ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΓΛΑΥΚΗΣ

            Ένα ακόμη ιστορικό μνημείο που παραμένει άγνωστο και ανεξερεύνητο από τους επισκέπτες είναι ο Βυζαντινός Πύργος ή το ''Φρούριο στο Μεσεγκούνι'' -όπως αποκαλείται από τους ντόπιους- λίγο έξω από τη Γλαύκη. Ένα από τα λίγα ιστορικά απομεινάρια στα μέρη μας να θυμίζει την περίοδο των συγκρούσεων των Βυζαντινών με τους Βούλγαρους κατά το 10ο αιώνα.

            Κατασκευάστηκε πιθανώς από κατοίκους της θρακικής πεδιάδας που για να επιβιώσουν είχαν καταφύγει στα ορεινά, όπου η απομόνωση και γενικότερα η μορφολογία του εδάφους παρείχε ασφάλεια. Έτσι έχτισαν το συγκεκριμένο φρούριο, από το οποίο σώζονται μόνο το βόρειο μέρος του και ένας πύργος ύψους 8 μέτρων περίπου, ενώ αρχικά το φρούριο είχε 225 μέτρα περίμετρο. Πιθανολογείται ότι ο πύργος είχε ξύλινα επίπεδα τα οποία έχουν καταστραφεί, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του φρουρίου. Σήμερα επιβιώνουν μόνο ερείπια από το τείχος του και ορισμένα οικοδομήματα στο εσωτερικό του.

            Η πρόσβαση στο φρούριο μπορεί να γίνει από 3 διαφορετικά μονοπάτια. Το πρώτο ξεκινά μέσα από τη Γλαύκη ακολουθώντας το μονοπάτι για τον παλιό νερόμυλο και απαιτεί μισή ώρα περπάτημα. Το δεύτερο ξεκινά από τη Μύκη και το τρίτο από τη Μάνταινα και απαιτεί πεζοπορία μιας ώρας.

            Η φθορά του ανά τα χρόνια είναι εμφανής λόγω της εγκατάλειψής του. Καλό θα ήταν να επενέβαινε η Πολιτεία να το φρόντιζε και να το αναδείκνυε καθιστώντας το επισκέψιμο.

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)