ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

          Από την αρχή της γέννησης τους ακόμα, τα παιδιά αρχίζουν να μαθαίνουν πράγματα παρατηρώντας τα πάντα γύρω τους. Στη συνέχεια ρωτώντας και εξερευνώντας προσπαθούν να κατακτήσουν τη γνώση. Γι' αυτό, από τα παλιά χρόνια ακόμη οι παιδαγωγοί και οι παιδοψυχολόγοι τα προσδιόρισαν ως ''μικρούς επιστήμονες''.

            Από τα πρώτα βήματα της ηλικίας τους το μόνο χαρακτηριστικό τους είναι η περιέργεια για το κάθε αντικείμενο και την κάθε συμπεριφορά μέσα στο σπίτι. Περιεργάζονται και παρατηρούν τα πάντα. Επομένως τα πρώτα μαθήματα της σταδιοδρομίας τους γίνονται στο σπίτι και για τον λόγο αυτό έχει χαρακτηριστεί ως το πρώτο σχολείο της παιδικής τους ηλικίας. Οι γονείς, όσες υποχρεώσεις και προβλήματα κι αν έχουν, επειδή άνθρωπος χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει, θα πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για τα παιδιά τους, ώστε να εκμεταλλεύονται την περιέργεια τους για μάθηση και να τα διδάσκουν λίγα απλά, αλλά σημαντικά βήματα που θα τα βοηθήσουν να προχωρήσουν στο σχολείο και θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τους.

            Το πρώτο σημαντικό βήμα που θα πρέπει να γνωρίζουν είναι η ευγένεια που περιλαμβάνει φράσεις που μπορούν να κάνουν θαύματα στην καθημερινές τους δραστηριότητες. Όπως η ''καλημέρα'', η ''καλησπέρα'', η ''καληνύχτα'', ''γεια σου'' ή ''γεια σας'', ''ευχαριστώ'', ''παρακαλώ'', ''συγνώμη'' ή ''με συγχωρείτε'' και ''έκανα λάθος'' είναι μερικές από τις φράσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν κάθε αρνητική συμπεριφορά απέναντι τους. Το δεύτερο βήμα είναι να μάθουν τις αξίες. Να είναι στην ώρα τους σε ότι κάνουν, να σέβονται τους κανόνες, να σέβονται τους άλλους, να μην λένε ψέματα, να μην προσβάλλουν τους άλλους και να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη.

            Πρέπει να γνωρίζουν, επίσης, τους κανόνες της σωστής συμπεριφοράς. Να τρώνε τις σωστές τροφές, να μην μιλάνε όταν τρώνε, να μην χρησιμοποιούν τα πράγματα των άλλων χωρίς την άδεια τους, να μην πετούν σκουπίδια στο πάτωμα, να κάνουν ησυχία όταν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας κοιμούνται και να καλύπτουν το στόμα τους εάν φτερνιστούν ή βήξουν. Το τελευταίο σημαντικό βήμα που θα πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά από το σπίτι είναι η αυτονομία. Δηλαδή, να προσέχουν τα πράγματα τους, να τελειώνουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, να τακτοποιούν τα παιχνίδια και το δωμάτιο τους, να συμμετέχουν στη φροντίδα του σπιτιού, να δίνουν σημασία στην προσωπική τους υγιεινή, όπως στο να πλένουν τα δόντια τους τακτικά και να βοηθούν τους γονείς τους όταν τους ζητούν την γνώμη τους. Ίσως αυτά τα απλά, πρώτα μαθήματα από το σπίτι, μπορούν να διευκολύνουν περισσότερο απ' ότι φανταζόμαστε τα μικρά παιδιά, να ενταχθούν γρηγορότερα στην κοινωνία και να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι πρώτα για τον εαυτό τους και μετά για τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους.  

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)