ΤΟ ΙΜΑΡΕΤ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

            Αν και βρίσκεται τόσο κοντά μας, λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη και την ιστορία του Ιμαρέτ της Καβάλας και της παρακείμενης οικίας του Μοχάμεντ Άλη. Πρόκειται για μνημεία στην παλαιά πόλη της Καβάλας, τα οποία αποτελούν ιδανικό προορισμό για τον επισκέπτη της πόλης. 

            Το Ιμαρέτ άρχισε να χτίζεται στις αρχές του 19ου αι. πιθανότατα το 1813, όταν η Θάσος παραχωρήθηκε ως δώρο από τον Οθωμανό Σουλτάνο Μαχμούτ Β' στον διοικητή της Αιγύπτου με καταγωγή από την Καβάλα, Μοχάμεντ Άλη, για τις υπηρεσίες του στην Υψηλή Πύλη. Στο Ιμαρέτ λειτούργησε ιεροδιδασκαλείο (Μεντρεσές), σχολείο (Μεκτέμπ) και μαθητική εστία, καθώς και πτωχοκομείο για τους απόρους της πόλης ανεξαρτήτως θρησκείας, στους οποίους μοίραζε φαγητό. Λέγεται ότι η προσφορά του φαγητού γινόταν από ειδικά κατασκευασμένο ''παραθυράκι'' απ' όπου κανείς δεν έβλεπε τα πρόσωπα των απόρων. 

            Το Ιμαρέτ ανακαινίστηκε πλήρως το 2004 και λειτουργεί ως ξενοδοχείο υψηλών προδιαγραφών και συνεδριακός χώρος, στο οποίο στεγάζεται και η έδρα του Ερευνητικού Κέντρου Μοχάμεντ Άλη (ΜΟΗΑ) που στοχεύει στην προώθηση της μελέτης της ιστορίας του ισλαμικού κόσμου και της συμβολής του στο σύγχρονο πολιτισμό. Επισκέψιμη είναι και η αναστηλωμένη οικία του πρώην πασά της Αιγύπτου. Δείτε περισσότερα στους συνδέσμους:

https://www.imaret.gr/

https://www.moha.center/el/gr/

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)