Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΏΡΑ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ

          Συνεχίζοντας τις ενημερώσεις μας, θα πρέπει να σταθούμε και στους λόγους που έχει περιέλθει ο νομός μας, σε αυτή τη δυσμενή συγκυρία. Ακούγοντας και συμμετέχοντας σε αρκετές συζητήσεις με κατοίκους, καθώς όλα τα μέλη του συλλόγου μας είναι μόνιμοι κάτοικοι της ορεινής περιοχής, φαίνεται να καταλήγουμε ότι μοναδικοί υπεύθυνοι στο θέμα της αυξημένης μετάδοσης του ιού και των κρουσμάτων, για ακόμη μια φορά είναι οι τοπικοί άρχοντες.

            Όλα ξεκίνησαν από τη μάλλον εσκεμμένη ολιγωρία που επέδειξαν στην αρχή του προβλήματος. Καθημερινά γινόμαστε αυτήκοοι μάρτυρες σε συζητήσεις ανθρώπων που ακόμα και τώρα, μετά από τέσσερις μήνες από την έναρξη της πανδημίας, δεν έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα και την επικινδυνότητα του θέματος.

             Όσο για το θέμα των τεστ, δε γίνεται λόγος, επειδή είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα που θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε σε κάποια άλλη ενημέρωση μας, ώστε να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία να κατανοήσει της έννοια και την σημασία τους. Το σίγουρο είναι ότι η πρωτοφανής αυτή κατάσταση που βιώνει ο νομός μας και ιδιαίτερα ορισμένοι οικισμοί της ορεινής περιοχής, οφείλεται στην ανάγκη για ενημέρωση και γνώση, αλλά και στην παραπληροφόρηση που κυριαρχεί στην περιοχή μας.

            Τα πολλά λάθη, οι παραλείψεις και η προχειρότητα των τοπικών φορέων, δεν επέτρεψαν από την αρχή ακόμα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να κατανοήσουν οι πολίτες τις έννοιες της ''δημόσιας υγείας'' και της ''ατομικής ευθύνης''. Έννοιες που ακόμη και τώρα παραμένουν άγνωστες για τους περισσότερους.

             Είναι γνωστό πλέον, ότι στην περιοχή της Θράκης, εκτός από τους επίσημους φορείς της πολιτείας, δρουν απρόσκοπτα και οι ''ανεπίσημοι'', ως ένα μοντέλο σκιώδους κυβέρνησης που κινεί τα νήματα προς το συμφέρον γειτονικής μας χώρας και ''ρυθμίζει'' όλες τις εξελίξεις που αφορούν την Θράκη.

            Με λίγα λόγια, αν κάτι δε συμφέρει ή δεν αρέσει στους ''ρυθμιστές'', δεν πρόκειται να γίνει. Οι επίσημοι φορείς, δείχνουν να αδρανούν και παραδίδουν τα ηνία εύκολα στους παραπάνω ''πρωθυπουργούς'', στο βωμό του πολιτικού κόστους. Κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει στην Θράκη, επειδή όπως έχουμε περιγράψει σε παλαιότερες δημοσιεύσεις μας, λίγοι μουσουλμάνοι πολίτες ψηφίζουν τα μεγάλα κόμματα. Ακόμα και οι ίδιοι οι υποψήφιοι των μεγάλων  κομμάτων, προτρέπουν τους ψηφοφόρους τους προς άλλες κατευθύνσεις που ελέγχονται από τους παραπάνω κυρίους, μόλις σιγουρέψουν την εκλογή τους, έστω και με ελάχιστες διαφορές.

            Απώτερος σκοπός, όλων αυτών είναι φυσικά η παραπλάνηση των πολιτών της Θράκης και ιδιαίτερα της ορεινής περιοχής, οι οποίοι θεωρούνται εύκολος στόχος, αξιοποιώντας άριστα το γεγονός ότι κρίνουν περισσότερο από τα φαινόμενα, παρά από την πραγματικότητα. Επειδή η όραση ανήκει σε όλους, ενώ η αντίληψη σε λίγους. Σ' αυτό το σημείο, αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα πολύ σημαντικά λάθη που έγιναν στην περιοχή μας από τους τοπικούς παράγοντες, επίσημους και ''σκιώδεις'', ώστε να τεθούν προ των ευθυνών τους.

