ΜΕΛΕΤΗΜΕΝΕΣ ΑΣΑΦ...ΕΙΕΣ!
Παρακολουθήσαμε κι εμείς την πρόσφατη εκπομπή της ΕΤ1 για τη μειονότητα στη Θράκη. Με προσοχή ακούσαμε τους διάσημους ''εκπροσώπους'' μας να προκαλούν για άλλη μια φορά περισσότερες απορίες παρά να δίνουν πειστικές απαντήσεις. Όμορφα γενικόλογα για γέφυρες φιλίας και συνύπαρξη, αλλά από ουσία, ως συνήθως, λίγα πράγματα και πολλές αντιφάσεις.
Αν και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης η μειονότητα είναι μουσουλμανική, η πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος κάθε φορά που απευθύνεται στο ακροατήριό της σε εσωτερικό και εξωτερικό τη χαρακτηρίζει τουρκική μιλώντας εξ ονόματος όλων μας. Είναι σίγουρη ότι αν ερωτηθεί η μειονότητα -όπως ζητά- θα πάρει τις απαντήσεις που φαντάζεται; Επίσης, δεν είναι περίεργο για έναν άνθρωπο που, όπως δηλώνει, γεννήθηκε, μεγάλωσε, σπούδασε στη χώρα μας και ''παλεύει για αυτήν'' να μην έχει γράψει ποτέ μια καλή κουβέντα για την Ελλάδα; Απορεί, τέλος, με ποιά μέσα είναι δυνατόν το κόμμα της να μπορεί να επηρεάζει ανθρώπους στη Θράκη. Απορούμε κι εμείς πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα που δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση να υποστηρίζει τέτοια γραφεία, τέτοιο προσωπικό και τόσες δράσεις.
Συνέχισε εκφράζοντας απορία για ποιό λόγο κλείνουν μειονοτικά σχολεία, ότι δήθεν η Πολιτεία προφασίζεται τη μείωση των μαθητών. Γνωρίζει πολύ καλά την αλήθεια, που ισχύει πανελλαδικώς, αλλά είναι δασκαλεμένη να παρουσιάζει τη δική της πραγματικότητα. Εξάλλου, το ομολογεί και ο πολιτευτής του Ιάσμου: κόντρα σε κάθε εκπαιδευτική λογική, θέλουν μειονοτικά σχολεία ακόμα και για ένα παιδί. Μετράνε τα νούμερα και όχι η παιδεία. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η δήλωση ότι ''κανένας δε μπορεί να βαπτιστεί όπως θέλει κάποιος άλλος''. Μάλλον ούτε η ίδια κατάλαβε το βάρος της δήλωσής της...
Αν σε κάτι συμφωνούμε με τα λεγόμενά τους είναι το θέμα της εκπαίδευσης. Θα πρέπει η Πολιτεία να δει πλέον πιο σοβαρά το θέμα, καθότι είναι τουλάχιστον άδικο να μην προσφέρονται στη μειονότητα, σε όποιο μέρος της Θράκης κι αν κατοικεί, εκπαιδευτικές δυνατότητες που προσφέρονται στην πλειονότητα.