ΕΜΠΡΟΣ ΠΡΟΣ...ΤΑ ΠΙΣΩ!

          Άλλη μια Παρασκευή που τα τεμένη της Θράκης γίνονται χρονομηχανή για το 15ο αι. Εκτός από το συνηθισμένο μίσος που εκτοξεύεται συχνά κατά της χώρας μας και τη διχόνοια που σπέρνεται μεταξύ των κατοίκων της Θράκης, το τελευταίο διάστημα αφήνονται αιχμές προς τους πιστούς, επειδή έχουν επιλέξει να μορφώνονται, να ενημερώνονται για τις εξελίξεις, να συζητάνε, και να εκφέρουν τη γνώμη τους. Απ' ότι φαίνεται αυτό δεν αρέσει καθόλου στο ''διευθυντήριο'' του παρακράτους της Θράκης, το οποίο -όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει στο παρελθόν- το μόνο που επιδιώκει είναι η αμορφωσιά, για να μπορεί να ελέγχει τα πράγματα στη περιοχή μας.

            ''Συντάσσοντας'' και πάλι ένα φτωχό κείμενο με την εντολή να αναγνωσθεί στα τεμένη κατά τη μεσημεριανή προσευχή από τους ''διδάκτορες'' θρησκευτικούς λειτουργούς, χαρακτηρίζει τους νέους ανθρώπους της περιοχής μας ''εκμοντερνισμένους'' που δεν ακολουθούν τις ''επιταγές'' του Θεού. Κι αυτό επειδή σπουδάζουν και παίρνουν παραδείγματα για τη ζωή από ανθρώπους που ζούνε σε άλλες περιοχές της χώρας ή σε ευρωπαϊκές χώρες, τηρώντας τις εντολές του Θεού, αλλά όχι αυτές που κηρύττουν οι ''αφέντες'' της Θράκης, οι οποίες λίγο έχουν να κάνουν με τη θρησκεία. Κι αυτό φαίνεται να είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα τους: ότι δυσκολεύονται πλέον να τους ελέγξουν και να τους κατευθύνουν, εκεί που αυτοί θα επιθυμούσαν.

            Κατά τα λοιπά, αρκετοί ήταν αυτοί που ένιωσαν προσβεβλημένοι επειδή το κήρυγμα ανέφερε πράγματα που αφορούν στην προσωπική ζωή των πολιτών. Το αν κάποιος νεαρός έχει σχέσεις, γνωριμίες, κάνει παρέα με το αντίθετο φύλο χωρίς να επιθυμεί δεσμεύσεις, δεν αφορά κανέναν και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κρίνει τις επιλογές των ανθρώπων με προσβλητικό τρόπο. Κανένας ''εκλεκτός'' δε μπορεί να επιβάλλει το τί πρέπει να γίνεται.

            Στην εποχή μας και ειδικά στη χώρα μας, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του χωρίς να χρειάζεται ''μεσάζοντες'' να αποφασίζουν εκ μέρους του. Είτε αυτό είναι στη θρησκεία, είτε είναι στη πολιτική (που συχνά ασκείται στα τεμένη μας). ''Νουθεσίες'' που εκθέτουν και προσβάλλουν τις επιλογές ή τις αποφάσεις των πολιτών μιας δημοκρατικής χώρας είναι πια στην εποχή μας προβληματικές. Αν κάτι χαρακτηρίζει τους μουσουλμάνους στη Θράκη είναι ένας δημοκρατικότερος, ανεκτικότερος και κοσμικότερος προσανατολισμός, μακριά από σκοταδιστικές και ακραίες φονταμενταλιστικές ερμηνείες θεοκρατικών καθεστώτων. Κι αυτό φαίνεται να μην αρέσει σε κάποιους.  

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)