            Η αρχική εκστρατεία ενημέρωσης που είχε σχεδιαστεί από τους ειδικούς, δεν έφτασε ποτέ στους οικισμούς της ορεινής περιοχής, κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο την πεποίθηση μας για το πόσο πολύ ενδιαφέρονται οι ''παράγοντες'' για τους κατοίκους της. Αντίθετα με όλα αυτά, προτιμήθηκαν ανακοινώσεις και καμπάνιες της γειτονικής χώρας που από την αρχή ακόμα, φέρεται ανεύθυνα, αν όχι επικίνδυνα, στο θέμα της πανδημίας.

             Την περίοδο που επιβλήθηκε καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη τη χώρα, προέτρεπαν τους πιστούς να συγκεντρώνονται σε σπίτια για να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, ενώ παράλληλα δημοσίευαν οδηγίες λήψης μέτρων της γειτονικής χώρας και πάλι, αλλά όχι της χώρας μας.

            Διέθεταν βοήθεια και στήριξη στους ασθενέστερους μόνο από πρόσωπα δικών τους συμφερόντων, όπως για παράδειγμα από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) HASENE international που εξυπηρετεί συμφέροντα της γειτονικής χώρας, ενώ ανέκαθεν είναι τουλάχιστον καχύποπτοι σε παροχή βοήθειας από φορείς της χώρας μας.

             Κάποια στιγμή, όταν ήδη ήταν πολύ αργά, ξεκίνησαν να γίνονται κάποιες απολυμάνσεις στους οικισμούς της περιοχής μας, οι οποίες όπως αποδείχτηκε στην πορεία έγιναν μόνο για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού δεν έφεραν κανένα απολύτως αποτέλεσμα και η δράση γινόταν πάντοτε με εικονολήπτες που ακολουθούσαν κατά πόδας το προπορευόμενο όχημα που έκανε τις απολυμάνσεις για να βιντεοσκοπήσουν και να φωτογραφήσουν την δήθεν τεράστια προσφορά τους προς τους κατοίκους.

            Όταν χειροτέρεψαν τα πράγματα, προσπάθησαν να εξηγήσουν στους πολίτες την πραγματικότητα, αντιμετωπίζοντας τις δικαιολογημένες αντιδράσεις τους. Το θέμα που ανέκυψε αυτή τη φορά ήταν άλλο. Δεν υπήρξε καμία συνεννόηση μεταξύ τους με αποτέλεσμα να οξυνθούν και πάλι τα πνεύματα. Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις κάτι με απλά λόγια, μάλλον δεν το έχεις καταλάβει. Αυτή ίσως είναι η κατάλληλη φράση που αντιπροσωπεύει τα λεγόμενα τους.

            Τη Θράκη, που είναι η φτωχότερη και πιο υποανάπτυκτη περιοχή της Ευρώπης, ενδιαφέρθηκαν περισσότεροι φορείς να συνδράμουν στην κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί, σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα και τα περιοριστικά μέτρα. Και πάλι δεν προτιμήθηκαν όμως, επειδή δεν ανήκαν αποκλειστικά στην γειτονική χώρα.

            Στη συνέχεια, υιοθέτησαν πρωτόγονες πρακτικές, λέγοντας στους κατοίκους ορισμένων οικισμών ότι ο ιός είναι κατασκευασμένο προϊόν για να περιοριστούν τα δικαιώματα τους και ότι παίζονται παιχνίδια εις βάρος τους, θέτοντας τους έτσι σε μεγάλο κίνδυνο. Ή ότι όλα γίνονται ως αντίποινα στους μουσουλμάνους, επειδή δήθεν οι χριστιανοί δε γιόρτασαν στις εκκλησίες το Πάσχα.

