ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΗ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ;

          Μετά το σάλο από την έξοδο της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών έρχονται στο φως της δημοσιότητας μαρτυρίες γυναικών που υπέστησαν ενδοοικογενειακή βία, καθώς και συμβουλές που έλαβαν από θρησκευτικούς λειτουργούς της γειτονικής χώρας, στους οποίους απευθύνθηκαν για βοήθεια: να μην αντιδράνε στις απαιτήσεις των συντρόφων τους, να παίρνουν την ευθύνη επάνω τους όταν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα (να φταίνε αυτές για όλα δηλαδή), να φέρονται όσο πιο ήπια γίνεται όταν αγριεύουν οι ''αρσενικοί'' και να τους κάνουν πράγματα που τους αρέσουν τις νύχτες και προπάντων να μη καλούν την αστυνομία όταν τις χτυπάνε. Περιττό να πούμε πόσο απάνθρωπες και μεσαιωνικές είναι τέτοιες συμβουλές και πόσο μακριά από κάθε έννοια σύγχρονου πολιτισμού.

            Τέτοιες όμορφες συμβουλές ακούστηκαν και από τα πιο υψηλόβαθμα στελέχη της Diyanet, γεγονός που μας κάνει να αναρωτιόμαστε, αν οι εδώ ''βεζίρηδες'' -που δε σταματάνε στιγμή να απαιτούν σεβασμό ανθρωπίνων δικαιωμάτων- θα προσπαθήσουν να διαδώσουν στους πιστούς της Θράκης τις νέες σκοταδιστικές οδηγίες. Δε θα μας εξέπληττε, αν οι φανατισμένοι και δουλοπρεπείς θρησκευτικοί πράκτορες της γείτονος άρχιζαν να ανακοινώνουν στα τεμένη μας τις Παρασκευές ότι ο καθένας μπορεί ελεύθερα να συμπεριφέρεται όπως του αρέσει στις γυναίκες ή ακόμα και να τις χτυπάει. 

            Το θέμα, πάντως, είναι πολύ σοβαρό, καθώς θίγει αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Κι αν για ευνόητους λόγους όλοι οι μειονοτικοί μας εκπρόσωποι, φορείς και σύλλογοι δε πρόκειται να εκδηλωθούν, κάποιοι πρέπει να μιλήσουν για το ζήτημα αυτό, πριν οι εξ ανατολών ασθένειες κάνουν μεταστάσεις προς τα μέρη μας.

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)