ΟΙ ''ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ'' ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

          Ένα θέμα που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τους κατοίκους της ορεινής περιοχής είναι ο ρόλος και η δράση των ''Θρακιωτών της διασποράς''. Ενώ παρουσιάζουν την εικόνα ενός οργανωμένου και συμπαγούς συνόλου ξενιτεμένων συμπατριωτών μας, αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται για τίποτε άλλο από μια παραφυάδα ελάχιστων ''υπαλλήλων'' της γειτονικής χώρας που προσομοιάζει στο μοντέλο των παραδομών της Θράκης.

            Μέσα από ένα δήθεν εκτεταμένο δίκτυο γραφείων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως στη Γερμανία) παρουσιάζονται ως κατατρεγμένοι μετανάστες που ''εκδιώχθηκαν από τις καταπιεστικές πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα κατά της μειονότητας'', αγωνιζόμενοι διαρκώς για τα δικαιώματα μας. Διάφοροι μοναχικοί ''εκπρόσωποι'' της ''τουρκικής'' μειονότητας της Θράκης ξεφυτρώνουν σε συνέδρια και συγκεντρώσεις, εκδίδουν πύρινες ανακοινώσεις σε πολλές γλώσσες, δημοσιεύουν τα γνωστά άρθρα από τα ''κεντρικά'', συμμετέχουν σε πανάκριβες δεξιώσεις και κάνουν βαρυσήμαντες δηλώσεις εκ μέρους των μουσουλμάνων της Θράκης.

            Ωστόσο, από συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής μας που εργάζονται στο εξωτερικό προκύπτει διαφορετική εικόνα: κανείς δε γνωρίζει αυτούς τους αγωνιστές, ούτε τους έχει ακουστά. Δηλώνουν ''Θρακιώτες της διασποράς'', αλλά κι εκεί ''στα ξένα'' παραμένουν παντελώς άγνωστοι στους πραγματικούς οικονομικούς μετανάστες από τη Θράκη, οι οποίοι διαβάζοντας τις ''αυθεντίες'' τους μάλλον καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι αυτόκλητοι ''σωτήρες'' μας με δυσκολία γνωρίζουν προς τα πού πέφτει η Θράκη και η ορεινή περιοχή. Το χειρότερο δε είναι ότι εκφράζονται για το σύνολο του μουσουλμανικού πληθυσμού, σαν να μην υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιος απ' αυτούς διαφορετική άποψη. Μάλλον δε χρειάζονται τη γνώμη μας, επειδή, ως συνήθως, δε μας έχουν ικανούς να εκφέρουμε κάποια άποψη, παρουσιάζοντάς μας ως ιθαγενείς ή οπισθοδρομικούς, και όχι ως ''ευρωπαίους'' σαν αυτούς.

            Μα το ίδιο ακριβώς δε συμβαίνει και στην περιοχή μας; Ο κάθε αργόμισθος που ένα ήσυχο πρωινό αυτοανακηρύχθηκε ''εκπρόσωπος'' μας, λειτουργεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο προσπαθώντας να μας ''σώσει'' από τη μπότα της Ελλάδας. Η πλειοψηφία του κόσμου, βέβαια, δε τους δίνει σημασία γνωρίζοντας ότι τα λεγόμενα τους είναι αμπελοφιλοσοφίες. Πολλοί είναι αυτοί, πάντως, που θα ήθελαν να μάθουν, αν οι ''εκπρόσωποι'' μας -σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο- έχουν και κανονικούς οπαδούς που πιστεύουν τις θεωρίες τους ή περιορίζονται μόνο στους ''άνεργους'' πλούσιους χειροκροτητές  που δεν κάνουν βήμα, αν δεν υπάρχει το ανάλογο ''κονδύλιο''.

            Καλό θα ήταν, πάντως, οι πλούσιοι ξενιτεμένοι ''εκπρόσωποί'' μας να έκαναν μια στο τόσο καμιά βόλτα στην περιοχή μας να μιλήσουν με τον απλό κόσμο για να καταλάβουν πόσο εκτός τόπου και χρόνου βρίσκονται. 

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)