ΤΟ ΟΧΥΡΟ ΤΟΥ ΕΧΙΝΟΥ

          Ένα από τα δύο οχυρά της Γραμμής Μεταξά στη Θράκη (μαζί με αυτό της Νυμφαίας στο Ν. Ροδόπης) υπήρξε αυτό του Εχίνου στην ορεινή Ξάνθη. Η τοποθεσία που χτίστηκε δεν ήταν τυχαία: επιβλέπει και ελέγχει κατά μήκος του ποταμού Κόσυνθου που διέρχεται από τον Εχίνο δυο διόδους από την οροσειρά της Ροδόπης νότια προς την Ξάνθη. Σε μια ηρωική μάχη (06-09 Απριλίου 1941) οι αμυνόμενες ελληνικές δυνάμεις καθυστέρησαν για τρείς ημέρες μια ολόκληρη μεραρχία του γερμανικού στρατού, επιφέροντας σημαντικές απώλειες στον εχθρό. Μουσουλμάνοι και χριστιανοί Έλληνες έγραψαν με χρυσά γράμματα άλλη μια σελίδα της στρατιωτικής ιστορίας της Θράκης.

            Μπορεί σήμερα η Πολιτεία να έχει αποκαταστήσει κάπως την εικόνα του Οχυρού τοποθετώντας επιπλέον και μνημείο πεσόντων στην είσοδο του Εχίνου τιμώντας κάθε χρόνο τους εκεί πεσόντες της Μάχης των Οχυρών, ο χώρος ωστόσο του οχυρού αυτός καθ' αυτός (σε αντίθεση με τον αντίστοιχο της Νυμφαίας) παραμένει ανεκμετάλλευτος και μη επισκέψιμος για το ευρύ κοινό.

            Θεωρούμε ότι η αποκατάσταση και η ανάδειξη του οχυρού και του περιβάλλοντα χώρου, καθώς και η κατασκευή δρόμου προς αυτό αποτελεί έργο ουσιαστικής και συμβολικής σημασίας για την ορεινή περιοχή και για όλη την Ελλάδα. Αφενός, θα ενισχύσει την ιστορική μνήμη και γνώση, Θα αποτελέσει εκπαιδευτική συνεισφορά στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής και σε κάθε περίπτωση θα ενδυναμώσει την επισκεψιμότητα της ορεινής Ξάνθης. Αφετέρου, θα επιβεβαιώσει τη σημασία και την εμπιστοσύνη που δείχνει η Πολιτεία στους κατοίκους της ορεινής περιοχής τιμώντας τον αγώνα τους ενάντια στους ''κατακτητές'' που πάντα κάνουν το λάθος να υποτιμούν την πατριδοφροσύνη τους.    

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)