ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΧΙΝΟ ΣΤΟ ΩΡΑΙΟ

          Το οχυρό του Εχίνου δε φιλοξενεί το μοναδικό μνημείο πεσόντων στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης. Άγνωστο σε πολλούς κατοίκους της περιοχής, πόσο μάλλον στην υπόλοιπη Θράκη, αποτελεί το μνημείο πεσόντων στην όμορφη πλατεία του απομακρυσμένου χωριού του Ωραίου. Το ηρώο έχει ανεγερθεί στη μνήμη τεσσάρων μουσουλμάνων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τριών με καταγωγή από το ομώνυμο χωριό και ενός από το κοντινό χωριό Κύκνος.

            Κάθε τόσο διοργανώνεται τελετή μνήμης παρουσία αξιωματικών και εκπροσώπων της Πολιτείας ως ελάχιστος φόρος τιμής στους ήρωες αυτούς που τίμησαν το εθνόσημο και απέδειξαν ότι η θυσία για την πατρίδα είναι το υπέρτατο χρέος όλων μας, ανεξάρτητα από τη θρησκεία τους.

            Βέβαια, δεν είναι όλοι χαρούμενοι με αυτές τις εκδηλώσεις. Κάποιοι παθαίνουν αλλεργία όταν τους υπενθυμίζεται ότι πολλοί κάτοικοι της ορεινής περιοχής υπερασπίστηκαν με περηφάνεια και πατριωτισμό τη χώρα μας κάτω από την ελληνική σημαία και συνεχίζουν να το κάνουν και σήμερα. Τους χαλάει το αφήγημα που με τόσο κόπο προσπαθούν να σπείρουν στη Θράκη περί αλλογενούς καταγωγής των μουσουλμάνων κατοίκων της. Αυτοί οι ''αγωνιστές'', μια θλιβερή μειοψηφία ταραχοποιών, αντί να τιμούν και να ευγνωμονούν αυτούς που έπεσαν για να μπορούν οι ίδιοι να αθυροστομούν ελεύθερα σε μια δημοκρατία επιδιώκουν διαρκώς τη διχόνοια, τη ρήξη και το μίσος μεταξύ των κατοίκων εξυπηρετώντας συμφέροντα ξένων χωρών που ουδέποτε είχαν καλές και υγιείς σχέσεις με την ορεινή περιοχή.  

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)