ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

          Μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, φτάνουμε σε ένα μόνο συμπέρασμα, σχετικά με τους δήθεν ''σωτήρες'' της μειονότητας που το τελευταίο διάστημα υπερφόρτωσαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με ανακοινώσεις, δηλώσεις και ψηφίσματα διαμαρτυρίας. Όλως περιέργως, ότι κι αν δημοσιεύθηκε, ότι κι αν αναρτήθηκε ή διανεμήθηκε σε έντυπο υλικό, από όποιον και αν προήλθε, αναφερόταν στα ίδια ακριβώς πράγματα. Δεν άλλαζε ούτε σημείο στίξης.

            Περιορισμός των αρμοδιοτήτων των σχολικών επιτροπών που πρώτα απ' όλα δεν λέγονται έτσι όταν πρόκειται για μειονοτικά σχολεία, αλλά σχολικές εφορείες. Πρόβλημα αιθουσών στο Μειονοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο της Ξάνθης, χωρίς καμία αναφορά στα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19 και χωρίς καμία ανάληψη ευθυνών για το ''πρόβλημα''. Κλείσιμο μειονοτικών σχολείων, κάτι που έχει εξηγηθεί χιλιάδες φορές ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Στη φράση που χρησιμοποιούν για να χειραγωγήσουν τους πολίτες, ότι στις αυλές των σχολείων αυτών δεν θα ακουστούν ξανά παιδικές φωνές, η απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί στους ''κυρίους'' αυτούς είναι ότι γι' αυτό ακριβώς έκλεισαν τα συγκεκριμένα σχολεία. Επειδή είχαν σταματήσει να ακούγονται εδώ και καιρό οι παιδικές φωνές, δεν υπήρχαν για να ακουστούν.

            Αυτονομία των μειονοτικών σχολείων, χωρίς καν να αντιλαμβάνονται ούτε οι ίδιοι τί ακριβώς ζητάνε. Αυτόνομα είναι μόνο τα ιδιωτικά σχολεία, όπως το ΑΞΙΟΝ της Ξάνθης, τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και κάποιες φορές τα κολλέγια, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες τους από τα δίδακτρα που εισπράττουν από τους μαθητές τους (ενοίκια, έξοδα μεταφοράς, εξοπλισμό) και δεν απαιτούν κάτι από την Πολιτεία. Αυτό σημαίνει αυτονομία. Σε καμία περίπτωση δε σημαίνει να διοικείται ένα σχολείο από μια ομάδα ''ταλέντων'' με μοναδικό σκοπό να απαιτούν παραχωρήσεις, χωρίς να προσφέρουν ή να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, να μη τηρούν τους νόμους και ειδικά τη σχολική νομοθεσία, να παραποιούν στοιχεία στις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου Παιδείας και το σημαντικότερο να χειραγωγούν τους πολίτες.

            Και ο παραλογισμός συνεχίζεται όταν επισκέπτονται τοπικούς βουλευτές για να εκθέσουν τα ίδια ακριβώς αιτήματα με όλους τους υπόλοιπους ''πεφωτισμένους'' της Θράκης. Μόνο που τα αιτήματα αυτά, κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο είναι τα ίδια ακριβώς και με του βουλευτή, ο οποίος πρόσφατα είχε διατυπώσει κατά τη συνάντηση του με εκπροσώπους της εκπαίδευσης. Συμπερασματικά μιλώντας λοιπόν, απ' ότι δείχνουν όλα τα παραπάνω στοιχεία, πρόκειται για ένα ''φιάσκο'' μιας ομάδας ανθρώπων που μονίμως έχουν ως επάγγελμα την σωτηρία της μειονότητας. Γι' αυτό μάλλον αποφεύγουν επιμελώς να τη σώσουν. Επειδή μετά τη σωτηρία, δεν θα έχουν κανένα επάγγελμα.

            Η πρωτοφανή αυτή διαστρέβλωση των γεγονότων και κάθε έννοιας διεθνών συνθηκών, δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στον ευγενή χαρακτήρα των κατοίκων της ορεινής περιοχής. Πρόκειται απλά, για μια ομάδα αργόμισθων που διανέμουν τις έτοιμες ανακοινώσεις των ''αφεντικών'' τους, χωρίς να μπορούν να εκφράσουν κάποια άλλη άποψη.    

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)