ΛΙΜΝΗ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑ

          Τώρα που επιτρέπονται πάλι οι διαδημοτικές μετακινήσεις, μια ωραία απόδραση αποτελεί η εξερεύνηση της κοντινής μας λίμνης Βιστωνίδας. Με κωδικό ''6'' μπορούμε να ανακαλύψουμε την τέταρτη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας με συνολική έκταση 45 τ. χλμ. που απέχει μόνο 25 χλμ. από την Ξάνθη και 23 από την  Κομοτηνή. Τροφοδοτείται από τους δύο πιο γνωστούς ποταμούς της περιοχής μας, τον Κόσσυνθο που διασχίζει την ορεινή περιοχή και τον Κομψάτο και σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, δημιουργήθηκε πριν από 5 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

            Το όνομά της οφείλεται στην θρακική φυλή που κατοικούσε στην περιοχή, στους Βίστονες και στο φημισμένο βασιλιά τους, Διομήδη. Η λίμνη, μάλιστα, αποτελεί σκηνικό και της ελληνικής μυθολογίας με τη μάχη του Ηρακλή, του Διομήδη και του Άβδηρου.  

            Τη φυσική της ομορφιά μπορεί να τη θαυμάσει κανείς από διάφορα μέρη: από το Πόρτο Λάγος, όπου συνδέεται με το θρακικό πέλαγος, από το Σέλινο στην πεδινή Ξάνθη, όπου υπάρχουν όμορφες ξύλινες γέφυρες μέσα στον υδροβιότοπο και από τη Διαλαμπή στην πεδινή Ροδόπη, όπου μπορεί να δει το βιότοπο του Κομψάτου. Οι λιμνοθάλασσες και τα παραλίμνια πευκοδάση αποτελούν επίσης ιδιαίτερες ομορφιές.

            Πέρα από τη φυσική ομορφιά, η λίμνη αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο και καταφύγιο σπάνιων πουλιών, όπως ο αργυροπελεκάνος, ενώ δεν είναι σπάνιο φαινόμενο η εμφάνιση των ροζ φλαμίνγκο.         

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)