ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ (δεύτερο μέρος)

  1. Μη μου δίνεις επιπόλαιες υποσχέσεις. Νιώθω πολύ περιφρονημένος, όταν δεν τις κρατάς.
  2. Μην υπερτιμάς την τιμιότητά μου. Συχνά οι απειλές σου με σπρώχνουν στην ψευτιά.
  3. Μην πέφτεις σε αντιφάσεις. Με μπερδεύεις έτσι αφάνταστα και με κάνεις να χάνω την πίστη μου σε σένα.
  4. Μη με αγνοείς όταν σου κάνω ερωτήσεις. Αν κάνεις κάτι τέτοιο, θ’ ανακαλύψεις πως θ’ αρχίσω να παίρνω τις πληροφορίες μου από άλλες πηγές.
  5. Μην προσπαθείς να με κάνεις να πιστέψω πως είσαι τέλεια ή αλάνθαστη. Είναι σοκ για μένα όταν ανακαλύπτω πως δεν είσαι ούτε το ένα ούτε το άλλο.
  6. Μη διανοηθείς ποτέ πως θα πέσει η υπόληψή σου, αν μου ζητήσεις συγνώμη. Μια τίμια αναγνώριση ενός λάθους σου, μου δημιουργεί πολύ θερμά συναισθήματα απέναντί σου.
  7. Μην ξεχνάς πως μου αρέσει να πειραματίζομαι. Χωρίς αυτό δεν μπορώ να ζήσω. Σε παρακαλώ, παραδέξου το.
  8. Μην ξεχνάς πόσο γρήγορα μεγαλώνω. Θα πρέπει να σου είναι δύσκολο να κρατήσεις το ίδιο βήμα με μένα, αλλά προσπάθησε, σε παρακαλώ.
  9. Μην ξεχνάς πως δε θα μπορέσω να αναπτυχθώ χωρίς πολλή κατανόηση και αγάπη. Αυτό όμως δεν χρειάζεται να στο πω, έτσι δεν είναι;

Με σεβασμό και αγάπη, το παιδί σου.

            Συμπεραίνουμε λοιπόν, ότι τα παιδιά έχουν να που πολλά στους γονείς τους, αλλά δεν βρίσκουν τον κατάλληλο τρόπο ή την κατάλληλη ευκαιρία. Τα παραπάνω παραδείγματα αποτελούν έναν άριστο τρόπο επικοινωνίας των παιδιών όταν για διάφορους λόγους δυσκολεύονται να εκφραστούν όπως θα ήθελαν. Είναι από μια επιστολή που σκέφτηκε να γράψει ένα παιδί προς τη μητέρα του. Αξίζει τον κόπο να δείξουμε προσοχή στα λεγόμενά του και γενικότερα να ακούμε τα παιδιά όταν θέλουν να μιλήσουν και να εκφράσουν κάποια παράπονά τους για κάτι που δεν τους αρέσει.

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)