ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

            Oι καλοί μαθητές είναι αυτοί που ξεπερνούν όλες τις δυσκολίες και τις αλλαγές της ηλικίας τους και συνεχίζει να ''φέρνουν καλούς βαθμούς'', εκπληρώνοντας έτσι τις προσδοκίες των γονιών τους. Υπάρχουν παιδιά που το καταφέρνουν. Γιατί έτσι είναι φτιαγμένα, γιατί στάθηκαν σε μερικά πράγματα τυχερά, γιατί είχαν πάντα την κατάλληλη στήριξη. Υπάρχουν όμως και άλλα που δεν τα καταφέρνουν, που το να είναι πάντα καλοί μαθητές κάποια μέρα το πληρώνουν αρκετά ακριβά.

            Ως παράδειγμα αναφέρουμε τα λόγια μιας μητέρας ενός μαθητή: ''Το ότι ήταν καλός μαθητής ήταν για μας απόδειξη ότι όλα πάνε καλά. Είχαμε μπερδέψει το παιδί με την έννοια του μαθητή. Το ότι δεν πήγαινε βόλτα με τους φίλους του, ότι είχε απομονωθεί, δεν μας απασχολούσε ιδιαίτερα, γιατί λέγαμε ότι αν είχε προβλήματα, θα έπεφταν και οι σχολικές του επιδόσεις. Πόσο έξω μπορεί να πέφτει κανείς ως γονιός… Όταν άρχισαν οι εφιάλτες και ο παιδοψυχολόγος μάς μίλησε για κατάθλιψη, τότε δυστυχώς το καταλάβαμε''.

            Ίσως λοιπόν, πρέπει να αναθεωρήσουμε κάπως τις αντιλήψεις περί καλών μαθητών και να τις προσαρμόσουμε στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Καλός μαθητής είναι αυτός που τα καταφέρνει στο σχολείο και στα μαθήματα, αλλά όχι σε βάρος της προσωπικής του ευτυχίας. Όταν δηλαδή υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις σχολικές επιδόσεις και στην ευχαρίστηση, στο παιχνίδι, στην παρέα με συνομηλίκους, στην τεμπελιά και στο χασομέρι που είναι απαραίτητο συστατικό, ιδιαίτερα της εφηβικής ηλικίας. Είναι όχι μόνο άχρηστο, αλλά και πολύ επικίνδυνο να είναι κάποιος πρώτος μαθητής και μια μέρα να αναγκαστεί να ''εγκαταλείψει'' επειδή ''κάηκε το σύστημα''. Καλός μαθητής είναι κι αυτός που οι επιδόσεις του δεν είναι πάντα οι ίδιες, αλλά μπορεί να πέφτουν όταν κάτι σοβαρό τον απασχολεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κόσμου, ούτε για τους γονείς του, ούτε για τον ίδιο. Καλός μαθητής είναι κι αυτός που είναι καλός σε ορισμένα μαθήματα και σε άλλα λιγότερο. Καλός μαθητής είναι επίσης και εκείνος που παίρνει μέτριους βαθμούς και είναι ευχαριστημένος, έχει ενδιαφέροντα πράγματα που αγαπάει και προσπαθεί γι’ αυτά, έστω κι εξωσχολικά. Ίσως πρέπει να το προσέξουμε περισσότερο αυτό.

            Για πολλούς, καλός μαθητής είναι μόνο ο πρώτος μαθητής ή αυτός που είναι ανάμεσα στους πρώτους. Δυστυχώς οι γονείς, παρασύρονται από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και από το σχολικό σύστημα, παίρνοντας ως βασικότερο κριτήριο αξιολόγησης του καλού μαθητή τις μελλοντικές πιθανότητες που έχει (όπως τις έχουν εκτιμήσει οι ίδιοι χρόνια πριν) να πάει καλά στις εκάστοτε εξετάσεις και να μπει σε μια ''καλή σχολή''. Ίσως όμως, να είναι προτιμότερο για το καλό των παιδιών, να αξιολογούμε τις σχολικές τους επιδόσεις την κάθε στιγμή (χωρίς να κοιτάνε προς το μέλλον), σύμφωνα με τις προσπάθειες που καταβάλλουν, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τις υπόλοιπες ''επιδόσεις'' σε άλλους τομείς της ζωής τους.

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)