ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

          Η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων αποτελεί μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εξορμήσεις τόσο για τους επισκέπτες της Ξάνθης, όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής. Φιλοξενεί εδώ και χρόνια εντυπωσιακά εκθέματα που βρέθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 13ο - 7ο αι. π. Χ. στην πόλη και τα νεκροταφεία των Αρχαίων Αβδήρων. Μια πόλη της Θράκης με πλούσια ιστορία, αλλά άγνωστη σε πολλούς. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι το μοναδικό του είδους στην περιοχή της Ξάνθης και πρέπει να αποτελεί προορισμό και για τους κατοίκους της ορεινής περιοχής, όπως φυσικά και τα υπόλοιπα μουσεία (λαογραφικά, πολιτιστικά κτλ) της πόλης μας, ώστε να είναι γνώστες της ιστορίας και τον πολιτισμό του τόπου, από τον οποίο κατάγονται.

            Δεν είναι ανάγκη να γίνουμε όλοι αρχαιολάτρες, αλλά, όπως λένε και οι γηραιότεροι, αν δεν γνωρίζει κάποιος την ιστορία του τόπου του είναι μισός άνθρωπος. Ελάχιστοι από την περιοχή μας γνωρίζουν ακόμα και την ύπαρξη τέτοιων μουσείων σε τόσο κοντινή απόσταση, μάλλον επειδή δεν υπήρξε ποτέ η ανάλογη ενημέρωση. Δυστυχώς η προσοχή τους εγκλωβίζεται διαρκώς σε συγκεκριμένα ''ενδιαφέροντα'' που σερβίρουν συστηματικά οι γνωστοί ''ηγέτες'' της Θράκης. Θα πρέπει κάποια στιγμή όμως να σκεφτούμε ότι οι επιλογές που μας προσφέρουν δεν έλυσαν, ούτε πρόκειται να λύσουν κάποιο από τα προβλήματα μας. Αντιθέτως μάλιστα τα πολλαπλασιάζουν.

            Η ζωή έχει κι άλλες ομορφιές, εκτός από τα θρησκευτικά μας καθήκοντα, οι οποίες ούτε αμαρτία είναι, ούτε θα μας καταδικάσουν στην κόλαση, όπως συχνά ισχυρίζονται οι ''προστάτες'' μας. Φοβούνται ότι αν ξεστρατίσουμε κι αρχίσουμε να μαθαίνουμε, να ενημερωνόμαστε και να μορφωνόμαστε θα είναι πιο δύσκολο να μας ελέγξουν και να μας πείσουν για το ''συμφέρον'' μας. Και ίσως χάσουν και τη δουλειά τους. Ας ανοιχτούμε, λοιπόν, σε νέες εμπειρίες, ας ταξιδέψουμε μέσα στο νομό μας που έχει τόσες ανεξερεύνητες ομορφιές και προσφέρει τόσες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)