ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΏΝ(2)

           Η τέταρτη περίπτωση είναι οι καταιγίδες. Για να εκτιμήσουμε πόσο κοντά μας βρίσκεται η καταιγίδα, μπορούμε να μετρήσουμε σε δευτερόλεπτα τον χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ αστραπής και της βροντής και να διαιρέσουμε με το 3, ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα πριν φτάσει η καταιγίδα. Κατά τη διάρκεια της δεν θα πρέπει να κρατάμε ηλεκτρικές συσκευές ή τηλέφωνα διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Να έχουμε αποσυνδέσει όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, όπως η τηλεόραση από την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος. Να μην αγγίζουμε τις υδραυλικές σωληνώσεις επειδή είναι καλοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.

            Να μην ακουμπάμε μεταλλικά αντικείμενα. Αν βρισκόμαστε έξω μπορούμε να προστατευτούμε κάτω από πυκνά κλαδιά χαμηλών δέντρων, αλλά ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο. Δεν πρέπει να στεκόμαστε δίπλα από πυλώνες, γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες. Να μη πλησιάζουμε μεταλλικά αντικείμενα όπως, αυτοκίνητα και ποδήλατα. Τέλος, δεν θα πρέπει να έχουμε μεταλλικά αντικείμενα πάνω μας.

            Πέμπτη περίπτωση είναι οι ισχυρές χιονοπτώσεις που είναι συνηθισμένο φαινόμενο των ορεινών και δύσβατων περιοχών. Ως γνωστό για τους κατοίκους της περιοχής μας θα πρέπει να έχουμε εφοδιαστεί με αρκετό υλικό θέρμανσης και εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού. Δεν θα πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά να βγαίνουν έξω ασυνόδευτα. Να τηρούμε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα όταν οδηγούμε. Να έχουμε πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες και αν χρειαστεί να μετακινηθούμε, θα πρέπει να έχουμε ενημερώσει τους οικείους μας για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουμε.

            Έκτη και τελευταία περίπτωση σχετικά με την περιοχή μας, είναι ο παγετός. Κατά τη διάρκεια του θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά τους διακόπτες υδροδότησης του σπιτιού μας αν ανοιγοκλείνουν ομαλά. Να έχουμε μονώσει τους εξωτερικούς σωλήνες και τις βρύσες των μπαλκονιών. Να έχουμε ρυθμίσει τη θέρμανση του σπιτιού μας να λειτουργεί αυτόματα σε χαμηλές θερμοκρασίες αν πρόκειται να λείψουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Να μη σπαταλάμε αλόγιστα νερό για την απομάκρυνση του χιονιού ή του πάγου. Να ελέγχουμε συχνά αν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες και στα καζανάκια.

             Γενικότερα  κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων θα πρέπει να είμαστε διαρκώς ενήμεροι για την εξέλιξη τους από επίσημες πηγές όπως, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σε περίπτωση ανάγκης μπορούμε να καλέσουμε την Αστυνομία (100), το Πυροσβεστικό Σώμα (199), το ΕΚΑΒ (166) ή τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης (112). Δεν πρέπει να ξεχνάμε, τέλος, ότι η πρόληψη και η προετοιμασία είναι σημαντικότερες από την αντιμετώπιση. Οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι.

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)