''Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗ''
Η πολιτιστική κάθαρση που επιχειρεί η γειτονική χώρα, ανοίγει τον δρόμο για θλιβερά αποτελέσματα και φαίνεται να οδηγεί σε ανησυχητικές εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα. Το πρόβλημα όμως και σ' αυτό το πεδίο είναι η έλλειψη ενημέρωσης και φυσικά η παραπληροφόρηση, οι οποίες όπως πάντα επιδεινώνουν την κατάσταση. Για την ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και τους κατοίκους της, με τις πολλές ιδιαιτερότητες, αυτό είναι ό,τι χειρότερο.
Χωρίς να θέλουμε να θίξουμε τον οποιονδήποτε σκέφτεται διαφορετικά, η προκλητική, εντούτοις, στάση σιωπής που τηρούν το τελευταίο διάστημα οι ''εκλεκτοί'' της περιοχής μας, προκαλεί τρομερή εντύπωση. Πιθανόν να χαίρονται με τις ενέργειες αυτές των αφεντικών τους, αλλά δεν εκδηλώνονται, παριστάνοντας τους αδιάφορους, μάλλον περιμένοντας να πάρουν την ''κατάλληλη γραμμή'' αντίδρασης. Αρκετοί είναι αυτοί επίσης που μη μπορώντας να κρύψουν την χαρά τους, προσπαθούν να παρουσιάσουν αβάσιμα επιχειρήματα, δικαιολογώντας τις κινήσεις αυτές, λέγοντας ότι ως πηγή έμπνευσης για τη μετατροπή του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, υπήρξε η Νοτρ Νταμ του Παρισιού. Αυτό ήταν το μοντέλο λειτουργίας που φαίνεται να επέλεξαν τα ''μεγάλα αφεντικά'' της γειτονικής χώρας, επειδή τις Κυριακές λειτουργεί ως ναός και τις υπόλοιπες μέρες ως μουσείο. Ανάλογο πρόγραμμα δηλαδή θα ακολουθήσει τώρα μάλλον και ο ναός της Αγίας Σοφίας. Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα ως μουσείο, ανοιχτό για τους επισκέπτες και Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή ως τέμενος.
Σίγουρα οι κινήσεις αυτές δεν αντικατοπτρίζουν τα πιστεύω του μουσουλμανικού κόσμου και προκαλούν αμέτρητες αντιδράσεις, ακόμα και από αρκετές μουσουλμανικές χώρες, οι οποίες εξηγούν ότι η μετατροπή ναών σε τεμένη, απαγορεύεται από την ισλαμική παράδοση. Πάντως, το παραπάνω παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης σε καμία περίπτωση, διότι ο ένας είναι ένας χριστιανικός ναός σε μια χριστιανική χώρα και ο άλλος είναι ένας χριστιανικός ναός σε μια μουσουλμανική χώρα. Κι αν κάποτε υπάρξει κάποια σωστή ενημέρωση και στην περιοχή μας, τότε τα golden boys and girls της γειτονικής χώρας που ζούνε πλουσιοπάροχα εις βάρος των άλλων στη Θράκη, ίσως καταλάβουν τις διαφορές και δεν χαίρονται για τα ''επιτεύγματα'' των ''εντολέων'' τους. Πρώτα πρέπει να μάθουν τι ακριβώς σημαίνει δίκαιο, και μετά το ποιος έχει δίκιο.