ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

          Εκτός από τις παρακρατικές δομές και τους εξωγενείς παράγοντες που μπλέκονται στη Θράκη, μερίδιο ευθύνης για αυτά που συμβαίνουν φέρει και η Πολιτεία. Η αναποφασιστικότητα ή η έλλειψη προτεραιοποίησης του κράτους να στηρίξει την ορεινή περιοχή σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης, τουρισμού και υποδομών αποτέλεσαν τα μεγαλύτερα λάθη που συντέλεσαν στην τωρινή κατάσταση, την οποία εκμεταλλεύονται προς όφελος τους γειτονικές χώρες

            Από τη μια το πολιτικό κόστος, από την άλλη η ανεπαρκής και άβουλη εκπροσώπηση μας στα κέντρα αποφάσεων υπήρξαν δυο κύριες αιτίες που τα εισοδήματα από τις αγροτικές καλλιέργειες εξανεμίστηκαν και σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην καπνοκαλλιέργεια, σχεδόν εξαφανίστηκαν. Όσο για το θέμα του τουρισμού δεν χωρά συζήτηση, επειδή πολύ απλά δεν υπήρξε ποτέ κάποιο σχέδιο για την προώθηση της ορεινής περιοχής, αν και έχει ιδιαίτερη πολιτιστική παράδοση και φυσικές ομορφιές. Η πρόσβαση για τους συμπολίτες μας από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας μας ήταν πάντα δύσκολη, ενώ κάποια έργα εξαγγέλλονται χρειάζονται πολλά χρόνια για να ολοκληρωθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι η επισκεψιμότητα στην ορεινή περιοχή συνεχίζει να είναι μικρή. Οι δε υποδομές (αρδευτικά έργα, γέφυρες, δίκτυα, δρόμοι, ζώνες ανάπτυξης και καινοτομίας) υπολείπονται σε σχέση με τη λοιπή χώρα μας.

            Η αβουλία και αδιαφορία του κράτους κατατάσσει την περιοχή μας ανάμεσα στις πιο φτωχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διώχνει λόγω της ανεργίας πολλά παιδιά μας στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ωστόσο, ότι κάποτε η περιοχή της Θράκης, με τις θυσίες και την εργατικότητα των κατοίκων της σήκωνε στην πλάτη της μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Όπως και τότε λοιπόν, αν υπάρξει πολιτική βούληση και τόλμη, η κατάσταση στη Θράκη μπορεί να αντιστραφεί και τα οφέλη για τη χώρα μας να είναι τεράστια. Τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)