Ο ''ΒΡΑΧΟΣ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ'' ΤΗΣ ΠΑΧΝΗΣ

          Πρόκειται για μια σχεδόν άγνωστη παραλλαγή του Ζαλόγγου, ένα κομμάτι της πλούσιας ιστορίας των ανθρώπων της ορεινής περιοχής που αφορά τα νεαρά κορίτσια που έπεφταν τραγουδώντας από τον βράχο για να μη πέσουν στα χέρια των κατακτητών.

            Ο συγκεκριμένος ''βράχος των κοριτσιών'' βρίσκεται κοντά στο χωριό Πάχνη. Οι γηραιότεροι κάτοικοι του χωριού γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία αυτού του βράχου. Κατά τα λεγόμενα τους, από τον βράχο αυτόν αυτοκτονούσαν τα κορίτσια της περιοχής για να γλυτώσουν από τους κατακτητές. Διαχρονικά, έχουν περάσει από την ορεινή περιοχή διάφοροι κατακτητές, οι οποίοι προσπαθούσαν με το ζόρι να πάρουν πολλά νεαρά κορίτσια μαζί τους. Οι γυναίκες αυτές, δεν ήθελαν να τους ακολουθήσουν και για τον λόγο αυτό ανέβαιναν σε έναν απότομο βράχο, έδεναν τις πλεξούδες των μαλλιών τους και πιασμένες χέρι χέρι έπεφταν όλες μαζί στον γκρεμό.

            Μέχρι και πολλά χρόνια αργότερα, οι βοσκοί έβρισκαν απομεινάρια των κοριτσιών, όπως δαχτυλίδια, βραχιόλια και διάφορα άλλα αντικείμενα στην βάση του βράχου. Παρόμοιες μαρτυρίες για τον συγκεκριμένο βράχο υπάρχουν και σε άλλα χωριά της ορεινής Ξάνθης. Επίσης, υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες που εξιστορούν πολλά περιστατικά με νύφες που προτίμησαν να πέσουν από τον βράχο παρά να παντρευτούν με κατακτητές.

            Αυτές είναι μόνο ελάχιστες από τις παλιές μαρτυρίες που οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής διατηρούν ακόμη στη μνήμη τους και αποδεικνύουν ότι από τα παλιά χρόνια δεν ήθελαν να έχουν επιμειξίες με ξένους γειτονικούς λαούς. Κάτι που συνεχίζεται και στις μέρες μας, καθώς αποτελεί άγραφο νόμο για τους περισσότερους.  

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)