ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

          Πολλές φορές αναρωτιόμαστε γιατί τα παιδιά που ενώ είναι πανέξυπνα, ιδιαίτερα ευφυή στην εποχή μας, με ευκρίνεια στο λόγο τους, αλλά, μερικά δεν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν σωστά χωρίς να κάνουν ορθογραφικά λάθη σε σχέση με την ηλικία τους. Αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως αποτρεπτικός ως παράγοντας για κανέναν, ειδικά για τους γονείς, επειδή τα παιδιά για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα έχουν την ικανότητα να σκέφτονται περισσότερο με εικόνες και όχι με λέξεις. Μαθαίνουν και αντιλαμβάνονται τα πράγματα για ότι συμβαίνει γύρω τους με τον πολύ έξυπνο τρόπο της φωτογραφικής μνήμης. Αυτό είναι ένα τρομερό χάρισμα.

            Ίσως πολλές φορές τα παιδιά να φαίνονται ότι είναι απρόσεκτα, ότι τεμπελιάζουν, είναι ανώριμα, δεν προσπαθούν αρκετά ή εκδηλώνουν προβλήματα συμπεριφοράς. Δεν είναι όμως έτσι ακριβώς τα πράγματα. Θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα παιδιά έχουν ένα δικό τους ''δίκτυο φαντασίας'' μέσω του οποίου αναζητούν και βρίσκουν πολλές πρωτότυπες και καινοτόμες ιδέες. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να θεωρούνται ότι είναι αρκετά πίσω ή αρκετά απρόσεκτα σε ότι κάνουν, ώστε να χρειάζονται βοήθεια από το περιβάλλον τους. Αντιθέτως, έχουν αρκετά ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση, δηλαδή συν-αισθάνονται και καταλαβαίνουν απόλυτα τον πόνο του άλλου ή χαίρονται με τη χαρά του άλλου. Μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα με τους άλλους, τους γονείς τους, τους φίλους τους, τους δασκάλους τους και τα υπόλοιπα συγγενικά τους πρόσωπα.

            Τα παιδιά έχουν επίσης, ένα έμφυτο παράγοντα που μπορεί και διορθώνει πολλά από τα λάθη τους, το ποιοτικό και πετυχημένο χιούμορ τους. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να αποπαίρνουμε τα παιδιά για κάτι που δεν έκαναν σωστά. Απλά, θα πρέπει να καταλαβαίνουμε τί ακριβώς είναι αυτό που προσπαθούν να μας πουν. Μπορεί για έναν ενήλικα να μην είναι και τίποτα σημαντικό, για τα παιδιά όμως είναι μια ένδειξη ότι ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα. Αυτό, ίσως είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτόμαστε κάθε φορά που σπεύδουμε να υποτιμήσουμε τα συναισθήματα των παιδιών.

            Ακόμη κι αν κάνουν το αντίθετο απ' αυτό που τους έχουμε ζητήσει, σημαίνει ότι κάτι θέλουν να μας πουν. Δουλειά των γονιών είναι να ανακαλύψουν τί κρύβεται πίσω από κάθε συμπεριφορά. Το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά, είναι η προσοχή και ο χρόνος μας.      

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)