ΉΡΩΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΘΟΝΗΣ

            Είναι αλήθεια ότι η δυνατότητα της τηλεόρασης να περνάει μηνύματα παραμένει μεγάλη ιδίως σε κλειστές κοινωνίες. Αυτό εκμεταλλεύεται η μηχανή προπαγάνδας στη γειτονική μας χώρα και αποφάσισε να ανέβει επίπεδο: από τις διηγήσεις στον τύπο μυθικών κατορθωμάτων διάφορων "αγωνιστών" της μειονότητας του παρελθόντος αποφάσισε να περάσει στη δραματοποίησή τους στη μικρή οθόνη.

            Είδαν κι αποείδαν ότι ελάχιστοι πλέον διαβάζουν τα μυθιστορήματα του παρελθόντος και είπαν να περάσουν σε πιο εύπεπτες και εντυπωσιακές συνταγές φανατισμού. Εξάλλου, δύσκολα γίνεται αντάξιος αντίλογος σε υπερπαραγωγές εκατομμυρίων που καταναλώνονται χωρίς κόπο από τον καναπέ του σπιτιού μας.

            Αυτή η προσπάθεια μπορεί να έχει κάποιες πιθανότητες επιτυχίας στο κοινό της γειτονικής χώρας που ελάχιστα γνωρίζει τί συμβαίνει στη Θράκη και εύκολα "καταπίνει" όμορφες ηρωικές ιστορίες για πογκρόμ, διώξεις και ύποπτα ατυχήματα. Αλλά για όσους έχουμε ζήσει τα γεγονότα της δεκαετίας 1985 – 1995 και γνωρίζουμε για τους κατά καιρούς "αγωνιστές" της μειονότητας, τέτοιες κινηματογραφικές απόπειρες μάλλον σαν κακόγουστη προπαγάνδα αντιμετωπίζονται. Το ομολογούν εξάλλου και μέλη της μειονότητας που αποδομούν κατασκευασμένους ήρωες και παρουσιάζουν την αλήθεια πίσω από το "μύθο".

            Φαίνεται ότι πρόκειται για μόδα. Πρόσφατα έκανε πρεμιέρα στη βόρεια Κύπρο αντίστοιχη προπαγανδιστική σειρά για τα γεγονότα 1963 – 1964 με τίτλο "Κάποτε στην Κύπρο", η οποία, σύμφωνα με σχόλια τηλεθεατών, παρουσιάζει τη "γενοκτονία" των τουρκοκυπρίων από τους Έλληνες.

 

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)