''ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ''
Εκτός από τις γνωστές θέσεις αργομισθίας, στις οποίες αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας, το παρακράτος της Θράκης προσπαθεί να προσφέρει ακόμη και δήθεν ''απασχόληση'' με νέες καλλιέργειες -παραδείγματος χάριν- για αγρότες. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι ''θέσεις'' αυτές δεν υπάρχουν στη πραγματικότητα. Απλά ''εφευρίσκονται'' με τη βοήθεια και τις οδηγίες των υπηρεσιών της γειτονικής χώρας, χωρίς φυσικά να εξηγείται από τα φερέφωνά τους στην περιοχή μας το τί ακριβώς γίνεται.
Με έντεχνο τρόπο και με μισόλογα ξεγελούν κατ' αρχήν τους κατοίκους να συμμετέχουν οικειοθελώς στα ''μαθήματα'' κοπτικής-ραπτικής, ζαχαροπλαστικής και παραδοσιακών χορών (της γειτονικής χώρας φυσικά), χρησιμοποιώντας όμως ως εγκαταστάσεις τους ιερούς χώρους των τεμενών και όπως πάντα δίχως τη σύμφωνη γνώμη κανενός. Η αγανάκτηση πολλών κατοίκων έχει ξεχειλίσει, επειδή δεν τους επιτρέπεται καν να παραπονεθούν για τέτοιου είδους ενέργειες. Η πίεση και η τρομοκρατία που τους ασκείται σε καθημερινή βάση μέσω της πίστης, δεν τους αφήνει κανένα περιθώριο αντίδρασης. Η μόνη διέξοδος τους είναι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπου δειλά-δειλά προσπαθούν να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους και να μάθουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας για το χάος που επικρατεί στη Θράκη και ιδιαίτερα στους ιερούς χώρους λατρείας των μουσουλμάνων, τα οποία έχουν μετατραπεί σε Κοινοβούλια και Προξενεία τα τελευταία χρόνια.
Πολλοί θα ήθελαν να μάθουν τί σχέση μπορεί να έχουν οι χοροί και τα πανηγύρια με τους χώρους λατρείας; Γνωρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται να δοθεί κάποια απάντηση, υποθέτουμε ότι οι προηγούμενοι χώροι που νοίκιαζαν ήταν κάπως ''τσουχτεροί'' και ίσως να δημιουργήθηκε κάποιο ''θέμα'' ή συσσωρεύτηκαν τα έξοδα και δεν μπορούν να αποπληρωθούν στους ιδιοκτήτες ή ίσως στέρεψε η κάνουλα χρηματοδότησης (ο νοών νοείτο). Και χωρίς κανέναν ενδοιασμό κατέφυγαν στην εύκολη λύση των ιερών χώρων αποφεύγοντας τα περιττά έξοδα. Αν και απ' ότι φαίνεται το ενδιαφέρον των κατοίκων είναι σχεδόν μηδενικό για τέτοιου είδους ''μαθήματα'' στα τεμένη, οι ''διοργανωτές'' εξακολουθούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των νέων, ακόμα και ικετεύοντας τους υιοθετώντας τις γνωστές συμπεριφορές πίεσης.
Όσον αφορά έπειτα στην ''απασχόληση'' των αγροτών με δήθεν νέες και αρκετά συμφέρουσες καλλιέργειες με πολλά υποσχόμενα προγράμματα από τη γειτονική χώρα, ακούγεται ότι τα ''διάσημα'' πλέον μύρτιλα και κεράσια πωλούνται με 30 λεπτά το κιλό και για τον λόγο αυτό οι πρώτοι καλλιεργητές που έσπευσαν να πλουτίσουν προτίμησαν να τα αφήσουν να σαπίζουν πάνω στα δέντρα. Σίγουρα για όλα αυτά δεν φταίνε οι πολίτες, αλλά οι παραδομές της περιοχής μας που προσπαθούν με κάθε τρόπο να παρακάμψουν τα βήματα που κάνει η Πολιτεία για την ευημερία των μουσουλμάνων της Θράκης. Όταν βλέπει ο κόσμος ότι όλα αυτά που του προσφέρονται από τους παραπάνω επιτήδειους, ''σερβίρονται'' μέσω της πίστης, πώς μπορούν να υποψιαστούν ότι όλα είναι ψεύτικα; Το παν σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η προσοχή και η ώριμη σκέψη. Πάντα πίσω από τα μεγάλα λόγια κρύβονται και πολλά ένοχα μυστικά.