ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

          Κάτι που ξενίζει τους κατοίκους της περιοχής μας είναι η προώθηση στις κοινωνικές μας σχέσεις ενός εορτολογίου ανατολικής προέλευσης. Γιορτές της γειτονικής χώρας επιδιώκεται να γίνουν συνήθεια στους ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές αγνοούν το περιεχόμενό τους.

            Συχνά διοργανώνονται εκδρομές και επισκέψεις των κατοίκων μας στα αστικά κέντρα για επετείους και ημέρες μνήμης προσωπικοτήτων της γειτονικής μας χώρας, την ιστορία των οποίων ελάχιστοι γνωρίζουν. Απλώς πηγαίνουν επειδή τους είπαν κάποιοι να πηγαίνουν. Πολλοί μας εκμυστηρεύονται τί δουλειά έχουμε εμείς στην επέτειο ίδρυσης της γειτονικής χώρας και διάφορων εκεί συλλόγων ή σε εκδηλώσεις μνήμης ανθρώπων που υποστήριξαν τα συμφέροντά ξένης χώρας στη Θράκη.

            Πιο δυσάρεστο είναι το φαινόμενο στα μειονοτικά μας σχολεία, όπου έχει καθιερωθεί να εορτάζονται σχολικές γιορτές της γειτονικής χώρας. Γιατί να γιορτάζεται η μέρα του δασκάλου την ημέρα που γιορτάζεται στην Τουρκία και όχι την ημέρα που γιορτάζεται διεθνώς; Πολλοί απορούν για αυτό.  

            Αλλά απορούν και με κάτι άλλο: γιατί όλοι αυτοί που κατεβαίνουν στους δρόμους και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και επετείους άλλων χωρών είναι μονίμως απόντες από κάθε εκδήλωση της χώρας μας; από τη μια απολαμβάνουν όλες τις άδειες και τις διακοπές των εθνικών εορτών (μαζί με τις θρησκευτικές μας εορτές) και από την άλλη σπάνια συμμετέχουν σε αυτές.    

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)