ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ

            Με τον χειμώνα να πλησιάζει, καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ποιές είναι οι φυσικές καταστροφές που θα μπορούσαν να συμβούν στη χώρα μας και ποιές είναι οι πιο συνηθισμένες στην περιοχή μας, ώστε να μπορούμε να προστατευθούμε προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας τις. Αυτές είναι: οι καταιγίδες, οι θυελλώδεις άνεμοι, οι πλημμύρες, οι κατολισθήσεις, οι χιονοπτώσεις, ο παγετός, οι δασικές πυρκαγιές, οι σεισμοί, ο καύσωνας, τα ηφαίστεια, τα τεχνολογικά ατυχήματα τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν όπως ατυχήματα σε μια βιομηχανική εγκατάσταση, Χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά ατυχήματα όπως, χημικά όπλα και ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια.

            Καλό είναι επίσης να γνωρίζουμε από ποιές φυσικές καταστροφές κινδυνεύει περισσότερο η περιοχή μας, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης πριν και κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων φαινομένων. Στην περιοχή μας τα συνηθισμένα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα κυρίως είναι, οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι έντονες καταιγίδες, οι πλημμύρες, οι θυελλώδεις άνεμοι, οι κατολισθήσεις, οι ισχυρές χιονοπτώσεις και οι ακραίες πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η πρόληψη και η αυτοπροστασία είναι το Α και το Ω σε τέτοιες περιπτώσεις.

            Τα μέτρα προφύλαξης από φυσικές καταστροφές που ενδέχεται να συμβούν στην περιοχή μας κατά την χειμερινή περίοδο, θα τα αναφέρουμε αναλυτικότερα σε νεότερη ενημέρωση μας για να γνωρίζουν οι πολίτες πως πρέπει να αντιδράσουν κατά τη διάρκεια ενός φαινομένου, τί να περιμένουν ως συνέπεια και πώς να προφυλαχθούν οι ίδιοι και οι περιουσίες τους.

            Μπορεί τα τελευταία χρόνια, οι καιρικές συνθήκες να έχουν αλλάξει προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αντιμετώπισης τους. Κάτι που πολλές φορές καταλήγει σε καταστροφές, τραυματισμούς, ακόμα και θανάτους. Η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των πολιτών όμως, είναι πολύ σημαντική για να μειωθούν στο μέτρο του δυνατού οι καταστροφές που συχνά πλήττουν την περιοχή μας. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ορισμένες σύγχρονες επιστημονικές και αξιόπιστες, αλλά απλές πληροφορίες για τη προστασία από φυσικούς κινδύνους. Να ξέρουμε όλοι πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα αναπάντεχο γεγονός ή μια έκτακτη ανάγκη.     

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)