχετικά με τον ιό. Ότι όλα γίνονται για να πλουτίσουν περισσότερο οι φαρμακευτικές εταιρείες. Η ταπεινή μας άποψη, σχετικά μ' αυτούς τους ισχυρισμούς, θα μπορούσε να είναι ένα απλό ερώτημα μόνο. Πως μπορεί να ξεσηκωθεί και να υποφέρει ολόκληρος ο πλανήτης, μόνο και μόνο για έναν τέτοιο γελοίο λόγο, τόσοι θάνατοι, τόσες στερήσεις, τόση ταλαιπωρία για να πλουτίσουν μόνο οι φαρμακευτικές εταιρείες; Μάλλον ορισμένοι θα πρέπει να ξανασκεφτούν τις απόψεις τους.

             Τέλος, η πιο ''έξυπνη'' ίσως δήλωση ότι ο ιός κατασκευάστηκε σε αμερικάνικα ή κινέζικα εργαστήρια για να πλήξει μια άλλη χώρα ή την ανθρωπότητα. Βλέποντας τα θύματα αυτών των δύο χωρών όμως, μάλλον ήθελαν να αυτοκτονήσουν.

            Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλών ειδών άνθρωποι και συμπεριφορές, ειδικά στην περιοχή μας που έχουν διαμορφωθεί με το πέρασμα του χρόνου, μετά από μαραθώνια ακραία πολιτική μιας ομάδας παραγόντων της Θράκης, με σκοπό να κρατήσουν τους πολίτες μακριά από την πραγματικότητα με συνέπεια να χαθεί ότι ανθρωπιά υπήρχε στο παρελθόν, και να τους φαίνεται μαρτύριο το φως, επειδή πολύ απλά, έχουν συνηθίσει το σκοτάδι. Κι αν κάποιος κάνει φιλότιμες προσπάθειες να τους αφυπνίσει, το πιθανότερο είναι να τον κάψουν μόνο από αντίδραση, παρά να τους φωτίσει. Συμπεριφορές που δείχνουν πόσο ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπο τους. Το μόνο που τους διακρίνει είναι η αγένεια που στην ουσία είναι το καταφύγιο των κομπλεξικών.

             Όπως και να' χει, οι μύθοι που τόσα χρόνια και με μεγάλο κόπο έπλαθαν, καταρρίπτονται ό ένας μετά τον άλλον, σε όλους τους τομείς. Ακόμη και στη θρησκεία, την πίστη των ανθρώπων που εκμεταλλεύτηκαν με καλλιτεχνικό τρόπο τόσα χρόνια.

            Με την παραμικρή αναφορά στη Θράκη ή τους πολίτες της, χωρίς να δίνουν καμία σημασία στο θέμα της ατομικής ευθύνης ή της δημόσιας υγείας, αμέσως αναμασάνε την πάγια καραμέλα, εκδηλώνοντας τα παράπονα τους, ότι δήθεν στοχοποιούνται και καταπατώνται τα θρησκευτικά τους δικαιώματα λόγω της διαφορετικότητας τους, ενώ τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν για όλη τη χώρα, όπως και σε πολλές άλλες. Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να σώσει κάποιον, αν δεν θέλει να σωθεί και ο ίδιος.

            Χωρίς κακή πρόθεση, με όλο τον σεβασμό προς τα θρησκευτικά ζητήματα, αναφέρουμε μόνο ότι δεν είναι δυνατόν να αισθάνονται περισσότερο θρήσκοι ή πιστοί, ορισμένοι ακούγοντας κάποια προσκλητήρια από τα μεγάφωνα. Ο Θεός δεν μετράει τον ήχο από τα μεγάφωνα, ούτε πόσα κεριά άναψε κάποιος, αλλά πόσες καλές πράξεις έκανε και την συμπεριφορά του απέναντι στους συνανθρώπους του.

             Ιδιαίτερα όταν υπάρχουν ειδικές συνθήκες, όταν πρόκειται για την υγεία όλων, οι θρησκευτικές υποχρεώσεις που υποχρεωτικά έπρεπε να γίνονται στους χώρους λατρείας, μπορούν κάλλιστα να γίνονται και στο σπίτι, ώστε να περιοριστούν κάπως οι μαζικές συγκεντρώσεις.

             Υπάρχουν αρκετοί βέβαια που καταλαβαίνουν ότι τους βολεύει, άλλα διαβάζουν ή ακούνε, άλλα καταλαβαίνουν και άλλα διαδίδουν. Ειδικά νέοι άνθρωποι που σκόπιμα κρατήθηκαν στο σκοτάδι, για να είναι χειροκροτητές ορισμένων αυθαίρετων παραγόντων της περιοχής μας που ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν για τα πραγματικά προβλήματα της καθημερινότητας, απλά αποσπάνε την προσοχή της κοινής λογικής με όχημα την θρησκεία.

             Η μόνη διέξοδος τους τον τελευταίο καιρό είναι το διαδίκτυο που στην πραγματικότητα ένας νέος είναι ο ''κανένας'' και ξαφνικά με τα σόσιαλ, είναι πάλι ο ''κανένας'' αλλά με ηλεκτρονικούς φίλους αυτή τη φορά. Φράσεις όπως, ''δεν ξέρω'', ''θα ρωτήσω'', ''θα ψάξω και θα μάθω'' έχουν εξαφανιστεί από το καθημερινό λεξιλόγιο των ανθρώπων μιας και όλοι τα ξέρουν όλα, έχουν άποψη για όλα, έχουν απάντηση για όλα, καθώς κανένας δεν ακούει για να καταλάβει, αλλά για να απαντήσει.

             Ίσως τελικά, η δύσκολη αυτή κατάσταση που βιώνουμε, εμφανίστηκε για να δοκιμάσει την ανθρωπιά μας. Για πρώτη φορά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που μοναδικό τους μέλημα, είναι να προστατέψουν τους υπόλοιπους από τον εαυτό τους. Γνωρίζοντας ότι όσο πιο ειλικρινής είναι κάποιος, άλλο τόσο πιο αντιπαθητικός γίνεται, θα θέλαμε από την πλευρά μας να ευχηθούμε, να περάσουμε όλοι μαζί αυτήν την ταλαιπωρία και να γυρίσουμε στην κανονικότητα ως ''άλλοι'' άνθρωποι που δεν θα είναι έρμαια κανενός και καμίας σκοτεινής πολιτικής.

            Είναι κρίμα, να πιστεύει κανείς ότι καταλαβαίνει και να προσπαθεί να συμπαρασύρει και τους συντοπίτες του σε παράνομες και αξιόποινες καταστάσεις. Άρα, πολύ εύστοχα χαρακτηρίζεται από πολλούς σκεπτόμενους ανθρώπους, ως ο ιός της αλήθειας. Αποκαλύπτει τα κενά σε πολιτεία, θρησκεία, σχέσεις, χαρακτήρες, ιδεολογίες και πολιτισμό. Ο κορωνοϊός τελικά δίνει τα πιο μεγάλα και τα πιο σημαντικά μαθήματα!  

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)