ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΙΕΡΟΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΧΝΗΣ

            Μια ακόμη άγνωστη για πολλούς πτυχή της ιστορίας της Πάχνης είναι ότι στα μέσα περίπου του 20ου αι. λειτούργησε στο χωριό μας για κάποια χρόνια το Ιεροσπουδαστηρίου της ορεινής περιοχής. Στεγαζόταν δίπλα στο τέμενος και σύμφωνα με διηγήσεις γηραιοτέρων φιλοξενούσε μέχρι 30 περίπου μαθητές. Τα μαθήματα γίνονταν στην αραβική γλώσσα από θρησκευτικούς λειτουργούς, οι οποίοι αργότερα ζήτησαν να μεταφερθεί στον Εχίνο που ήταν πιο κεντρικό χωριό και θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις που τότε ήταν δύσκολες.

            Άλλοι πάλι λένε ότι το Ιεροσπουδαστήριο της Πάχνης έπεσε θύμα της εποχής που η τουρκική γλώσσα διαδέχθηκε την αραβική ως γλώσσα διδασκαλίας και της σχετικής αντιπαράθεσης των δασκάλων θρησκευτικών λειτουργών. Μιλάνε, επίσης, για έναν αυστηρό χότζα από το Δημάριο, ο οποίος τάχθηκε σθεναρά κατά της αλλαγής της αραβικής γλώσσας στη διδασκαλία του Κορανίου. Σε κάθε περίπτωση το Ιεροσπουδαστήριο μεταφέρθηκε στον Εχίνο και συνέχισε να λειτουργεί εκεί μέχρι το 2016,οπότε και μεταφέρθηκε σε σύγχρονο κτήριο στο κέντρο της Ξάνθης. Κάποιοι θυμούνται ότι στο κτήριο του Ιεροσπουδαστηρίου λειτούργησε και μια σχολή τεχνητών πέτρας. Πολλοί μάστορες της ορεινής περιοχής που παρακολούθησαν εκεί μαθήματα ταξίδεψαν σε ολόκληρη την Ελλάδα χτίζοντας σπίτια και επιδιορθώνοντας πέτρινα γεφύρια και κτήρια.

Ακριβέστερα ιστορικά στοιχεία για το Ιεροσπουδαστήριο Πάχνης δε βρίσκουμε καταγεγραμμένα. Βασιζόμαστε κυρίως σε διηγήσεις ντόπιων που αποτελούν πηγή γνώσης για τα περισσότερα ιστορικά στοιχεία της ορεινής περιοχής. Ίσως κάποιοι ιστορικοί να έχουν διασώσει περισσότερες πληροφορίες.

 

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)