ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΡΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

          Προς ενημέρωση όσων είναι δικαιούχοι του επιδόματος ''Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών'' και έχουν κάνει αίτηση, μάλλον τους έχει έρθει SMS (μήνυμα) από τον ΟΠΕΚΑ με κάποια παρατήρηση έγκρισης, απόρριψης ή εκκρεμότητας. Αν έχουν κάνει την αίτηση στα ΚΕΠ, τότε τα δικαιολογητικά που χρειάζονται υπάρχουν. Αν όμως οι αιτούντες έκαναν την αίτηση μόνοι τους ή στους λογιστές τους, χωρίς να τους ζητηθούν και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πρέπει να ενημερωθούν μέσα σε δύο μήνες ποια ακριβώς δικαιολογητικά χρειάζονται και να ξανακάνουν από την αρχή την αίτηση, παρουσιάζοντας όλα τα έγγραφα για να πληρωθούν για το έτος 2019.

            Οι πολίτες έχουν δύο επιλογές για να κάνουν την αίτηση τους. Η πρώτη είναι να μπουν στη σχετική εφαρμογή (https://oreina.epidomata.gov.gr/) με το ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ τους ή να επισκεφτούν τα ΚΕΠ (κάτι που είναι προτιμότερο) και να ελέγξουν τί ακριβώς ζητά ο ΟΠΕΚΑ, ώστε να σταλεί το σωστό σχετικό δικαιολογητικό και να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για το έτος 2020. Πολύ πιθανό τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν να προσκομίσουν οι πολίτες είναι μια βεβαίωση μόνιμης κατοικίας όπου θα φαίνεται ότι αυτοί και οι οικογένειες τους κατοικούν μόνιμα σε ορεινή ή μειονεκτική περιοχή για τουλάχιστον 2 χρόνια και Εκκαθαριστικό της Εφορίας όπου θα φαίνονται τα εισοδήματα τους.

            Το ποσό της ενίσχυσης είναι 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος ανά έτος δεν ξεπερνά τα 3000 ευρώ ή 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3000,01 έως 4700 ευρώ. Για τον υπολογισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος, προσμετρώνται το φορολογητέο και τεκμαρτό εισόδημα όλων των μελών της οικογένειας του αιτούντος. Οι πολίτες που θα επιλέξουν να κάνουν την αίτηση τους ηλεκτρονικά θα χρειαστούν τους κωδικούς του TAXIS. Κατά την υποβολή της αίτησης απαιτούνται ένας ενεργός λογαριασμός τραπέζης (IBAN) ή ΕΛ.ΤΑ στον οποίο θα πιστωθεί η εισοδηματική ενίσχυση, εφόσον εγκριθεί. Μια έγκυρη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου.

            Οι πολίτες των οποίων η αίτηση για το έτος 2019 έχει απορριφθεί ή εκκρεμεί ο έλεγχος της, μπορούν, εφόσον το επιθυμούν να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για το έτος 2020.           

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)