ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ (Δεύτερο Μέρος)

  1. Για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4 + Ονοματεπώνυμο + Διεύθυνση κατοικίας.
  2. Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπονται από τον νόμο Στην περίπτωση αυτή, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5 + Ονοματεπώνυμο + Διεύθυνση κατοικίας.
  3. Για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο 2 άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης της αναγκαίας απόστασης του 1,5 μέτρου. Επίσης, για μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6 + Ονοματεπώνυμο + Διεύθυνση κατοικίας.

            Κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους, οι πολίτες πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους την Αστυνομική τους Ταυτότητα.

            Τα Δημοτικά Σχολεία, τα Νηπιαγωγεία και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής παραμένουν ανοιχτά, ενώ Γυμνάσια, Λύκεια, φροντιστήρια και λοιπά κέντρα μελέτης θα λειτουργούν μόνο με τηλεκπαίδευση. Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι και μανάβικα) θα παραμένουν ανοιχτά όπως τα φαρμακεία, τα περίπτερα, τα πρατήρια καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και τα καθαριστήρια. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί δεν θα συνεχίσει να ισχύει. Οι μετακινήσεις εκτός νομού Ξάνθης δεν επιτρέπονται, όπως επίσης, δεν επιτρέπονται το κυνήγι και το ψάρεμα. Τέλος, τα πρόστιμα για τους παραβάτες διπλασιάζονται από 150 ευρώ σε 300 ευρώ.

            Πολύ βασικό είναι ότι όλοι οι χώροι λατρείας κλείνουν για τους πιστούς. Επιτρέπεται η προσευχή στα τεμένη παρουσία μόνο του θρησκευτικού λειτουργού. Στις κηδείες επιτρέπεται παρουσία στενών συγγενών του θανόντος μέχρι 9 άτομα.

            Απ' ότι δείχνουν τα πράγματα το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι πιο δύσκολο. Περιορίζουμε, λοιπόν, τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες και τηρούμε αυστηρά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, ώστε να προστατευθούμε πρώτα εμείς και σε δεύτερη φάση να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας.  

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)