            Με την δήλωση τους αυτή όμως, παραδέχτηκαν έμμεσα ότι απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τα προνόμια που τους παρέχει η χώρα μας. Κάτι που αυτοί οι ίδιοι ''οι ηγέτες μας'' ''αγωνίζονται'' και ''διεκδικούν'' εδώ και αρκετά χρόνια από την πολιτεία, εκφράζοντας ακραίες απόψεις και συμπεριφορές προς την χώρα μας. Οπότε, προκύπτει το εξής ερώτημα: Πως μπορεί να περιορίζεται κάτι που δεν υπάρχει καθόλου;

            Συνεπώς, αφού υπάρχουν τα δικαιώματα που διεκδικούν, δεν έχουν λόγο ύπαρξης αυτοί. Μήπως τελικά, τα παιχνίδια που λένε ότι παίζονται εις βάρος των πολιτών της Θράκης, παίζονται από τους ίδιους τους ''αγωνιστές'', υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας στερεί και καταπατά τα δικαιώματα τους;.

             Η αλαζονική τους στάση στο θέμα της πανδημίας, δείχνει την τεράστια ανευθυνότητα τους και την παντελή έλλειψη παιδείας, αν όχι την κακοπιστία και την κρυφή τους ατζέντα. Δυστυχώς, οι αγράμματοι της εποχής μας, δεν είναι αυτοί που δεν μπορούν να γράψουν και να διαβάσουν, αλλά αυτοί που δεν μπορούν να μάθουν, να ξεμάθουν και να ξαναμάθουν.

            Με σύνθημα ότι τα μέτρα κατά της μετάδοσης του ιού, είναι πράγματι απαραίτητα, αλλά μόνο υπό τις οδηγίες και τα είδη προστασίας της γειτονικής χώρας που ακόμα καταπολεμά τον ιό με κολόνιες, οι παραπάνω κατασκευαστές συνειδήσεων κατάφεραν να αμαυρώσουν το όνομα ενός ολόκληρου γεωγραφικού διαμερίσματος της χώρας μας.

             Η εξέλιξη των πραγμάτων φαινόταν από την αρχή ακόμα, απλά εμείς αργήσαμε να τα δούμε, λένε αρκετοί σκεπτόμενοι κάτοικοι της ορεινής περιοχής, καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων αποτελεί εξαίρεση από τις παραπάνω πρακτικές, επειδή τήρησαν και συνεχίζουν να τηρούν τις οδηγίες των ειδικών κατά γράμμα και δεν υπέπεσαν σε λάθη ή στις παραπλανητικές εκδηλώσεις μίσους ψεύτικων ανθρώπων που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κριτικάρουν τους άλλους για να νιώσουν εκείνοι καλύτεροι. Παρέμειναν αυθεντικοί που θαυμάζουν και παινεύουν άλλους ανθρώπους ή τις προσπάθειες τους να παρέχουν γνώσεις και ορθή ενημέρωση.

            Συνεπώς, αυτό που αξίζει να προσέξουμε, είναι ότι δεν χρειάζεται να λέει κάποιος τι ξέρει, αλλά να ξέρει τι λέει. Επειδή συνήθως, αυτοί που μιλάνε πολύ δεν ξέρουν και δεν γνωρίζουν. Αντίθετα μ' αυτούς που ξέρουν και γνωρίζουν, αλλά δεν λένε πολλά! Θα ήταν φρόνιμο, να μάθουμε να ακούμε την αλήθεια και να την λέμε, μα πάνω απ' όλα να μάθουμε και να μπορούμε να την αντέχουμε. Είναι απολύτως φυσιολογικό λοιπόν, να αναρωτιόμαστε γιατί οι πολίτες της περιοχής μας, ενώ απαιτούν να τους λένε την αλήθεια, μόλις το κάνει κάποιος, εκνευρίζονται και αρχίζουν να τον αντιπαθούν;;;  

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)