ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

          Μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή μας παρουσιάζει η επιστημονική έρευνα το τελευταίο διάστημα για τη διάσωση και ανάδειξη τοπικών αυτοφυών παραδοσιακών ποικιλιών οπωροφόρων δέντρων όπως αχλαδιές, κερασιές, βυσσινιές, δαμασκηνιές, μηλιές, κυδωνιές, ροδιές και συκιές. Δέντρα με ξεχασμένα αρώματα και γεύσεις που συναντώνται περισσότερο σε παλιά χωράφια, αυλές και δρόμους εγκαταλελειμμένων οικισμών της ορεινής περιοχής.

            Όλοι γνωρίζουν λίγο-πολύ για κάποια ''παλιά δέντρα'' με καρπούς πιο εύγευστους και αρωματικούς από τις σύγχρονες εμπορικές ποικιλίες. Αυτό που δεν γνωρίζουν όμως είναι ότι πρόκειται για τις πιο σπάνιες ντόπιες ποικιλίες που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα της αγοράς. Κάτοικοι της περιοχής μας διατήρησαν ορισμένες ποικιλίες όπως τα αχλάδια ''ματρούνα'', τα μήλα ''ζίμτσκα'' από τη Μύκη και ποικιλίες δαμάσκηνων από τις Θέρμες. Τα δέντρα αυτά χρονολογούνται πριν από το 1900 και είναι ένα μικρό δείγμα της ποικιλότητας που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν οι καλλιεργητές της ορεινής περιοχής, μαζί με τις υπόλοιπες παραδοσιακές αγροτικές δραστηριότητες τους. Πολλά απ' αυτά βρίσκονται πια στο όριο της βιωσιμότητας, καθιστώντας την ανάγκη για διάσωση και διατήρηση τους πιο επιτακτική από ποτέ.

            Ήδη ορισμένες επιστημονικές ομάδες έχουν ξεκινήσει δράσεις ανακαλύπτοντας ξεχασμένους οπωρώνες και εξερευνώντας τα χαρακτηριστικά τους. Έχουν καταγραφεί πάνω από 800 είδη δέντρων με τις ποικιλίες τους να έχουν διατηρηθεί σε φυτώρια με 5000 δενδρύλλια συμβάλλοντας έτσι στη διάσωσή τους. Η αξιοποίηση τοπικών παραδοσιακών και αυτοφυών ποικιλιών, κυρίως για προϊόντα υψηλής διατροφικής και εμπορικής αξίας, μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο στην τοπική κοινωνία, ενισχύοντας την αντιμετώπιση του προβλήματος της εγκατάλειψης της αγροτικής παραγωγής και της ερήμωσης των ορεινών οικισμών.

            Το χαμηλό κόστος καλλιέργειάς τους σε συνδυασμό με τη μικρή ανάγκη για νερό ίσως να αποτελεί ένα κίνητρο για τους κατοίκους της περιοχής μας. Όσο για την ανάγκη διαθέσιμων εκτάσεων για τέτοιου είδους καλλιέργειες υπάρχουν άφθονες. Πιθανότατα τα οφέλη για τους καλλιεργητές και την περιοχή μας να είναι μεγάλα συμβάλλοντας στην αγροτική οικονομία του τόπου και στην επιλογή νέων πιο δυναμικών καλλιεργειών.    

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)