ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

          Μερικές από τις σημαντικότερες συμβουλές που δίνουν οι πιο αναγνωρισμένοι παιδοψυχολόγοι του κόσμου στους γονείς, είναι οι ακόλουθες:

1) Προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι αυτό που σου λέει το παιδί:

Αυτός είναι και ο νούμερο 1 κανόνας που πρέπει να θυμούνται όλοι οι γονείς. Τα παιδιά εκφράζουν ότι σκέφτονται, νοιώθουν και χρειάζονται μέσα από τη συμπεριφορά τους. Δουλειά των γονιών είναι να ανακαλύψουν τί κρύβεται πίσω από κάθε συμπεριφορά.

2) Κλείσε το κινητό σου όταν μπαίνεις στο σπίτι:

Όταν περνάτε χρόνο με το παιδί, κάντε ότι είναι δυνατό για να είστε πραγματικά κοντά του, ακόμα κι αν διαθέτετε μόνο ένα λεπτό. Το πιο πολύτιμο πράγμα που μπορείτε να προσφέρετε στα παιδιά σας είναι η προσοχή και ο χρόνος σας.

3) Βοηθήστε το παιδί να εκφράζει με λέξεις αυτό που νοιώθει:

Όταν το παιδί διαπιστώνει ότι αντιλαμβάνεστε τί ακριβώς του συμβαίνει, νοιώθει ότι είστε κοντά του και το στηρίζετε.

4) Ρίξτε τους ρυθμούς:

Προσπαθήστε να επικρατούν χαλαροί ρυθμοί στο σπίτι σας. Αφιερώστε χρόνο σε ότι κάνετε για να εξηγήσετε στο παιδί τί συμβαίνει σε κάθε βήμα της διαδικασίας, περιμένοντας τη δική του αντίδραση. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και μια βαρετή δουλειά του σπιτιού, μπορεί να γίνει μια ευκαιρία να δεθείτε με τα παιδιά σας και να τα κάνετε να σας εμπιστεύονται.

5) Μην αγχώνεστε όταν κλαίει:

Το κλάμα δεν είναι κακό. Είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει το παιδί το στρες. Γι' αυτό συνήθως, τα παιδιά νοιώθουν πιο ήρεμα μετά από ένα κλάμα. Αντί να το παρακαλάτε να σταματήσει, εξηγήστε του ότι μπορεί να κλάψει, αν αυτό θέλει και ότι θα περιμένετε μέχρι να ηρεμήσει.

6) Μη προσπαθείτε να γίνετε ο ''σούπερ γονιός'':

Ο τέλειος γονιός απλά δεν υπάρχει, γι' αυτό αν προσπαθείτε να γίνετε τέλειοι γονείς, το πιο πιθανό είναι να καταλήξετε απογοητευμένοι, τόσο από τον εαυτό σας όσο και από το παιδί σας. Αποδεχτείτε ότι θα κάνετε λάθη και θα μαθαίνετε από αυτά. Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους γονείς. Ούτε αυτοί είναι τέλειοι όπως νομίζετε.  

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)