ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Την 8η Μαρτίου γιορτάσαμε την Ημέρα της Γυναίκας με ευχές και δώρα στις γυναίκες της ζωής μας. Όπως κάθε γιορτή ή επέτειος, έτσι και η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να θυμόμαστε ιστορικά γεγονότα προς τιμήν των γυναικών. Αν και ερευνητές έχουν διαψεύσει γεγονότα που αφορούν στη συγκεκριμένη γιορτή θεωρώντας τα μύθους, βασικό γεγονός για την καθιέρωση της ημέρας αυτής αποτέλεσε η απεργία που πραγματοποίησαν 40.000 εργάτες ένδυσης στις 8 Μαρτίου 1857 σε εργοστάσια της Νέας Υόρκης ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Οι Αρχές στην προσπάθεια τους να καταστείλουν την κινητοποίηση επιτέθηκαν βίαια στους απεργούς κλειδώνοντάς τους στα εργοστάσια προκαλώντας μεγαλύτερη αναστάτωση. Μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε και μη μπορώντας να βρουν διέξοδο έχασαν τη ζωή τους 129 εργάτριες. Στις κηδείες τους συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα. Κι έτσι στις 26-27 Αυγούστου του 1910, μετά από 53 χρόνια δηλαδή, στο Διεθνές Συνέδριο Γυναικών που πραγματοποιήθηκε στη Κοπεγχάγη της Δανίας η 8η Μαρτίου θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη μνήμη των εργατριών που έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα του 1857.
Όπως είναι γνωστό η ενημέρωση της μειονότητας για τέτοιου είδους θέματα είναι ελάχιστη. Όχι επειδή η γυναίκα θεωρείται υποδεέστερη, αλλά επειδή κάποιοι κρίνουν ότι η μειονότητα δε χρειάζεται να ενημερώνεται και να μορφώνεται,, όπως επιδιώκουν και οι εκάστοτε ''ηγέτες'' της. Εμείς κρίνουμε ότι οι παραπάνω πληροφορίες μπορεί να αποτελέσουν και πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες της μειονότητας που εκτός από τις καθημερινές, επίπονες εργασίες στα χωράφια και στο σπίτι, μεριμνούν για την ανατροφή, τις σπουδές και γενικότερα για τη ζωή των παιδιών τους παλεύοντας μόνες τους λόγω της πολύμηνης απουσίας των συζύγων τους, οι οποίοι εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού.
Για τους κατοίκους της ορεινής περιοχής οι γυναίκες είναι οι ηρωίδες της οικογένειας. Και αξίζει να τις θυμόμαστε συχνότερα και να τους αποδίδουμε την αναγνώριση που τους αξίζει προσφέροντάς τους γνώσεις, διεξόδους κι ευκαιρίες που δεν περιορίζονται μόνο στους παραδοσιακούς ρόλους που τους επιφυλάσσει η κοινωνία και οι ''φωτισμένοι'' αυτόκλητοι εκπρόσωποί της.