ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Για την προέλευση των κατοίκων της ορεινής περιοχής έχουν καταγραφεί ελάχιστα ιστορικά στοιχεία. Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες ενός κύματος ''έντεχνης ιστορικής παραπληροφόρησης'' που δεν έχουν ίχνος αλήθειας και δεν ταιριάζουν με κανένα ιστορικό γεγονός ή χρονολογία. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν μπορεί ο καθένας να εντοπίσει τις αλλαγές και τις εξελίξεις που συνέβησαν στο χώρο όπου ζουν σήμερα οι πολίτες της ορεινής περιοχής.
Τα στοιχεία αυτά που ξεκινάνε από τα αρχαϊκά χρόνια ακόμα, όταν δεν υπήρχαν καθόλου τα σύγχρονα ''ταλέντα'' της γειτονικής χώρας στη Θράκη που μας ''ψεκάζουν'' με τις δεκάδες ψευδείς ιστορικές θεωρίες, δίνουν την εικόνα του ζητήματος, καθώς μας προσφέρουν την ευκαιρία να εντοπίσουμε σχεδόν άγνωστα για πολλούς ιστορικά στοιχεία για τους κατοίκους της περιοχής μας.
Όπως αποδεικνύεται από τα ιστορικά γεγονότα, στην οροσειρά της Ροδόπης, κατοικούσαν διάφορα συγγενικά φύλλα των Ελλήνων, όπως οι Αγριάνες, οι Βίστωνες, οι Οδρύσσες, οι Κίκονες, οι Δίοι και οι Βισσοί. Στη συνέχεια, ακολούθησε ο εποικισμός της Θράκης από τους Έλληνες του νότου που έφερε τους Θράκες κοντά στο ελληνικό πνεύμα και τις αξίες του. Η περιοχή όπου κατοικούσαν οι αρχαίοι Θράκες ονομαζόταν Αχριδώ που στα σλάβικα σημαίνει βράχος. Όταν πρωτοήλθαν οι κατακτητές στον θρακικό χώρο βρήκαν τους Θρακοέλληνες, τους οποίους προσπάθησαν με βίαιους τρόπους και τακτικές να υποτάξουν.
Η υποχρεωτική διδασκαλία μιας ξένης προς τους κατοίκους της περιοχής μας γλώσσας, όπως αυτή της γειτονικής χώρας στα μειονοτικά σχολεία, αποτελεί έναν παράγοντα με πολύ δυσμενείς συνέπειες για την συνείδηση και ψυχική τους σύνδεση με το ελληνικό στοιχείο. Με τις σημερινές συνθήκες, οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής οδηγούνται στη φυσική τους εξόντωση, παρά το γεγονός ότι διατήρησαν την ταυτότητα τους για πολλούς αιώνες, υπό αντίξοες συνθήκες και τώρα κινδυνεύουν να την χάσουν μέσα σε λίγες δεκαετίες. Κάτι που δεν μπόρεσε να καταφέρει κανένας κατακτητής, όσους αιώνες κι αν έμεινε στην περιοχή της Θράκης.
Επομένως, οι ισχυρισμοί διάφορων ''απεσταλμένων'' της γειτονικής χώρας, ότι οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής είναι απόγονοι των Κουμάνων και των Πετσενέγων είναι ψευδείς, επειδή οι λίγοι Πετσενέγοι που είχαν απομείνει μετά τις ήττες τους, εγκαταστάθηκαν σε περιοχές της Μακεδονίας, όπου δαμάστηκαν οριστικά. Οι φυλές αυτές υπήρξαν μόνο ως πρόσκαιροι επιδρομείς, όπως και τόσες άλλες που στην πορεία αφομοιώθηκαν ή εξαφανίστηκαν. Το να θεωρηθούν πρόγονοι των κατοίκων της ορεινής περιοχής είναι αβάσιμο, επειδή ακόμα και στις λαϊκές εκδηλώσεις, στα ήθη και έθιμα, στη γλώσσα και στα τοπωνύμια δεν μοιάζουν καθόλου.