ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΊΑ
Αν και η περίοδοι των κατακτητών της περιοχής μας χαρακτηρίζονται από τις προσπάθειες για αλλαγή της σύνθεσης του θρακιώτικου πληθυσμού με μεταφορές διάφορων φυλών της Ανατολής, οι επιμιξίες με τους κατοίκους της ορεινής περιοχής ήταν ελάχιστες ή ανύπαρκτες, μιας και οι φυλές αυτές προτίμησαν να εγκατασταθούν στη πεδιάδα και όχι στην οροσειρά της Ροδόπης. Κάτι που ισχύει ακόμα και στις μέρες μας.
Η εποικιστική πολιτική των κατακτητών συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, φέρνοντας συνεχώς επίλεκτους καιροσκόπους από τα βάθη της Ανατολής στη περιοχή της Θράκης, χωρίς όμως να μπορούν ποτέ να επηρεάσουν τους κατοίκους της περιοχής μας, επειδή πάντα προτιμούσαν να καταλαμβάνουν τα εύφορα τμήματα της Ροδόπης και της Ξάνθης. Η θρησκεία τελικά, ήταν αυτή που διαμόρφωσε την εθνική συνείδηση μιας μικρής μερίδας κατοίκων της περιοχής μας που σήμερα ταυτίζεται με τις αντιλήψεις της γειτονικής χώρας.
Κατά το χρονικό διάστημα 1912-1918 οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής δέχθηκαν πολλές πιέσεις, ώστε να παραδοθούν οικειοθελώς στους τότε κατακτητές. Ωστόσο δεν λύγισαν και ζήτησαν να ενταχθεί ολόκληρη η περιοχή στον ελληνικό χώρο. Το 1919 διενεργήθηκε ακόμα και δημοψήφισμα, με το οποίο οι κάτοικοι της περιοχής μας ζητούσαν να ενωθεί η περιοχή με την Ελλάδα. Το 1923 υπογράφηκε η περιβόητη, αλλά άγνωστη για πολλούς ως προς το περιεχόμενο της, Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία προβλέπει όλες τις απαιτούμενες βελτιώσεις για τους πολίτες της περιοχής μας, οι οποίες παρερμηνεύονται σκόπιμα από την γειτονική χώρα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Κάτι που όπως αποδεικνύεται, είναι ένα ''σκοτεινό'' σχέδιο για να εξομοιώσει τους αυτόχθονες με τους υπόλοιπους μουσουλμάνους της πεδιάδας.
Το 1946, οι κάτοικοι της ορεινής περιοχής με υπόμνημα των εκπροσώπων τους προς το Συνέδριο Ειρήνης του Παρισιού ζήτησαν την ενσωμάτωση τους με την Ελλάδα. Στη συνέχεια, χάρη του καλού κλίματος που επικρατούσε τότε στις σχέσεις της χώρας μας με τη γειτονική χώρα, οι κάτοικοι της περιοχής μας έφτασαν σε σημείο που να χρησιμοποιείται σήμερα η πίστη τους από τη γειτονική χώρα μέσω ορισμένων αυθαίρετων δομών για να συκοφαντήσει, να απειλήσει και να δημιουργήσει κλίμα μίσους για οποιαδήποτε κίνηση της Πολιτείας υπέρ των κατοίκων της ορεινής περιοχής.