ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

          Μια απογευματινή εκδρομή των μαθητριών και των μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Κενταύρου στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού αποτελεί μια όμορφη είδηση των τελευταίων ημερών. Τα εντυπωσιακά εκθέματα και το παραδοσιακό κτήριο, όπου στεγάζεται το μουσείο, αποτυπώνουν την καθημερινή ζωή και την εργασία των γυναικών στο σπίτι και στην ύπαιθρο, στοιχεία που τράβηξαν την προσοχή των επισκεπτών. Αρκετοί απ' αυτούς που θυμούνται τη χρησιμότητα και την ονομασία κάποιων από τα εργαλεία και τα εξαρτήματα -κυρίως της υφαντικής- έμειναν εντυπωσιασμένοι από την άριστη κατάσταση που έχουν διατηρηθεί και τοποθετηθεί, έτσι ώστε να θυμίζουν την παλιά εποχή, όταν όλα γίνονταν στο χέρι.

            Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της μελέτης των παραδόσεων και του πολιτισμού των κατοίκων της ορεινής περιοχής που έχει μεγαλύτερο βάθος απ' ότι φαίνεται με την πρώτη ματιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση των κατοίκων της ορεινής περιοχής τα στοιχεία της παράδοσής τους έχουν επιζήσει πολύ περισσότερο από αλλού. Ίσως λόγω του δύσβατου ορεινού όγκου ή λόγω της σαφούς διάκρισής τους από γειτονικές πολιτιστικές ομάδες. Μέσα από στοιχεία του αρχέγονου και αυτόχθονου πολιτισμού μας, όπως αυτά που εκτίθενται στο μουσείο, μένει ακόμα ζωντανή και ακμαία και η ντόπια λαλιά στα χωριά της ορεινής Θράκης και μεταδίδεται ατόφια και στις νεότερες γενιές με αμείωτο ενδιαφέρον.

            Το πρωτογενές λαογραφικό υλικό -που δεν έχει ακόμα καταγραφεί πάντως στην ολότητά του- είναι μεγάλο. Εξίσου μεγάλη είναι και η σημασία της συνέχισης της καταγραφικής έρευνας στα χωριά της ορεινής περιοχής. Μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Κενταύρου, λοιπόν, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του επισκέπτη, φέρνοντας αναμνήσεις και συγκινητικές στιγμές για τους παλιότερους και θαυμασμό για τους νεώτερους. Μακάρι το ΣΔΕ Κενταύρου να συνεχίσει τις ενδιαφέρουσες δράσεις και την αξιόλογη δουλειά του!  

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)